החתימה על הסכמי אברהם פתחה עבור ישראל מגוון הזדמנויות חדשות לשיתופי פעולה. לצד מיזמים שזכו לחשיפה גבוהה יותר כמו בתחום התיירות או שיתופי הפעולה התעשייתיים, נראה שגם תחום פתרונות הבריאות הדיגיטליים מהווה מוקד משמעותי לעבודה משותפת סביב היחסים הטריים עם האמירויות. השבוע יצאה לדרך המשלחת הישראלית הראשונה אי פעם לאקספו דובאי, אירוע בינלאומי שנחשב לאחד מאירועי התערוכה הגדולים והנחשבים ביותר בעולם. אקספו דובאי היא בית למובילי חדשנות במגוון תחומי תעשייה והנוכחות הישראלית מהווה אירוע היסטורי חשוב שיכול לחשוף פיתוחים ישראליים רבים לעיניים רבות מאי פעם.

עם זאת, על אף שהיעד הסופי של המשלחת הוא לדובאי, את המשימה המשמעותית ביותר תבצע המשלחת דווקא באבו דאבי. פורום Beyond Business הוא פרי שיתוף פעולה יוצא דופן בין בנק הפועלים ומכון היצוא שמקדם את היוזמה הזו בפעם השנייה מאז החתימה על הסכמי אברהם. המשלחת מונה 450 גורמים ישראליים ואמירתיים מעולם התעשייה, העסקים והממשלה ומהווה פלטפורמה חשובה לכינון שותפויות בין המדינות. הפורום מנוהל בשיתוף פעולה עם משרד החוץ, משרד ההשקעות של אבו דאבי (ADIO) ושותפים נוספים מהאמירויות. לצד משלחות במגוון תחומים נוספים כמו תיירות ותעשייה המשלחת הרפואית מביאה עמה ללא ספק כמה מההזדמנויות המרגשות ביותר לשיתופי פעולה.

איך נראה כרטיס קופת חולים באבו דאבי?

בחוד החנית של המהלך החשוב הזה, עומדי מכון הייצוא הישראלי שמניע עם בנק הפועלים את היוזמה. המשלחת הרפואית מונה 41 נציגים מתחום הבריאות – ממנהלי בתי חולים ועד לנציגי חברות בתחום המכשור הרפואי וטכנולוגיות לניהול בתי חולים. הנציגים נפגשו עם נציגי ה-DOH, הגוף הרגולטורי הרשמי של אבו דאבי בתחום הבריאות. במסגרת המפגשים נערכו שולחנות עגולים במגוון תחומי בריאות מרכזיים בשיח העולמי ומומחים בתחום הבריאות החליפו רעיונות וקידמו שיתופי פעולה.

"ישראל נחשבת למעצמה בתחום הבריאות הדיגיטלית, משתף בהתרגשות אדיב ברוך, יו"ר מכון היצוא. "מגיעות לכאן אלפי משלחות בכל שנה מאינספור מדינות ומשלחות ישראליות יוצאות ללא הרף למדינות רבות כדי לחלוק ידע שיאפשר להן לנהל טוב יותר את מערך הבריאות שלהן. לנו כישראלים זה נראה טריוויאלי שיש כרטיס חולה דיגיטלי ושההיסטוריה הרפואית וכל הנתונים שלנו זמינים לגורמים המטפלים בכל מרכז רפואי שנגיע אליו. הפתרון החשוב הזה לא מיושם בכל מקום וגם במדינות רבות באירופה הפתרונות הדיגיטליים עוד לא מיושמים בצורה כזו בעולם הרפואה. יש לא מעט גורמים שבאים לפה ללמוד את זה".

רפואה  (צילום: shutterstock| DenPhotos)
ישראל נחשבת למעצמה בתחום הבריאות הדיגיטלית|צילום: shutterstock| DenPhotos

איך ישראל הפכה לגורם כל כך משמעותי בתחום הזה?

