מזל טוב,  בשעה טובה נולד לכם תינוק קטן ומתוק, ויחד אתו קיבלתם עוד שלל מתנות: עגלה שתכשיר אתכם לייצר חוברות הרכבה לאיקאה, שידת החתלה שתלמד אתכם את אמנות קיפול הבגדים לגודל מיניאטורי, אוניברסיטה שתבהיר לכם מה באמת עושים בלימודים גבוהים (בעיקר בוהים ומחפשים במה לשחק) ומוצצים. למכביר. כל הורה לתינוק חובב מוצצים יודע שאין דבר כזה יותר מדי מוצצים. נהפוך הוא, כמה שיותר – יותר טוב. תביאו אותם בערימות והניחו אותם בכל מקום בבית. ברכב. אצל סבתא. אצל הדוד. אצל הירקן. העיקר שיהיה בשלף לכל זמן נתון, ולכל סינריו שיצוץ.

הסיבה שתינוקות מתחברים מאוד מהר למוצץ  קשורה כמובן לרפלקס היניקה – מציצה אוטומטית של כל דבר שנכנס לפיהם. רפלקס זה קיים מרגע הלידה ונמשך עד גיל ארבעה חודשים לערך, כאשר המציצה הופכת לרצונית עם הזמן. יש כאלה שימצצו אגודל או אצבעות ויש שיתחברו למוצצים. איך שלא יהיה, לאקט היניקה יש השפעה מרגיעה במיוחד. זו גם הסיבה שהורים רבים מדרגים את המוצץ במקום גבוה למעלה, לצד המגבונים, החיתולים והשקט הנפשי.

יש לא מעט יתרונות למוצץ: מעבר לכך שהם מרגיעים ומנחמים כאמור, לפי האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים, אף נמצא קשר בין מציצת מוצץ להגנה מפני מוות בעריסה. גם בישראל, ארגון "בטרם" ממליץ על שימוש במוצץ כמקטין סיכוי להופעת התסמונת כחלק מהמלצותיו. מכל מקום, אם החלטתם להכניס מוצץ הביתה, דעו שהוא יהפוך לחברכם הטוב ביותר בשנים הקרובות. וככזה, הנה כמה דברים שכדאי לבדוק לפני שהוא הופך לבן בית.

הקפידו על מוצץ אורתודנטי

מוצץ אורתודנטי הוא כזה שמותאם להתפתחות התקינה של הפה, השיניים והלסת של התינוק. מוצצים אלו מפותחים בשיתוף עם מומחים לרפואת שיניים על מנת לוודא שצורת הפטמה נכונה ואינה פוגעת ומעוותת את צמיחת השיניים. "מרבית המוצצים בשוק אכן אורתודנטיים אולם לא כולם וחשוב לוודא שהדבר מצויין על האריזה", מסבירה אילת ברגילובסקי, מנהלת השיווק של פיליפס אוונט. "כמו כן, מומלץ להשתמש במוצץ אורתודנטי דו כיווני וסימטרי משני צידיו. עם מוצץ כזה אין חשיבות לכיוון שבו התינוק מכניס את המוצץ, מכיוון שהפטמה זהה משני כיווניה ולא מזיקה לתינוק בכל מקרה. כאשר משתמשים במוצץ אורתודנטי שאינו סימטרי כדאי לשים לב שהמוצץ תמיד ממוקם בפי התינוק בכיוון המומלץשכן אם המוצץ מונח הפוך, הפטמה בזווית הפוכה עלולה לפגוע בהתפתחות התקינה של הפה והלסת".

 

מוצצים (צילום: פיליפס)
אל תמהרו לקנות את המוצצים הזולים|צילום: פיליפס

אל תתפשרו על איכות

מצד אחד, אתם תרצו הרבה מאוד מוצצים בבית (האמינו לנו), מצד שני אל תמהרו לקנות כל כך מהר את הזולים. חשוב לוודא שמדובר בחברה מוכרת, בעלת הקפדה על תהליכי בקרת איכות קפדניים ולוודא שיש למוצץ תו תקן של מכון התקנים הישראלי שמוטבע על האריזה. הבשורה הטובה: מבצעים יש בשפע, והם לרוב מגיעים בשילוב הכה מוכר של 1+1. שווה בהחלט לחפש אותם. כשתמצאו כזה, נצלו אותו בקפידה.

