מה משותף בין חלבן, טלפנית, מוכר בחנויות וידאו, סוכנת נסיעות ודי ג'יי? לא לגמרי ברור, אבל תוכלו לשאול אותם בעצמכם בתור ללשכת התעסוקה. מצחיק אמנם לקבץ את הדי ג'יי – מקצוע יחסית מילניומי – יחד עם כל שאר עיסוקי העבר הללו, אבל הטכנולוגיה שמצעידה את העולם בימים אלה לא משאירה שום מקום לשאננות. עובדה: רק לפני מספר שבועות, מועדון בפראג הצליח להעמיד מסיבה מוצלחת עם סטים מעולים בזמן שאף אחד בן אנוש לא היה בעמדת הדי ג'יי, אלא רק זרוע רובוטית אחת.

המועדון, שנקרא Karlovy Lazne, מתגאה לחלוטין ברובוט-די ג'יי החדש שלו, DJ Kuka, שמסוגל להחזיק לבדו ערב על רחבת הריקודים. הוא מריץ תוכנה שבוחרת בעצמה בין טרקים, שירים ודיסקים, מכניסה אותם לתוך הנגן ומנגנת אותם אוטומטית. ואם זה לא מספיק, הזרוע גם יודעת לרקוד ולהתנועע בהתאם לקצב שהיא מרביצה.

זהו למעשה שימוש חדש לזרוע רובוטית מוכרת בשוק בשם KUKA, שפותחה במקור עבור שימושי תעשייה שונים, אבל שודרגה לחיי הלילה דרך חברת רובוטיקה ייעודית. אבל זו בהחלט לא הפעם הראשונה בה נעשה שימוש מוזיקלי בזרוע: כבר בשנת 2009 הוצג פרויקט ביריד בית ספר שניצל את הזרוע לטובת החלפת תקליטי ויניל, ובאותה השנה ממש צץ וידאו בה הזרוע מחליפה תקליטים ויוצרת בעצמה את אפקט הסקרצ'ינג.

המפתח כאן הוא למעשה התוכנה, שמתעלת את היכולות הרובוטיות המתוחכמות של הזרוע לצרכים הפשוטים יחסית של סצנת חיי הלילה. המועדון הצ'כי לא מסכים לחשוף איך בדיוק עובדת התוכנה – האם הזרוע בוחרת שירים לפי המפתח המוזיקלי שלהם, המקצב, מספר הפעימות לדקה או הז'אנר. כמו כן, לא ברור האם הזרוע מסוגלת ליכולות מתקדמות יותר, כמו למשל האצה או האטה של קצב השיר שמתנגן, התאמת רמות האקולייזר, מיקסינג וכן הלאה. בווידאו שפרסם המועדון אפשר לראות שהזרוע "מרחפת" מעל עמדת הדיג'יי ולוחצת על שלל כפתורים בעמדה, אבל לא ברור אם מדובר בהצגה או שהלחצנים הללו באמת פונקציונליים.

יחד עם זאת, חשוב לציין שהזרוע עדיין לא פועלת לגמרי באופן עצמאי: בכל שעה אחת של פעילות במועדון היא מוחלפת בדי ג'יי אנושי, לא ברור אם סתם כדי לשמור על גיוון או שמדובר בהכרח לוגיסטי. כך או כך, מדובר כרגע יותר על אטרקציה מאשר איכות. אין ספק שאנשים מגיעים למסיבות במועדון יותר בשביל הקטע ופחות בשביל הסטים – "אנשים מתרגשים כי הם מעולם לא ראו דבר כזה", אומר מנהל המועדון אדם ליפסנקי, "ואני לא בטוח שיש משהו שדומה לזה בעולם". אבל יש גם כאלה שפחות מתלהבים: "אני לא אוהבת את הרובוט", אמרה למשל אחת מהחוגגות, "הוא לא יכול לחוש ולהרגיש מה אנשים רוצים לשמוע ולרקוד. אין שום רגש מאחורי המוזיקה, בעוד שאדם אמיתי יודע מה זה כיף". סביר להניח שמישהו עובד גם על זה.

(מקור)