"מערכת הבריאות הישראלית ייחודית במבנה ובאופי שלה. זו מערכת שמפוקחת גם על ידי גורם רגולטורי ממשלתי – משרד הבריאות וגם על ידי חברות הביטוח הרפואי – קופות החולים. המארג הזה יוצר אקוסיסטם מדהים של חדשנות בעולם הרפואה ויוצר סנכרון חשוב בין כל הגורמים שמאפשרים את תפקוד המערכת. הצורך בתיאום הזה הוא שהביא לפיתוחים הללו שמציבים אותנו היום על המפה. יש חשיבות אדירה לכך שהמפגש הזה הוא באבו דאבי. אמנם הוזמנו לאקספו בדובאי, שהוא אירוע מאוד נוצץ, אבל גופי הממשל של האמירויות יושבים באבו דאבי ולכן הנוכחות שלנו בפורום כזה היא חשובה לאין ערוך".

יש בשלב הזה ביקוש מגורמים אמירטיים לטכנולוגיות ישראליות?

"איזו שאלה? הרפואה הדיגיטלית מקבלת היום משנה תוקף משמעותי בהקשר עידן ה'ניו נורמל' של הקורונה. יש לא מעט חברות ישראליות שמאפשרות לך לא רק לקבל טיפול רפואי, אלא לקבל שירותים המקדמים מניעה ומאריכים את תוחלת החיים. אבו דאבי היא מדינה מאוד צעירה וככל שהאוכלוסייה מתבגרת, אתה רוצה להעניק שירות טוב יותר לכלל האוכלוסייה. גם מבחינה דמוגרפית, לאבו דאבי יש צרכים ייחודיים. תחשוב שרק כ-15% מתוך 10 מיליון תושבי אבו דאבי הם ילידים מקוריים. מעל 80% מהתושבים באמירויות בכלל מורכב מעובדים זרים. בנוסף, היא מקבלת מעל 22 מיליון תיירים. כדי להעניק שירותים רפואיים נגישים וברמה גבוהה בהיקפים כאלו נדרשת מערכת מתקדמת ויעילה. עם הפתרון הנכון, אבו דאבי תוכל להפוך בין השאר גם למעוז לתיירות רפואית".

אז התחום האדמיניסטרטיבי תופס מקום משמעותי בפורום?

"אין ספק שניהול בתי חולים ורשומות רפואיות הוא תחום משמעותי מאוד, אבל לא רק. החשיבות הגדולה שבנוכחות שלנו במשלחת הזו הוא שינכחו בה נציגים ממדינות שכנות שעוד לא כוננו הסכמים איתנו ויתוודעו לחברות הישראליות והפתרונות שהן מציעות. זו הזדמנות חשובה להרחיב את מעגל הקשרים ולקדם המשך שיתופי פעולה".

רופאים ישראלים, מטופלים אמירתיים

עם זאת, תחום הניהול הוא רק היבט אחד בו הטכנולוגיות הישראליות מובילות שינוי. יואל הר אבן, ראש החטיבה הבינלאומית של ביה"ח שיבא, הוא חבר נוסף במשלחת הישראלית ומשתף על כמה פיתוחים יוצאי דופן שמשנים את האופן שבו אנו חושבים על שירותים רפואיים.

"בשנה האחרונה, שיבא פיתחה טכנולוגיה פורצת דרך לטיפול בחולים מרחוק. למעשה, לשם מערכת הבריאות הישראלית הולכת ובקרוב נהיה עדים למגמות האלו ביום-יום שלנו".

רופאים ישראליים יכשירו למעשה רופאים אמירתיים לטפל מרחוק?

"שיתוף הפעולה יאפשר דבר גדול מזה. זו הפעם הראשונה שאנו מאפשרים לחולים אמירתיים לקבל טיפול מרופאים ישראלים. בשלב הראשוני, המענה יינתן לחולי סוכרת. מדובר ב-300 חולים סוכרתיים, אנשי כוחות הביטחון של האמירויות. על ידי מנגנון שפותח על ידי שיבא בשם "שיבא Beyond", שהותאמה במיוחד לערבית, אנחנו מקיימים מפגשים מרחוק עם חולים. לאחר מפגש אחד פנים מול פנים שייערך עם הרופא לתשאול ראשוני, כל שאר הטיפול ייערך מרחוק".

