הרבה דברים קרו בזמן שעבדתם מהבית. היום נדבר על החסימה של טראמפ בפייסבוק ובטוויטר, על הצעד של אפל וגוגל נגד הרשת החברתית של תומכי הנשיא, על ההתאגדות של עובדי גוגל, על בואה של טסלה לישראל, על האפליקציה שתצטרכו אם אתם מוחקים את וואטסאפ, ועל אחת השאלות החשובות ביותר: לאן הולך הכסף הגדול של ההייטק הישראלי.

>> לפרקים המלאים של "בזמן שעבדתם" היכנסו ל-podbean
>> להאזנה לכל פרקי "בזמן שעבדתם" באפל פודקאסט
>> להאזנה לכל פרקי "בזמן שעבדתם" בספוטיפיי

פייסבוק וטוויטר נגד טראמפ 

(01:11) ביום רביעי האחרון חזינו במראות בלתי נתפסים בארה"ב: במהלך הדיון שנועד לאשר רשמית את מינויו של ג'ו ביידן, תומכי טראמפ רבים פרצו לגבעת הקפיטול. באותו לילה של מהומות שייחקק בהיסטוריה האמריקאית לנצח מתו כחמישה בני אדם, והאירועים הקשים הם תוצאה ישירה של המסרים שהפיץ טראמפ ברשתות החברתיות. ההאשטאג #stopthesteal הפך לוויראלי בזכות מצייצים רבים שהאמינו לתאוריית הקונספירציה שהפיץ הנשיא היוצא.

תחקירים מעמיקים יותר מגלים שהקמפיין הזה תוכנן במשך זמן רב, ושבפייסבוק ובטוויטר יש לא מעט משתמשים וקבוצות שתכננו הפיכה ב-6 לינואר, היום בו פרצו לקפיטול. האירועים בארה"ב הובילו לחסימתו ושל טראמפ בפייסבוק עד להשבעת ביידן, כשטוויטר חסמה את חשבונו האישי של הנשיא היצא לצמיתות. 

הנשיא טראמפ ומארק צוקרברג (עיבוד: getty images)
דונלד טראמפ: פייסבוק וטוויטור חסמו את חשבונו|עיבוד: getty images

מה אפשר ללמוד על הכוח העצום של הרשתות החברתיות מחסימתו של טראמפ ומה הקשר בין "הכוכב" של הפריצה לתאוריית הקונספירציה של QAnon? האזינו לפודקאסט המלא.

ענקיות הטכנולוגיה נגד פרלר

(11:45) חסימתו של טראמפ בטוויטר, בפייסבוק וברשתות נוספות גרמה לרבים מתומכיו לחפש בית חדש, והם מצאו אותו בפרלר (Parler) – רשת חברתית שמזוהה עם הימין ותומכי טראמפ ומאפשרת להתבטא ללא צנזורה.

מרג'ורי טיילור גרין, חברת קונגרס ממחוז ג'ורג'יה ותומכת נלהבת של תאוריית QAnon, קראה לעוקבים אחריה בטוויטר להצטרף לרשת, שהגיעה לראש טבלת ההורדות באפסטור. בגלל המהומות בגבעת הקפיטול והתוכן בפארלר, שבחלקו גזעני ופוגעני, גם גוגל וגם אפל החליטו להוריד אותה מחנות האפליקציות שלהן.

הרשת החברתית פרלר (צילום: Olivier DOULIERY / AFP )
פארלר - תצליח לתת פייט לפייסבוק וטוויטר?|צילום: Olivier DOULIERY / AFP

איזו מכה אנושה קיבלה פרלר היום (שני) ולאן אנחנו הולכים מכאן? האזינו לפודקאסט המלא.

עובדי גוגל מתאגדים

(19:23) עובדי גוגל התחילו בתהליך התאגדות להקמת ועד עובדים. אנדרו גיינר-דוור, שעומד בראש המהלך, טוען: "במשך חמש או עשר שנים, הבכירים בגוגל פשוט לא מקשיבים למה שחשוב לעובדים. הם מקבלים החלטות עסקיות שהעובדים לא היט מקבלים, וכשעובדים מביעים את דעתם, הם מושפלים או מפוטרים מהחברה".

