בשבוע שעבר קיבלה סין החלטה משמעותית שממשיכה את מסע החיסול השיטתי של תעשיית ההייטק, אותו מוביל נשיא המדינה שי ג'ינפינג. המנהיג העליון החליט להפוך את כל חברות ה-edtech, שעוסקות בפיתוח פתרונות חינוך, לעמותות ללא כוונות רווח - ובכך מחק יותר מעשור של שגשוג והתפתחות כלכלית.
במסגרת ההחלטה, חברות ומוסדות שמלמדות את תוכנית הלימודים של בתי הספר יהיו חייבות להפוך למוסדות ללא מטרות רווח. הן לא יוכלו להנפיק ולא לגייס הון זר, כשגם חברות שכבר רשומות בבורסה לא יוכלו לגייס הון נוסף. בנוסף ייאסרו כל שיעורי הלימוד בזמן חופשה או חג; ילדים מתחת לגיל 6 לא יוכלו ללמוד באונליין; חברות לא יוכלו ללמוד תוכניות לימוד זרות או להעסיק זרים; וחברות זרות לא יוכלו להחזיק בחברות שמלמדות את תוכנית הלימודים הסינית.
אבל למה שי ג'ינגפינג החליט להוריד כך את השלטר על אחת התעשיות הצומחות במדינה? אחת הסיבות שהובילו להחלטה היא הגאוקאו – המקבילה הסינית והקשה במיוחד לבחינה הפסיכומטרית, אליה מתחילים ללמוד כבר בגיל 3. מורה בשם לארי צ'ן זיהה את הפוטנציאל ופיתח קורס אונליין שזכה להצלחה מסחררת, במיוחד בזמן הקורונה. החברה הגיעה להכנסות של מעל 200 מיליון דולר לרבעון - ועלתה על הרדאר של הנשיא.
מי שלא מרוצים אלו ההורים הסינים ממעמד הביניים, שטוענים כי העשירים משנגחאי ומבייג'ינג ייקחו מורים פרטיים. בכך יתרחב שוב הפער בין המעמדות, שאולי היה אפשר לצמצם בעזרת טכנולוגיה. "משהו לא בסדר בשיטה אם ילד בן 3 מתחיל ללמוד למבחן, זה טירלול", אמר דני פלד בפרק האחרון של הפודקאסט "בזמן שעבדתם". "הבעיה העיקרית היא שבלי המבחן המאוד קשה הזה, אין לך סיכוי להגיע לאוניברסיטה, זה משהו שהכרחי בסין כדי להצליח".
בינתיים, הוועדה האמריקאית לניירות ערך ולבורסות (SEC) ביטלה את ההנפקות של חברות סיניות בארה"ב עד להודעה חדשה. "המשקיעים במניות הסיניות בארה"ב רואים שהממשל מזגזג ומעדיפים להתרחק, ולכן המניות צוללות", ציין דרור גלוברמן. "זה מצטרף לצעדים של הממשל הסיני נגד ענקית המוניות דידי, נגד עליבאבא ועוד. אתה רואה שינוי כיוון של המדינה שדהרה לכיוון טכנולוגיה, קפיטליזם, הנפקות וכסף מתוך הנחה שזה מגדיל את עוצמתה", הסביר. "מי שולט בסין? שי או עלי באבא?".
זו לא הפעם הראשונה שהממשל הסיני עולה לכותרות בשל התערבות בוטה בתעשיית ההייטק. בנובמבר אשתקד תכנן ג'ק מא להנפיק את קבוצת השירותים הפיננסיים שלו, ANT Group. זו הייתה אמורה להיות ההנפקה הגדולה בהיסטוריה, לפי שווי של 313 מיליארד דולר, אך היא בוטלה על ידי הממשל. בנוסף לביטול, סין הטילה יום לאחר מכן שורת מגבלות רגולטוריות שמטרתן לחנוק את עסקיו של מא, שנעלם למשך כמה חודשים. "אילפנו את ג'ק מא", אמר בכיר בממשל ל"גרדיאן".
>> "בזמן שעבדתם", פרק 55: אילון מאסק לא מפסיק להקניט את אפל. עכשיו נחשפה הסיבה