שנת 2021 הייתה שנה עם המון התרחשויות בשלל תחומים טכנולוגיים. ענפים שלמים המריאו והתפוצצו, בעוד שענפים אחרים לא הפכו ללהיט גדול בניגוד גמור לציפיות. בדיוק לפני שנה ניסינו לספק את התחזיות שלנו לגבי 2021. בחלק מהמקרים צדקנו, בחלק טעינו, ויש גם כמה תחזיות שנותרו במחלוקת עד עצם היום הזה.
5G יתפוצץ בגדול? צדקנו חלקית
הגידול בענף אמנם היה עצום בשנה שחלפה, עם 200 מיליון יוזרים ב-2020, והכפלה פי 3 ב-2021 עם 600 מיליון יוזרים, אך עם זאת המשתמש בבית שואל את עצמו "מה אכפת לי?". רוב המשתמשים ב-5G לא הבינו על מה כל המהומה, ובצדק. כיום אין הבדל דרמטי בין 5G לדורות הישנים כי אין לו שימוש ברור. השימוש יהיה רלוונטי ביום שבו ייכנסו לחיינו באופן יותר דרמטי מכוניות אוטונומיות והעולמות הווירטואליים למיניהם, אז רוחב הפס שיידרש הוא גדול יותר ומהירות הגלישה שתידרש היא הרבה יותר גבוהה.
edge computing - צדקנו חלקית
האדג' קומפיוטינג הוא טרנד בתעשיית ההון סיכון. הרעיון סביב התחום הזה הוא שאם הענן מאוד מרוחק, יש בכך בעיה בשימוש של טכנולוגיות מורכבות וכבדות יותר, מאשר למשל סטרימינג של וידאו כמו נטפליקס משרת שיושב בפרנקפורט ומעביר מידע לתל אביב.
ברגע שנרצה לצרוך מידע כבד כמו למשל עבור מכוניות אוטונומיות ירצו לקרב את הענן כמה שיותר לאזור של המשתמשים. העובדה שהמידע מועבר משרת שנמצא רחוק פיזית מהמשתמש אולי מאפשרת היום חיים תקינים, אבל בעתיד יהיה צורך לקרב את השרתים אל המשתמשים. אמנם ההשקעות בתחום גדלו, אך 2021 לא הייתה שנת האדג'.
שנת הארנקים הדיגיטליים - צדקנו
היום רבים מאיתנו כבר לא משתמשים בארנק, ואצל חלק מאיתנו הארנקים אפילו הולכים לאיבוד. רובנו יוצאים מהבית רק עם טלפון ואפילו מופתעים כשנתקלים בקופה שלא מכבדת תשלום באמצעותו. בינואר אשתקד זה עוד לא היה קיים אבל כבר היום השירות נמצא בכל מכולת ובכל פיצוצייה.
הביטקוין יגיע לשווי של 50 אלף דולר - צדקנו
זה אכן קרה. המטבע הווירטואלי הגיע ל-67 אלף בשיאו, מאז הוא ירד אך האמונה היא שהוא יעלה שוב. הביטקוין הפך כבר לקזינו ואין באמת לוגיקה שעומדת מאחורי התנודתיות שלו. האם הוא ימשיך לעלות ויחצה את השווי של 100 אלף דולר? אין באמת דרך לנבא.
הנפקות של סטארטאפים - צדקנו
2021 הייתה שנת שיא של הנפקות - עם 65 הנפקות בנאסד"ק של חברות ישראליות, כולל ספאקים.
גיימינג - צדקנו
תחום הגיימינג גדל עוד ועוד וזה קרה בשנה החולפת בניגוד כל התחזיות. בתחילת 2021 חשבו שתחום הגיימינג יתכווץ, אבל הענף הזה שוב שבר שיא גידול של אחוז וחצי ל-180 מיליארד דולר. אמנם לפני שנה לא השתמשנו במושג מטאוורס, אבל כבר אז היה ברור שיש מרוץ של מספר חברות גיימינג לכיבוש הפסגה הזו של עולם וירטואלי בו אנשים משחקים, נפגשים ומדברים.
סושיאל קומרס - צדקנו
הטרנד לא הגיע במלוא עוצמתו לארה"ב אבל באסיה מדובר בטירוף. רק השנה כמעט 600 מיליארד דולר מהקניות התבצעו באמצעות סושיאל קומרס, ובאחד הפרקים אף סיפרנו על לי ג'יאקי שמכר במשך יום שלם ליפסטיק בשווי 2 מיליארד דולר.
ביג טק - מחלוקת
דני פלד חשב שדבר לא ישתנה עם חברות הטכנולוגיה הגדולות (מטא, גוגל, אמזון ואפל) ב-2021 - כלומר החברות ישמרו על כוחן ואיש לא יגביל אותן. דרור גלוברמן חשב שהמטוטלת תשתנה לרעת החברות - וכל אחד חושב שהוא צודק.
במציאות שניהם צדקו. מצד אחד ההכנסות של כל החברות הללו גדלו בענק בשנה האחרונה, אך מצד שני השיח הציבורי והתקשורתי נגד חברות הביג טק אכן השתנה - הדלפות מביכות חשפו את המחדלים של פייסבוק, ומחוקקים אפילו התחילו לפעול להגבלת כוחן של החברות במספר מדינות. אז אמנם יש שיח ציבורי ער בנוגע לפעילותן של ענקיות הטכנולוגיה, אבל הכסף בסופו של דבר רק ממשיך לזרום אליהן בענק.
>> בזמן שעבדתם, פרק 74 - מלחמת השבבים העולמית תקבל תפנית דרמטית