איתי לוקץ' בן ה-33 הוא ראפר, מוזיקאי וקומיקאי שיצר מספר פרויקטים והשתתף בתוכניות טלוויזיה. ב-2013, הוא הקים את הבר-מסעדה בכיכר אתרים “Penny”, שנסגר כחצי שנה לאחר מכן. "הייתי מפיק מסיבות מצליח, ויחד עם עוד חבר בשם איתן, שהיה היחצ"ן מס' 1 של הקלרה, החלטנו לפתוח בר. אספנו כמה חברים, יצרנו תוכנית עסקית, והתאהבנו בלוקיישן. התייעצנו עם רואי חשבון ועורכי דין, חתמנו ויצאנו לדרך. למרות שחשבנו שאנחנו מוכנים, כבר בהקמה הבנו לאיזו צרה נכנסנו".

מה קרה?

"הבירוקרטיה הרגה אותנו. הייתה לנו בעיה במפזרי העשן, אז היינו צריכים להזמין פקח כיבוי אש. למרות שהמקום הקודם קיבל אישור על מפזרי העשן, אנחנו לא קיבלנו. כבר הוצאנו 40,000 שקל לא מתוכננים על החלפתם. בנוסף, היו שתי מדרגות בחוץ, ומותר שתהיה או אחת, או שלוש ומעלה. אז היינו צריכים לבנות רמפה לכל המקום – 25,000 שקל – והיא נשארה שם עד היום. הצרות רק המשיכו מבחינת הבירוקרטיה. למרות שהמקום היה מבוקש וההכנסות היו גדולות - הרווח היה קטן מאוד. ציפינו שבאחד באוגוסט נעשה מכה גדולה, ואז ננסה למכור את המקום. אבל במקום זאת, באחד באוגוסט קיבלנו צו סגירה".

Penny (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של Itay Lukach)
Penny|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של Itay Lukach

למה?

"הטענה הייתה 'רמקולים תחת כיפת השמיים'. בהתחלה קיבלנו קנסות, ללא איום של סגירה. אחר כך קיבלנו אזהרה והסרנו 6 מתוך 8 רמקולים. כשהפקח הגיע הוא ראה שהרמקולים שהשארנו נטו 5 ס"מ לתוך כיפת השמיים. כשניסינו לבקש שיסירו את צו הסגירה, ממשרד איכות הסביבה נמסר שאנחנו צריכים להחליף בעלים שיתחייבו שלא ישימו רמקולים, ואז הם יורידו את צו הסגירה. שאלנו אותם – מה אם אנחנו נוריד את הרמקולים? הם אמרו שזה לא מתקבל, ושחובה שיוחלפו הבעלים. אי היה אפשר ללכת עם זה לבית המשפט כי זה היה לוקח 3-4 חודשים, ולא היה לנו כסף, אז בלית ברירה פשוט נתנו את המקום לבעלים שאחרינו – שישלם את שכר הדירה".

איך זה הגיע לנקודה הזו?

"העירייה מנסה להקשות כמה שיותר על עסקים, לא סתם בתל אביב על כל 10 עסקים שנפתחים, 9 נסגרים (נכון לשנת 2017, ר.ב.). זה מספר אסטרונומי, מהגבוהים בעולם. ישראל נחשבת למקום נורא לעשות בו עסקים, בעיקר בתחום המזון. בארץ מסתכלים על בעלי עסקים כמליונרים שמערימים על הציבור, אבל רוב הפעמים עדיף לעשות הכל חוץ מלהיות הבעלים של מקום. אם הייתי יכול לחזור לבר בפברואר 2013, הייתי מעדיף להיות שם שוטף כלים".

Penny (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של Itay Lukach)
Penny|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של Itay Lukach

כמה כסף הפסדתם?

"900 אלף ש"ח סך הכל, מתוכם אני שילמתי 220 אלף".

מה הטיפ שלך לחבר'ה צעירים שרוצים לפתוח עסק משלהם?

"אל תפתחו, יש לכם דברים יותר טובים לעשות עם הכסף. אתם לא רוצים להיכנס לתחום שבו רק 10% מרוויחים. וגם אם תהיו באותם 10%, אתם לא יהיו מיליונרים. עזבו את החלום הזה – לכו, תחסכו כסף, תקנו דירה או תשקיעו במניות. רק לא בר, קפה או מסעדה - אתם תיכנסו לחובות".

מעיריית תל אביב נמסר:

"בר 'פני' פעל בשנת 2013 ויצר מטרדי רעש ותברואה רבים לסביבה, ולמרות דרישות רבות, חוזרות ונשנות, מצד הגורמים השונים לא נעשו פעולות מצד בעלי הבר לתקן את הליקויים. חשוב לציין, שבעת כניסתו לעסק והבקשה לרישיון עסק, העסק היה תחת צו סגירה שיפוטי מתאריך 29.1.2013 מבית המשפט בגין העסק הקודם.

נוסיף כי עיריית תל אביב יפו רואה חשיבות רבה בקידום העסקים בעיר ובניגוד לנטען, מאז שנת 2013 ישנה עליה במספר העסקים בעיר תל אביב יפו בכלל ובעסקי הלילה בפרט. העירייה פועלת רבות לסיוע ולקידום העסקים בעיר, בין היתר הייתה שותפה לעיצוב רפורמת רישוי העסקים המהפכנית שאושרה, אשר מצמצמת את הרגולציה בקבלת רישיון עסק ומאריכה את תוקף הרישיונות לעסקים; עסקים מקבלים ליווי מטעם אגף רישוי עסקים בכל תהליך קבלת הרישיון ואף נוצרה משרה חדשה של מנהל תחום עסקי לילה שמלווה ומסייע באופן ספציפי לעסקים אלו; הושק השנה רישוי מקוון המאפשר לכלל בעלי העסקים בעיר – חדשים וקיימים לנהל את הליך הבקשה לרישיון עסק באמצעות האתר העירוני. נדגיש כי המדיניות העירונית מגלה גמישות באכיפה במקומות שלא מהווים מטרד לציבור, כל זאת במטרה למצוא איזון בין העסקים לתושבים בעיר".