רופא בודק חולה בביתו (צילום: VGstockstudio, shutterstock)
"זו הפעם הראשונה שאנו מאפשרים לחולים אמירתיים לקבל טיפול מרופאים ישראלים"|צילום: VGstockstudio, shutterstock

איך זה בעצם עובד?

"כיום, רוב חולי הסוכרת כבר לא עושים שימוש במזרקים הסטנדרטיים. יש מגוון משאבות ומכשירים ייעודיים שמאפשרים לאזן את רמות האינסולין בדם בלחיצת כפתור ולבצע מדידות בזמן אמת ומכל מקום. מן הרגע שהפתרון הזה נעשה דיגיטלי, הצעד הטבעי הבא הוא לשתף את הנתונים הללו. רופאים ישראלים יישבו בשיבא ויוכל לעקוב אחד המדדים של החולים ואפילו לערוך שינויים במינון מרחוק".

אז המטופלים באבו דאבי יקבלו מענה מרופא ישראלי?

" חשוב להבין, באמירויות, הרופא המטפל בסוכרת הוא רופא המשפחה. אין נגישות כל כך לרופאים מומחים בתחום. שיתוף הפעולה הישראלי יאפשר לאמירתיים להיחשף לרופאים מומחים לסוכרת וליהנות משירות ומידע רפואי שעד כה לא היה קל להגיע אליו במדינה".

נגישות לטיפולים רפואיים מתקדמים היא ללא ספק נקודת המפתח בשיתוף הפעולה החשוב הזה. הדבר בא לידי ביטוי בתחום מרכזי נוסף בו יעסקו השולחנות העגולים – רפואת הנשים.

"בעולם האיסלמי, בדיקות גניקולוגיות מתבצעות אך ורק על ידי נשים", מסביר אדיב ברוך. "לכן, לעתים קרובות, הנגישות לרפואה גניקולוגית ומיילדות מוגבלת מאוד במדינות המפרץ. גינוסקופ מתקדם שמביאה איתה אחת החברות שמשתתפות במשלחת, יאפשר לאחיות לבצע את הבדיקה ולשתף את הנתונים עם מומחים רפואיים מרחוק ולנתח אותם בפתרונות AI"

"הרפואה תהיה הגשר לשותפות אמת"

יש משהו באמת ייחודי בשיתוף הפעולה סביב התחום הזה, שמתעלה על כל תחום אחר בו פועלות יחד ישראל והאמירויות. טכנולוגיות רפואיות אינן מקדמות רק שגשוג וצמיחה, הן נוגעות בחיים עצמם. זהו היבט קריטי באיכות החיים של כולנו. לנציגי המשלחת, ברור שמוטלת על כתפיהם אחריות אדירה.

"בנראטיב האיסלמי ההיסטורי, יש מקום של כבוד לרופא היהודי", אומר אדיב ברוך. "הוא שזור בהמון סיפורי פולקלור ומהווה דמות שתמיד תיחשב לאוטוריטה ועטויה בהילה של חוכמה וידע. המיתוס הזה מהווה במובנים רבים בסיס להזדמנויות החדשות הללו".

"אנחנו מאמינים שהרפואה תהיה הגשר לשותפות אמת", מוסיף יואל הר אבן. "אני חושב שכשזה מגיע לבריאות ורווחת האדם, כולנו שווים. אין יותר מחסומים או הבדלים כשזה נוגע לגוף שלנו ולצורך המשותף לכולנו לחיות בביטחון וליהנות מאיכות חיים ואריכות ימים. לרפואה הישראלית יש המון מה לשתף ולתרום כדי להבטיח שלציבור הישראלי והאמירתי כאחד, יהיו ההזדמנויות הטובות ביותר למלא אחר הצורך המשותף הזה".