מוקדם יותר השבוע סיפרנו לכם על ההצלחה של יפן ועל התוכנית הממשלתית מדהימה, שכוללת חמישה עקרונות מרכזיים. אלו הפכו את יפן לסיפור הצלחה גדול, אבל אז החלה הנפילה ומה שנקרא "העשור האבוד של יפן". "קרה שם מה שאנחנו מכירים אותו מאוד מגופים הסתדרותיים – האנשים שקודמו היו האנשים עם הכי הרבה ותק ולאו דווקא האנשים הכי מוכשרים, כי זה היה חלק מהשיטה היפנית", מסביר דני פלד.
אותו עשור למעשה נמשך יותר – 30 שנה. יפן נשארת בתל"ג של 4.3 טריליון דולר כבר שלושה עשורים, בזמן שסין שואטת קדימה. עם זאת, בחודשים האחרונים היפנים יכולים לחייך, שכן שוק ההשקעות במדינה בהתאוששות שלא נראתה כמוה 33 שנים. מי שרואה את זה הוא וורן באפט, שמעביר כמויות מסיביות ליפן. "וורן באפט הוא משקיע לטווח ארוך, והוא מאמין שבהסתכלות קדימה היפנים סיימו את שנות הדריכה במקום ומתחיל עכשיו עידן של צמיחה", מסביר דרור גלוברמן. אז מה בעצם השתנה?
- האינפלציה חזרה – "אנחנו תמיד אומרים שאינפלציה זה דבר רע והיא הגיעה לשיא של 41 שנים ביפן, אבל היפנים חיכו לה כמו שחקלאים מחכים לגשם", אומר פלד וגלוברמן מסביר. "היפנים היו בתקופה ארוכה של דפלציה – המחירים הלכו וירדו, מה שגורם לאנשים לא לקנות, בהנחה שהם יוכלו לקנות יותר באותו כסף או בזול יותר, מה שמאט את הכלכלה". התוצאה היא שביפן הריבית כרגע שלילית, בניגוד למגמה באירופה ובארצות הברית.
- אסיה לא יציבה, יפן כן – יפן נבחרה השנה לאחת מעשרת המקומות הכי בטוחים בעולם מבחינת יציבות שלטונית, הסיכוי שישדדו אותך וכו'. מסביב – המצב רע. המתיחות בין צפון לדרום קוריאה וכן זו בין טאיוואן לסין. ולפי הפיננשל טיימס, יפן יכולה להיות המרכז של כל מי שלא רוצים להיות משויכים לסין. "את התפקיד של רוסיה הגדולה של שנות ה-80 תפסה סין. מי שבקואליציית העולם החופשי כנראה יחבור ליפן", מסביר פלד.
- ממשלה נחושה – פומיו קישידה, ראש הממשלה, אמר שהוא רוצה "ליצור מבנה חדש של קפיטליזם". "קפיטליזם של שוק חופשי, לא במובן של הממשלה אומרת 'תסתדרו אנחנו לא נוגעים' אלא הפוך – אנחנו חזק בפנים ונכוון לאן השוק הולך", מסביר גלוברמן. היפנים כתבו תוכנית בשם "תוכנית להכפלת הכנסה מבוססת נכסים" – מסמך של עשרות עמודים שמוציאה הממשלה, בו היא אומרת מה צריך לעשות.
אבל למה היפנים לא ממש משקיעים בבורסה? לפי ראש ממשלת יפן, 56.7% אומרים שאין להם פנוי. 40.4% מודים שאין להם הבנה בניהול נכסים, ו-26.3% מסבירים שמסובך לקנות ולנהל נכסים. ראש ממשלת יפן רוצה לבנות תוכנית בת שלושה שלבים: בשלב הראשון, הממשלה תגדיל את ההשקעה על חשבון כסף ששוכב בנק. בשלב השני, הממשלה תגדיר חינוך פיננסי לאזרחים כמשימה לאומית. בשלב השלישי, מוסדות פיננסים יתעדפו את רווחי הלקוחות. ברבעון הראשון של 2023, התוצר הלאומי הגולמי של המדינה קופץ ב-2.7% - הרבה יותר ממה שהממשלה עצמה חזתה. בנוסף לזה, נוצר בום אדיר לתיירות שספגה מכה קשה בקורונה. כך או כך, ביפן יכולים להיות מרוצים, שכן העתיד נראה ורוד.
לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן
>> בזמן שעבדתם, פרק 134 - מלחמת עולם בין רדיט לגולשים: "נחשיך הכל"