ההתאגדות מגיעה בעקבות טענות חוזרות ונשנות של העובדים נגד ההנהלה, הנוגעות לעניניים אתיים שונים וביניהם שימוש בטכנולוגיה של גוגל לטובת נשק. מה היה הקש ששבר את גב הגמל מבחינת העובדים ואיך זה קשור למחקר אחד שגוגל לא רצתה שיפורסם? האזינו לפודקאסט המלא.

משרדי גוגל בסינגפור (צילום: enny Marty / Shutterstock.)
אחרי הטענות: עובדי גוגל מתאגדים|צילום: enny Marty / Shutterstock.

טסלה מגיעה לישראל

(25:28) המכונית החשמלית של החברה של אילון מאסק קיבלה אישור להפוך ליבואנית רכב רשמית בישראל. חשבתם שהמכונית חשמלית תזכה את רוכשיה בהקלות מס? אז זהו, שלא. במקום לקדם נסיעה במכוניות חשמליות כמו באירופה, בישראל יש מס גבוה במיוחד כי נושא המכוניות החשמליות בישראל לא מוסדר.  

טסלה מודל X - מבחן דרכים (צילום: מערכת אוטו)
הרכבים של טסלה: בדרך לישראל|צילום: מערכת אוטו

בנתיים, שווי השוק של טסלה מזנק כלפי מעלה וכבר חצה את רף 700 מיליארד הדולר, בעיקר בזכות ההכנסות המפתיעות מאוד שלה ברבעון האחרון. כתוצאה מההצלחה, מאסק הפך לאיש העשיר בעולם עם הון של 186 מיליארד דולר.

מה יהיה מחיר הרכבים בישראל, כמה תחנות טעינה יהיו בארץ, מה מצבנו ביחס לירדן ולמה טסלה רוצה לעכב את הנחיתה? האזינו לפודקאסט המלא.

לאן הכסף הגדול של ההייטק הישראלי הולך?

(31:57) בפרק הקודם סיפרנו לכם על ההון הרב שזורם למדינת ישראל הודות לתעשיית ההייטק. מחקר של טלי ניר מעמותת 121 גילה כי 10% מכלל המועסקים בישראל עובדים בחברות הייטק ואי אפשר לערער על כך שהתל"ג הישראלי עלה בזכות הצלחת ההייטק המקומי. אבל כמה מהכסף הזה באמת מגיע לאזרחים?

בוטקאמפ הסבה להייטק (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
ההצלחה של ההייטק הישראלי. כמה כסף מגיע לכלל האזרחים?|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

היכן עומד שיעור המס הממוצע בישראל ביחס למדינות ה-OECD, והאם הייטק עוזר לצמצם את אי השוויון? האזינו לפודקאסט המלא.

מסרבים לאשר לוואטסאפ להעביר מידע לפייסבוק? זו האפליקציה בשבילכם

(39:47) בשבוע שעבר וואטסאפ הודיעה על תנאי שימוש חדשים, שבמסגרתם היא תוכל להעביר לחברת האם, פייסבוק, את כל הנתונים שהיא אוספת עליכם. אם בעבר הייתם יכולים להחליט אם להסכים להעברת המידע, הרי שהחל משמונה בפברואר, אם תרצו להמשיך להשתמש באפליקציית העברת המסרים הפופולרית – תהיו חייבים לאשר את התנאים.

מי שמסרב למסור לענקיות הטכנולוגיה ומחפש אלטרנטיבה לוואטסאפ יכול למצוא אותה בסיגנל, האפליקציה החדשה של בריאן אקטון, אחד ממייסדי וואטסאפ.

סיגנל (צילום: BigTunaOnline, ShutterStock)
סיגנל. האלטרנטיבה לוואטסאפ|צילום: BigTunaOnline, ShutterStock

איזה מהלך עשו באפל בניסיון לשמור על לקוחותיהם שמשתמשים באייפון, ומי קרא לעוקבים שלו להוריד סיגנל? האזינו לפודקאסט המלא.

>> למה אנחנו מחכים? מגזין XTRA חדשנות של NEXTER
>> בזמן שעבדתם, פרק 31: 7 הדברים החשובים ביותר שיקרו בשנת 2021