בשבוע האחרון העולם כולו נושא עיניים למלחמה באוקראינה. לצד המערכה הצבאית הקשה, מתנהלת מערכה לא פחות חשובה – מלחמת סייבר ומלחמת תודעה ברשתות החברתיות כשהמטרה ברורה – לגרום לכולם לבחור צד בקונפליקט.

"יש כאן שלוש מלחמות", מסביר דרור גלוברמן. "1. מלחמת פוסטים וסרטונים שמופצים ברשתות. 2. מלחמה על הפלטפורמות המסורתיות של רוסיה אל מול הרשתות החברתיות 3. המוסתרת ביותר - מלחמת הסייבר", מסביר דרור גלוברמן. 

המלחמה ברשתות החברתיות

מי שהפך לאחת מדמויות המפתח במלחמה ברשתות החברתיות הוא הצורר אדולף היטלר. בעוד בחשבון הטוויטר הרשמי של אוקראינה יצרו קריקטורה של היטלר מלטף את התלמיד שלו פוטין, הנשיא הרוסי קרא בנאום לאוקראינים ניאו נאצים – כינוי קשה שרוסים ממעיטים להשתמש בו בשל טראומת המלחמה שלהם.

לצד מלחמת הממים ברשתות, בשני הצדדים משתמשים באירועים ממלחמות קודמות במטרה לשנות את תודעת הציבור, גם בחשבונות רשמיים של המדינות. בטיקטוק, בטוויטר ובפייסבוק משותפים לא מעט סרטונים שלא קשורים למלחמה. כך למשל סרטון של צנחן רוסי שקורא קריאות קרב במטרה לעודד את חבריו, הוא למעשה סרטון מאימון רוסי ישן. "הסיפור נהיה כל כך פרנואידי שכבר לא יודעים מתי זה שקר", מסביר דני פלד. "זה גרוע במיוחד לכלי התקשורת המסורתיים שנופלים לא מעט בפח. אין דרך באמת לדעת".

קרב הפלטפורמות

נשיא אוקראינה, וולדימיר זלנסקי, שזיהה את השימוש הרוסי ברשתות החברתיות החליט להפנות אצבע מאשימה לפלטפורמות האמריקאיות כגון יוטיוב ופייסבוק, שנותנות מקום לתעמולה הרוסית ולפייק ניוז. אותן חברות הבטיחו לעשות מעשה, כשטוויטר, פייסבוק ויוטיוב הודיעו בנפרד שהן ינתקו את מערכות הפרסום מאותם ערוצים שיפיצו פייק ניוז. "הם לא עוצרים את התעמולה, אלא את הכסף שזורם אליה", מסביר גלוברמן. "כלי התקשורת שקשורים לממשל הרוסי ממשיכים לפרסם את הפייק שלהם, אבל הם פשוט לא יכולים להרוויח כסף".

"זו טיפה בים", מנתח פלד את המהלך. "זה לא משנה בשום צורה את הלך הרוח ואת כמות התעמולה שמתרוצצת ברשת". הרוסים כמובן, לא אהבו את המהלך והם החליטו להגביל את הרשתות במדינה.

בינתיים באוקראינה, גוגל מפס ווייז הפכו ללא זמינים. הסיבה? החברות לא רוצות לשמש ככלי מודיעני ולסגור מיקום של מי מהצדדים. "אנחנו נמצאים בנקודה חשובה בכל מה שקורה באינטרנט", מסביר פלד. "יכול להיות שהאינטרנט בגלל כל ההגבלות האלה משתנה".

ולתופעה הזו יש שם – "Splinternet" (הפיצול של האינטרנט). "האינטרנט הוא כבר לא רשת מחברת שהופכת הכל לגלובלי אלא הפוך – היא מתפצלת", מסביר גלוברמן. "יש לנו כבר את חומת הברזל הסינית באינטרנט ונראה שגם רוסיה הולכת לבנות את האינטרנט שלהם".

הסנקציה הבאה וקבוצת האקרים שתופסת צד

בעוד האיום על סילוק רוסיה ממערכת ה-SWIFT נחשב ל"אם כל הסנקציות", אבל יכול הלכה למעשה לדחוק את רוסיה למערכת הסליקה הסינית, מה שמפחיד את המערב, ייתכן שהסנקציה הגדולה באמת על רוסיה תגיע כבר מעולמות השבבים. רוב השבבים המתקדמים מיוצרים בארה"ב ואחת הסנקציות עליהן מדברים במערב היא עצירה של יבוא לרוסיה.

איום לא פחות מעניין על פוטין הוא מצד קבוצת האקרים אנונימוס, שהחליטה לתפוס צד והתחילה לפעול נגד רוסיה. המתקפה הראשונה של קבוצת האקרים הובילה לנפילתם של אתרי החדשות הרוסים, וכן את האתר הרשמי של הקרמלין. קבוצת האקרים נוספת שנלחמת ברוסיה היא "Georgian Hacker Society" ששמו לעצמם מטרה – להפיל את המערכת הבנקאית הרוסית.

בינתיים, הם הצליחו להפיל את האתר של הבנק הרוסי הגדול ביותר – סברבנק. "זה כבר לא משהו שולי שקורה לצד המערכה הצבאית", מסביר גלוברמן. "המטרה של המערכה הזו היא לשנות קרב תודעה, וזה אחד הדברים הכי חשובים של הרוסים – לשבור את האוקראינים מבחינה נפשית ולשכנע את העולם שאוקראינה צריכה להיות תחת שלטונו. כשמלחמת האקרים הזו מתערבבת ופוגעת גם ברוסיה – זה משנה אפילו מהלכים צבאיים".

"תאר לך עכשיו שפתאום מחשיכים את מוסקבה או שמפילים את חברת הגז שמחממת את הבתים", משיב פלד. "זה משהו שיכול להכריע מלחמה. ההאקרים האלה, שלפעמים שמים אותם בצד ולא מדברים עליהם מספיק הם חלק גדול מהסיפור. אם המהלכים שלהם יצליחו – הם יכולים לסיים את המערכה".

>> בזמן שעבדתם, פרק 79 מי אתה פיטר ת'יל?