האם אנחנו בדרך למשבר כלכלי ומיתון? כל הסימנים המוקדמים מראים שכן. הבורסה כבר זמן מה נצבעת בעיקר באדום – וסיום הקורונה, ההתפטרות הגדולה וכמובן המלחמה באוקראינה-רוסיה שלא נראה שמסתיימת באופק – לא נותנים לשוק להתקרר. "אני בלחץ באמת", אומר דני פלד. "אני חושב שזה יכול להתפתח להיות משבר בסדר גודל ששנים לא חווינו".

הסיבה? אם שואלים את פלד, התשובה היא הקורונה – או ליתר דיוק, סיום הקורונה. "מה שקורה זה שכל המניות שהריצו חזק בזמן הקורונה כמו נטפליקס למשל, מפסיקות לצמוח", מסביר פלד ודרור גלוברמן מחזק. "המניה של זום בחצי שנה האחרונה צללה מ-250 דולר ל-90 דולר". גם אמזון, שהתחזקה אפילו יותר בקורונה – ירדה ב-14% אחוזים ביום אחד השבוע ולרשימת הצונחות מצטרפת גם אפל. גם בישראל – המצב לא טוב: קלטורה צנחה ב-85% ביחס לשווי השיא של החברה, טאבולה ב-60% ומאנדיי בלא פחות מ-70%.

על ישראל, הסטראטאפ ניישן שיותר מחצי מהתוצר שלה מגיע מההייטק, ההתרסקות הזו משפיעה במיוחד. "זו בעיה קשה, אנחנו נכנסים לשוק דובי", אומר פלד ומסביר: "שוק דובי הוא שוק שהמניות יורדות בו ביותר מ-20%. אנחנו כרגע ב-27% ירידה מתחילת שנה".

הנפגעות העיקריות הן החברות הטכנולוגיות. "כולם כל הזמן פמפמו עוד ועוד את המכונה הזו שזה בעצם היה ברור שהדבר הזה לא יכול היה להימשך לעד והחברות לא יכולות להמשיך לצמוח", מסביר פלד. "דווקא החברות הפחות סקסיות – תאגיד האנרגיה שברון, ג'נרל אלקטריק, היינץ וכודומה – אלה עם המכפילים המסורתיים והבסיסיים עדיין במצב טוב".

האם הירידה הזו מבשרת על ירידה גדולה יותר שבדרך? לפי המשקיע האגדי ביל גורלי, נראה שכן. "דור שלם של יזמים ומשקיעי טכנולוגיה בנה את ההשקפה שלו על איך עובד עולם הערכות השווי של חברות במהלך 13 שנים של ריצה מטורפת בשוק. יש המון אנשים שמשפיעים על הרבה כסף ומה שהם יודעים על העולם זה מה שהם למדו בשנים האחרונות – שהשוק תמיד עולה. תהליך הלמידה מחדש של איך השוק באמת עובד הולך להיות מפתיע, כואב ומטריד. זה שהתרגלנו למחירים מטורללים כמו שהיו קודם זה לא אומר כלום – זו רק ההיסטוריה. תשכחו מהמחירים האלה – לא נחזור אליהם. מעל למכפיל של פי עשרה – טיפשות גמורה".

ג'ף בזוס, שהרוויח המון כסף מהעליות המטורפות האלוף חיזק את גורלי – "הוא אחד האנשים הכי חכמים שאני מכיר, שווה להקשיב לו ואנשים תמיד לא מעריכים עד כמה השוק של העליות היה מדהים. הם חושבים שדברים בלתי ניתנים לעצירה – עד שהם עוצרים. השווקים מלמדים אותך שיעור שיכול להיות מאוד כואב".

ג'ף בזוס נואם בטקס חלוקת פרסי פיפלז צ'ויס (צילום: Kevin Mazur, Getty Images)
ג'ף בזוס|צילום: Kevin Mazur, Getty Images

אם זה לא מספיק - גם האינפלציה מרימה ראש. את משבר האספקה שהתפרץ בזמן הקורונה ספגו החברות לזמן מה – אך בסוף, המחיר התגלגל ללקוח. האינפלציה בארה"ב עומדת על 8.5% - הכי הרבה ב-41 השנה האחרונות. הריבית בארה"ב עלתה בחצי אחוז מתוך הנחה שפחות צרכנים ירצו להלוות כסף וכתוצאה מכך יקנו פחות. עם זאת, ההיסטוריה מראה שכל פעם שעלתה הריבית – החל מיתון, מה שמוביל בסופו של דבר להורדת הריבית. בישראל, האינפלציה במרץ עמדה על 3.5% - מעבר ליעד השנתי שעומד על 1-3%.

השאלה הגדולה היא מה צפוי לקרות להייטק הישראלי בעקבות המצב. "הולך להיות כאן משהו קשה", מסביר פלד. "כולם קיבלו המון אופציות בחברות שנשכרו בשווי מופלא והיו פה אלפים של מיליונרים בהייטק. כל מי שלא מימש או לא יכול היה לממש – נמצא בבעיה. אם חברה שהייתה שווה 2 מיליארד עכשיו שווה 200 מיליון – אין לך ממש מה לעשות עם זה. כתוצאה מכך, לא נראה יותר מסיבות מטורפות כמו של ראפיד וחופשות במאוריציוס – משקיעים לא יעריכו את זה".

מסיבת הענק של ראפיד 2021 (צילום: עמרי סילבר, פרטי)
מסקאזי ועד מרטין גריקס|צילום: עמרי סילבר, פרטי

מי שיפגע הכי הרבה מהכול אלה חברות היוניקורן. החברות שהיו שוות לפני שנה 15 מיליארד דולר, וגייסו את הכסף על הבטחות שהן יותר טובות ממוצר קיים. "מה שיקרה זה אחד מ-2: או שחברות יסגרו – וחלק יסגרו, או שנראה חברות שעושות סיבובים בשווי נמוך יותר כי השוק יחפה עליהן – ואז כל קרנות הפנסיה יצטרכו לספוג את זה. מה שיקרה זה שהפנסיה שלנו תחטוף מכה מהסיפור הזה, כמו ב-2009".

"אפשר לקוות שהחברות הטובות שיש להן מוצר יבלעו את האגו ויעשו דאון ראונד", אומר גלוברמן. "לפני רגע אמרו לך שאתה ששווה מיליארדים – ועכשיו 300 מיליון. זה עדיין הרבה כסף, אבל הרבה פחות. השוק לא מטורף עכשיו – הוא היה מטורף קודם".

>> בזמן שעבדתם, פרק 85: האישה שגורמת לג'ף בזוס ולמארק צוקרברג להזיע