גם השבוע קרו הרבה דברים בזמן שעבדתם. הפעם נדבר על הפריצה חסרת התקדים לטוויטר, על מלחמת העולם שמתחוללת על גבה של אפליקציית טיקטוק, על ההצעה הנדיבה של האיחוד האירופי לסטארטאפיסטים מישראל – וגם על הון העתק שאפל חסכה בשבוע האחרון.
>> לפרקים המלאים של "בזמן שעבדתם" היכנסו ל-podbean
יזמים ישראלים, יש לכם מיליארד אירו. עכשיו
רבים חושבים שהקורונה הכלכלית פסחה על ההייטק הישראלי, אבל המציאות הוכיחה אחרת: נכון להיום ישנם 30 אלף מפוטרים מתוך 320 אלף עובדים. באופן טבעי, חברות רבות מתקשות בימים אלה לגייס כספים – אך גם במכירות: רק 10% מהחברות עלו במכירות, כש-70% מהן נפגעו במיוחד. סבבי הגיוס השפיעו בעיקר על החברות הקטנות, אך היטיבו עם החברות הגדולות.
האורח שלנו היום הוא מנכ"ל רשות החדשנות אהרון אהרון, ששימש גם בתור מנכ"ל אפל ישראל הראשון. והוא הולך לחשוף אצלנו בפודקאסט יוזמה חשובה במיוחד של האיחוד האירופי. מדובר ביוזמת "גרין דיל", תוכנית "קטנה" בהיקף של מיליארד אירו – כשבשנה הבאה תבוא תוכנית גדולה בהרבה בהיקף של 30 מיליארד אירו, ותאפשר לחברות, עמותות וחוקרים מישראל להשקיע בסביבה, בקיימות ובגזי חממה. כל מה שצריך לעשות זה להתחבר עם שלוש מדינות באירופה ולהגיש הצעה בנושא אחד מתוך מגוון רחב של נושאים שמעניינים היום את אירופה. שווה.
מה עומד מאחורי הפריצה הכי מטורפת בהיסטוריה של הרשתות החברתיות?
זה היה ממש כמו בסרט הוליוודי. אי שם בשבוע שעבר, בשעה 16:00 בשעון החוף המזרחי, השתלטה קבוצת האקרים על חשבונות הטוויטר החשובים בעולם. ברק אובמה, קים קרדשיאן, קניה ווסט, ביל גייטס, ג'ף בזוס, ואפילו החשבון של אפל – כולם נפלו קורבן; אלה האנשים העשירים בעולם, החברות הבולטות מכולן וגיבורי התרבות של המערב. במתקפה מתוזמרת ומתוחכמת במיוחד, ההאקרים ביקשו ממיליוני העוקבים שלהם לשלוח ביטקוין בתמורה להכפלת הסכום. אז איך זה קרה?
BREAKING: Joe Biden, Barack Obama, Bill Gates and Apple are among the victims of a seemingly unprecedented — and ongoing — Twitter hack. https://t.co/vcBUgOZQci
ביום שישי האחרון הצליחו בניו יורק טיימס להגיע להאקר שעומד מאחורי הפריצה, המוכר בשם "קירק". מסתבר שיש קבוצת האקרים שפיתחה אובססיה לשמות משתמשים בטוויטר; ככל ששם המשתמש יותר קצר, כך ההאקר זוכה ליותר כבוד והערכה. מדובר בתעשייה של פריצה שיטתית לחשבונות טוויטר, השתלטות על שמות משתמשים קצרים ומכירתם למרבה במחיר. לפי קירק, כל מה שנדרש כדי להשתלט על החשבונות של בזוס, קרדשיאן וגייטס, זו פריצה אחת קטנה לחשבון סלאק (Slack) של עובד טוויטר. מדובר באפליקציה שמזכירה את וואטסאפ ומשמשת עסקים וחברות, ובאחד הקבצים שהועברו בה נחשפו פרטי ההתחברות (Credentials) לאחד מכלי הניהול של טוויטר, שמאפשר להשתלט על כל חשבון.
כך או אחרת, הפריצה הזו גדולה בהרבה ממה שאתם חושבים; לא מדובר בסך הכל בציוץ אחד או שניים שפורסמו בחשבונות הטוויטר של האנשים העשירים בעולם. מה היה קורה, למשל, אם ההאקרים היו משתלטים גם על הטוויטר של טראמפ – ומשתמשים בו כדי לאיים על איראן? ולמה בעצם החשבון של נשיא ארצות הברית לא נפרץ? האזינו לפודקאסט המלא.
