לפני כעשרה ימים הגיעה יולדת אל בית החולים אסותא באשדוד, כשהיא נושאת בבטנה תינוקת, אולם בבדיקה ידנית וצילום אולטרסאונד הרופאים הרגישו כי הבטן של התינוקת גדולה באופן חריג. "ראיתי שהבטן גדולה, מיששתי והפניתי לצילום", אומר ד"ר עומר גלובוס, מנהל מחלקת יילודים ופגים באסותא אשדוד ומוסיף, "לרוב זה יכול להיות גידול או מעי חסום, אך במסגרת הבירור הפניתי אותה לצילום רנטגן והופתעתי. עשינו צילום בטן ושם זיהינו בתוך הבטן איברים של שני עוברים נוספים. כנראה באיזשהו שלב בהיריון, חל סגר על העוברים שלא התפתחו. אני חושב שהוצאנו שם שני חלקים של עוברים".
היולדת, אמא לשלושה, אישה צעירה ובריאה שעברה מהלך הריון תקין ורגיל, גילתה בשבוע 40, הפתעה נדירה. "האמא מאוד הופתעה", מספר ד"ר גלובוס, "היא סיפרה שחשבה בתחילת ההיריון שיש לה תאומים בתוך הבטן, אבל אמרו לה שלא וכנראה שהיא צדקה. היא גם עשתה בדיקות, מעקבים וסקירות אך לא הצליחו לעלות על הממצא הנדיר".
איך דבר כזה קורה?
"יש כמה תיאוריות באשר לאופן בו מתרחש מצב כזה. הראשונה היא שמדובר על הריון שמתחיל כתאומים או יותר ובשלב מסוים, בתחילת ההיריון, תאום נבלע בתוך התאום האחר. זה קורה כחלק מתהליך התפתחות העובר, כאשר יש חללים שנסגרים תוך כדי ההתפתחות ובתוך חלל כזה נכנס אחד העוברים. העובר שבפנים מתפתח חלקית ונשאר שם. בספרות הרפואית כבר תוארו מקרים בהם התגלה עובר כזה באדם בוגר".
"תיאוריה נוספת מדברת על גידול בשם טרטומה, שזה יותר שכיח. זה גידול שפיר שמכיל רקמות גוף שונות, אבל אנחנו לא חושבים שבמקרה הזה - מדובר בכך. זה כל כך נדיר שאם עושים סקירות רגילות אמורים לזהות שיש משהו. בסקירות הרגילות, אם זה מספיק גדול, יראו את זה. זה לא משהו שצריך לשנות נוהל בגלל מקרה בודד שאנחנו רואים בעשרות שנים".
הכירו: תסמונת התאום הנעלם
המצב הרפואי שגרם להתפתחות החריגה הזו נקרא בשפה המקצועית "עובר טפילי", או "עובר בתוך עובר". מכיוון שמדובר במקרה כה נדיר, לרופאים אין מספיק מידע כדי להבין למה באמת הוא מתרחש, וארגון הבריאות העולמי מגדיר זאת כסוג של גידול (טרטומה). היריון טפילי הוא לא באמת היריון כפי שאנו מכירים אותו. בשונה מהיריון שבו ביצית וזרע יוצרים עובר שגדל בתוך הרחם, כאן למעשה מדובר בשארית של עובר תאום שלא התפתח כראוי וגופו נספג בגופו של התאום השני, הבריא. מדובר בתופעה שמכונה לעיתים "תסמונת התאום הנעלם" והיא שכיחה יותר בהריונות שבוצעו באמצעות הפרייה חוץ גופית (IVF), אף שהתופעה גם יכולה להתרחש בהיריון טבעי. התאום "המת" נקלט על ידי גוף העובר החי או גוף האם, על אף שבמקרה זה, היולדת נקלטה באופן טבעי ולא עברה טיפולים.
ומה שלום התינוקת?
"התינוקת כרגע, אחרי שנותחה והממצא הוצא מתוכה, אמורה להיות בריאה לחלוטין, הוא לא היה מחובר לאיברים אחרים בגוף. היא צפויה להשתחרר בריאה ושלמה. לא צפויות לה בדיקות מעקב מיוחדות. בקהילה הרפואית מכירים את הנושא, אך קהילת הניאונטולוגים (רופאי הפגים), כולם מאוד מתרשמים ומופתעים. המקרה זכה ללא מעט תגובות. הניתוח להוצאת העובר ארך כמה שעות".
"אני מכיר הרבה רופאים, מעטים הם אלו שזכו לראות חוויה כל כך יוצאת מגדר הרגיל", מסכם גלובוס, "לפי הספרות המקצועית מדובר במקרה נדיר של אחת ל-500 אלף לידות. ראינו שהבטן הייתה גדולה אך חשבנו בהתחלה שמדובר בסיבה שכיחה, והתבדינו. העיקר שהיולדת השתחררה מבית החולים וכעת בביתה, שמחה לגדל באהבה את התינוקת החדשה".