היערכו מראש

יש כאלו שיודעות כבר בשבוע השלישי להריון שהם יאמצו את המוצץ מהר מאוד, ויש כאלו שימתינו מספר שבועות מהחשש שהמוצץ יפגע בביסוס ההנקה. בכל מקרה, מומלץ להיות מוכנים מראש גם אם "המחיר" הוא שלא תעשו בזה שימוש. שווה לרכוש זוג מוצצים מוכנים לשימוש ולדאוג שיהיו כבר אחרי סטריליזציה - זמינים כבר בתיק בית החולים או בבית כשחוזרים מבית היולדות. היי, זה לא שהם תופסים לכם תא שלם בתיק.

שימו לב לגיל התינוק

עם ידית או בלי, פטמה דו כיוונית או חצי, עם כיתוב הומוריסטי או בצבע אחיד: יש הרבה מאוד מוצצים בשוק ובסופו של יום, הבחירה במוצץ תלויה כמובן בהעדפה אישית: יש כאלה שמעדיפים מוצץ עם ידית מכיוון שהתינוק לומד להכניסו לפה יותר בקלות, יש כאלה שמעדיפות פטמה דו כיוונית כדי שלא משנה איך מכניסים את המוצץ הוא יהיה נוח לתינוק, יש אפילו כאלה שבוחרות במוצץ זוהר בחושך כדי שיהיה נוח למצוא אותו בלילה. המוצצים מחולקים לפי גיל (0-6, 6-12, 12-18, 18-24 ועוד). כאשר ההבדל בין המוצצים טמון לרוב בגודל המגן (כך שהתינוק לא יוכל להכניס אותו לפיו הקטן שהולך וגדל), ובעובי הפטמה (ככל שעולים בגיל, הפטמה עמידה יותר להתפתחות השיניים ובהתאם לנשיכות של הבייבי). ההבדל בגודל הפטמה עצמה הוא מאוד זניח וכמובן שבמידה והמוצץ אורתודנטי, הרי שאין כאן פגיעה בהתפתחות הפה והלסת.

מוצצים (צילום: פיליפס)
חשוב לכל אחד, גם לבת של בקהאם|צילום: פיליפס

הקשיבו לתינוק

לכל תינוק  - העדפות משלו ותבחינו בכך מהר מאוד. בסופו של דבר חשוב למצוא מוצץ שהתינוק מתחבר אליו ומעדיף אותו. המוצצים החדשים של אוונט (UltraSoft) מציעים מגן גמיש ופטמה רכה יותר ובעלת מרקם משי, כך שהם נוחים יותר לתינוק. הגמישות הרבה גם גורמת לכך שנוח יותר לישון עם המוצץ, הוא עדין יותר על העור (ולא משאיר סימנים על עור התינוק) ולכן גם מתאים לתינוקות רכים. כמו כן, מרקם הפטמה עצמה מחוספס מעט ואינו חלק לחלוטין – בדומה ליניקה מפטמה של אם. במחקרים שנעשו, התגלה כי 96% מהתינוקות אימצו את המוצץ בקלות וזאת מכיוון שהמרקם המחוספס גורם לכך שישנה התנגדות קלה ודווקא בשל כך-  קל יותר לתינוק למשוך את הפטמה והיא לא "בורחת" החוצה.

ומה שלא יהיה – שימו לב, למוצצים היכולת המסתורית להיעלם. אל תתנו לזה לקרות. שמרו על כל אחד מהם קרוב ללבכם שכן מוצץ טוב הוא מוצץ נוכח. תזכרו את זה בשתיים בלילה כשתלכו אפופים בבית, תרים אחר מוצץ להצלה.