האם עדכון התוכנה של אפל בדרך למוטט את תעשיית הפרסום?
העדכון האחרון של אפל למערכת ההפעלה למכשירים הניידים שלה, iOS 14, הוא כמו מתנה שלא מפסיקה לתת. אחרי שהתפוצצה פרשת הקליפבורד, בה נחשף שטיקטוק ולינקדאין עוקבות אחרי מאגר ההעתקות וההדבקות שלכם, יש קורבן חדש על הפרק: המפרסמים. אפל החליטה שהיא תודיע למשתמשים שלה אילו הרשאות האפליקציה דורשת – ואיזה מידע היא מעבירה לצד שלישי.
מדובר במכה קשה עבור פייסבוק וגוגל: שורות הקוד שלהן מופיעות באינספור אפליקציות ומאפשרות להן להתאים את המודעות שלהן לצרכים ולרצונות שלנו. מעכשיו, אפל הולכת לשאול את המשתמשים אם הם רוצים שקנדי קראש תעביר את המידע שלהם לפייסבוק.
עד כמה זה משמעותי, ולמה מדובר בקו פרשת מים? האזינו לפודקאסט המלא.
הקרב על טיקטוק הוא לא סתם קרב על אפליקציה. מדובר במלחמת עולם
קשה להסביר את מה שעובר בחודשים האחרונים על אפליקציית טיקטוק; מומחי אבטחת מידע מזהירים נגדה מזה זמן רב, אבל את המפולת שמתרחשת לאחרונה קשה היה לצפות. הודו הייתה הראשונה לחסום את האפליקציה ובשבועות האחרונים גם ארצות הברית, אוסטרליה וקנדה שוקלות לאסור את השימוש; וזה בלי שהזכרנו את המייל התמוה שאמזון הפיצה לעובדיה בטעות בו הם נדרשו להסיר את האפליקציה.
בימים האחרונים הקמפיין נגד טיקטוק הולך ומחריף: הבנק העצום וולס פארגו, שמעסיק 263 אלף עובדים מסביב לעולם, דרש מעובדיו להסיר את האפליקציה - וטראמפ החל לשסות בה את קהל בוחריו במודעות ממומנות בפייסבוק ובאינסטגרם.
בסופו של דבר, הכל מתנקז לנקודה אחת: המאבק בין סין לארצות הברית. לא סתם בריטניה הודיעה למפעילות הסלולר בשטחה שעליהן להפסיק להשתמש בציוד הדור החמישי של הוואווי הסינית עד שנת 2027 – ולא סתם גוגל הודיעה שהיא רוכשת כמעט 8% מפלטפורמת הסלולר הגדולה בהודו. איך כל זה מתחבר למאבק על ההשקעות בישראל, למה הודו היא הכוכבת החדשה, וכיצד הנפקת הענק של חברת השבבים הסינית קשורה לכל זה? האזינו לקטע המלא.
סחטיין על התספורת, אפל
אפל, כמו חברות ענק אחרות, גילתה שמס החברות באירלנד נמוך במיוחד – אז היא מיהרה להעביר לשם את המטה שלה. אלא שבאיחוד האירופי החליטו לשים סוף לחגיגה, והרגולטורית האימתנית מרגרט וסטגר נשלחה לתבוע 14.8 מיליארד דולר מאפל. איך זה נגמר? בית המשפט האירופי פסק נגד האיחוד האירופי עצמו וטען שאפל צודקת. אפילו אירלנד, חברה באיחוד האירופי בעצמה, החליטה להוסיף את עצמה לתביעה ולתמוך באפל. ככה נמחק לו חוב של 14.8 מיליארד דולר.
יש חיים אחרי הקורונה: התקדמות במשקפיים החכמים של אפל
מכירים את זה שאנשים הולכים ברחוב ונתקעים בכם כי הם תקועים בסמארטפון? יכול להיות שבעוד כמה שנים זו תהיה נחלת העבר. שמועות רותחות מגיעות אלינו מכיוונה של ענקית הטכנולוגיה, כשלפי דיווחים ברשת, היצרנית פוקסקון מתקדמת בפיתוח העדשות החצי שקופות עבור אפל. כן כן, אותו המוצר שכולנו חשבנו שכבר נגנז. כמה דגמים יהיו, מתי הם צפויים להגיע לשוק – ומה גוגל עשתה בתגובה? האזינו לפודקאסט המלא.