לראשונה בישראל: תו תקן חדש וייחודי מדרג את בתי החולים בישראל לפי התמיכה בהנקה שמקבלות היולדות הטריות במחלקת היולדות. הדירוג מתבסס הן על נתונים שהתקבלו מבתי החולים עצמם, והן מסקר עליו השיבו עד כ- 1400 נשים מכל הארץ שילדו השנה בכל בתי החולים בארץ ואשר ממשיך להתעדכן.
את הדירוג יזמה מיה דובינסקי, יועצת הנקה, שביחד עם יועצות הנקה בכירות ממגוון בתי חולים הגדירו את הקריטריונים של "התו הלבן" לפיו דורגו בתי החולים. "בעבודה שלי כיועצת הנקה אני עובדת בבתי חולים ועם אמהות באופן פרטי ושמתי לב שיש בבתי החולים המון השקעה בקוסמטיקה של המחלקות, עד רמת הפלאזמה בחדר, אבל בתמיכה בהנקה לא משקיעים מספיק".
דובינסקי מספרת כי בתקופת הקורונה אף היו בתי חולים שהוציאו את יועצות ההנקה לחל"ת. "זה מפתיע אותי כל פעם מחדש שנשים אומרות לי שהם לא פגשו יועצות הנקה או שהיו אבל הן לא עזרו להן. אמרתי לעצמי שאנחנו חייבות לעשות משהו. בסקר ממש ראו את ההבדל בין בתי החולים – למי איכפת מהנקה ולמי מהקוסמטיקה".
בראש הדירוג, והיחיד שקיבל ציון מלא של חמש נקודות, נמצא בית החולים סנט ג'וסף שבמזרח ירושלים, אשר בימים אלו נמצא בהליכים לקבלת הכרה כבית חולים ידידותי לתינוקות מטעם ארגון הבריאות העולמי ו-UNICEF.
הבאים בתור, עם ארבע נקודות, נמצאים בתי החולים ביילינסון, ברזילי, העמק, יוספטל, כרמל, מעייני הישועה רמב"ם ושיבא תל השומר. בתי החולים איכילוב, אסותא אשדוד, הלל יפה, הדסה הר הצופים והדסה עין כרם, זין, קפלן, שערי צדק קיבלו שלוש נקודות כל אחד. בתחתית הרשימה, עם נקודה אחת או שתיים נמצאים לניאדו, מאיר וסורוקה. בתי החולים בני ציון, פוריה, אסף הרופא והמרכז הרפואי גליל לא נכנסו לרשימה לאחר שלא סיפקו מידע במענה לבקשת היועצות ולא נאסף עליהם מספיק מידע בסקר היולדות.
"חשיבות עצומה בימים הראשונים"
בין הקריטריונים, נבדק האם מאפשרים את האם להניק מיד אחרי הלידה או הניתוח הקיסרי ולבצע עור לעור עם היילוד, האם יש הגבלה של ההנקה במידה והתינוק זקוק לטיפול פוטו בצהבת יילודים, מספר יועצות ההנקה לאלף יולדות לפי סטנדרט USLCA (איגוד יועצות ההנקה האמריקאי), תמיכת בית החולים ברצף הורי, תמיכה וסיוע בשאיבת חלב אם לאמהות שלא מצליחות להניק, זמינות יועצות ההנקה, תמיכה של הצוות הכללי בהנקה, הרצאות בנושאי הנקה ועוד.
"בבתי חולים שהיה לי את שיתוף הפעולה של הצוות או מידע פנימי מיועצות הנקה, ניקדתי לפי הנתונים שהן נתנו לי והצלבתי מול התשובות של היולדות בסקר בשביל לקבל את התמונה המלאה והמדוייקת" מסבירה דובינסקי ל-mako את הליך העבודה, "בבתי חולים שלא שיתפו פעולה התבסס הניקוד על התשובות של היולדות לסקר".
למה כל כך חשובה התמיכה בהנקה בבתי החולים?
"בגלל שיש לנו חלון הזדמנויות קטן עם הלידה לבסס את ההנקה. יש שבועיים קריטיים בהתחלה שאם יש שם בעיות זה משפיע על תפוקת החלב למשך כל ההנקה. אלו רגעים קריטיים שפספוסים בזמן הזה יכולים לעלות בהנקה עצמה וטעויות שנעשות שם קשה מאוד לתקן אחר כך", היא טוענת.
"לדוגמה אמא שלא מצליחה להניק אבל לא אומרים לה לשאוב, או תינוק שלא דואגים לחבר אותו לשד בימים הראשונים. זה ימים קריטיים מבחינת כל ההנקה אז התמיכה בימים האלה הכי משמעותית".