אחד המוצרים הכי חמים בסין בימים אלה הוא Smart Lamp. המנורה החכמה של תאגיד בייטדאנס, שעומד מאחורי טיקטוק, היא הכלי האולטימטיבי עבור הורים שרוצים לרגל אחר ילדיהם. בתוך המנורה יש שתי מצלמות – אחת שמצלמת פרונטלית ואחת שמצלמת מתוך המנורה; כך ההורים יכולים לראות את הילדים, לדבר איתם וגם לקבל התראות אם הם זזים מהמנורה לפני שסיימו את שיעורי הבית.
גרסת הבסיס של המנורה עולה 120 דולר, והיא נמכרת בטירוף - אבל יש גם שדרוגים. תמורת 50 דולר נוספים אפשר לרכוש גרסה מתוחכמת יותר שתתריע בפני ההורים כשהילדים מחפפים בשיעורי הבית, ובשביל 350 דולר נוספים מקבלים מורים שמשגיחים עליהם באופן ישיר.
לאותם הורים הריגול בא באופן טבעי; ככה זה כשחיים תחת המשטר הקומוניסטי המדכא. רק בשבוע שעבר נחשפה תוכנת הריגול Third Eye שמותקנת כמעט בכל חברות הגדולות במדינה, בהן תאגיד עלי באבא, ומספקת למעסיקים מידע חסר תקדים על פעילות העובדים.
הצורך לפקח על העובדים נובע ממשמעת העבודה הבלתי אפשרית בסין, ובמיוחד בתחום ההייטק, בו המודל הוא 9-9-6: עובדים מתשע בבוקר עד תשע בערב – שש פעמים בשבוע (כ-72 שעות עבודה שבועיות). בין היתר, התוכנה מצלמת את מסכי העובדים ומעבירה למעסיקים את מיקומי הסארטפונים שלהם.
אז למה סינים צעירים בכל זאת בוחרים ללכת להייטק? "השכר בהייטק גבוה משמעותית מכל מגזר אחר", מסביר דני פלד.
Foxconn suicide nets pic.twitter.com/5tUGhqXCBU
אבל שעות העבודה הנוקשות גובות מחיר בנפש. הדוגמה האחרונה היא בחברת Pinduoduo, הראשונה בשיעור הצמיחה במדינה, בה עובד מת מתשישות. בינתיים נראה שגם למוות הסינים ימצאו פתרון: פוקסקון, יצרנית הרכיבים האלקטרוניים הענקית, כבר התקינה רשתות מתחת לגגות מפעליה כדי למנוע התאבדות של עובדים.