בואו נפתח את זה. אם אתם מאזינים למוזיקה ביוטיוב, אשריכם. יש שם טריליונתלפים שירים, ואחלה פלייליסטים. הכל טוב. אבל ליוטיוב יש את החסרונות שלה. אנחנו כאן בשביל לספר לכם על שירותי המוזיקה שאתם יכולים לשלם עליהם 20 שקלים בלבד לחודש, ולקבל גישה למאגר של מיליוני עד עשרות מיליוני שירים להאזנה בכל זמן ובכל מקום.
נחלק בגסות לשני סוגים: השירותים הבינלאומיים על עשרות מיליוני שיריהם, ושני השירותים הישראלים - פלאפון מיוזיקס וסלקום ווליום שיש להם קטלוג צר יותר (אבל מותאם יותר לטעם הישראלי), ושלא מבזבז חבילת גלישה ללקוחות פלאפון וסלקום (כל אחת עם השירות שלה). יאללה, יצאנו לדרך - חבשו אוזניות.
ספוטיפיי
מחיר: 20 שקלים לחודש (יש גם מנוי חינם עם פרסומות)
כמה שירים: 35 מיליון שירים
איפה אפשר לשמוע: אייפון, אנדרואיד, מחשב, רמקולים חכמים וטלוויזיות חכמות
תכונות מיוחדות: רשימות השמעה בהתאמה אישית חכמה, שיתוף רשימות השמעה ושירים, פודקאסטים ותכניות וידאו, תמיכה בכל מכשיר ופלטפורמה אפשרית, שילוב בתוך ווייז.
איכות סאונד: 320kbit/s לכל היותר.
שירות המוזיקה של ספוטיפיי השוודית היה אחד הראשונים בשוק, ובוודאי זה שצבר את מירב הפופולריות עם יותר מ-70 מיליון מנויים ברחבי העולם, ושני הכותבים ביניהם. למרות שבישראל המתחרים הקדימו אותו, עדיין מדובר בהשקה משמעותית, שכן לאורך השנים פתחה החברה פער טכנולוגי שהופך את ספוטיפיי במידה רבה לשירות המתקדם ביותר מסוגו.
כל השירותים המופיעים בסיקור זה מציעים רשימות השמעה, חלקם אפילו מבטיחים התאמה אישית לטעמכם, אך בספוטיפיי תגלו אלגוריתם שמצליח לשלב בדייקנות בין מוזיקה שהוא יודע שאתם אוהבים, ומוזיקה חדשה שאינכם מכירים - אבל בוודאי תאהבו. כל שיר יכול להיות נקודת הפתיחה למסע היכרות עם אמנים מצוינים, וכמובן שאם אתם יודעים בדיוק מה אתם רוצים לשמוע, סביר להניח שתצליחו למצוא את השיר שאתם מחפשים מתוך מגוון של כ-35 מיליון רצועות.
יתרון טכנולוגי נוסף של ספוטיפיי הוא תמיכה רחבה בכל אמצעי שרק תוכלו להעלות על דעתכם. השירות זמין דרך טלפונים חכמים ומחשבים, כמובן, אך גם דרך קונסולת משחק (פלייסטיישן 4 ואקס-בוקס וואן), רוב הסטרימרים בשוק, טלוויזיות חכמות, רמקולים חכמים, ויש אפילו גרסה המיועדת למקררים (לא, ברצינות). סביר להניח שכבר עכשיו תוכלו למצוא בביתכם כמה וכמה מכשירים שיוכלו לנצל את מנוי הספוטיפיי שלכם, והאפליקציה אף מאפשרת שליטה מרחוק בכל אחד מהם.
בספוטיפיי מתנסים גם בסוגי תכנים נוספים, כדוגמת פוסדקאסטים ותכניות וידאו, אך אלו מהווים חלק מינורי יחסית מהקטלוג. באופן כללי ניתן לומר כי ביחס לחלק מהמתחרים, האפליקציה של ספוטיפיי עשויה להיראות מעט עמוסה ומבולגנת. גם בזירה הקהילתית החברה נסוגה במקצת, ובעוד שניתן לשתף שירים בקלות יחסית דרך קישור או אפילו ברקוד לסריקה, ״מעקב״ אחרי חברים לא יספק לכם בדרך כלל תוצאות טובות יותר.
מהשירות הבסיסי של ספוטיפיי, הכולל פרסומות ומגביל מאוד את כמות הפעמים שניתן לדלג על שירים, ניתן ליהנות בחינם. תשלום דמי מנוי של 9.90 דולרים בחודש פותח בפניכם את הקטלוג המלא ללא פרסומות, ותמורת 14.90 דולרים ניתן לצרף את כל המשפחה (עד חמישה מנויים).
אפל מיוזיק
מחיר: 20 שקלים בחודש
כמה שירים: 40 מיליון
איפה אפשר לשמוע: אייפון, אנדרואיד, מחשב, Apple TV, HomePod
תכונות מיוחדות: רשימות השמעה בהתאמה אישית, תחנות רדיו בלעדיות, אלבומים בלעדיים, שמירה בענן של ספריית מוזיקה קיימת, מילים לשירים, שיתוף אוטומטי עם חברים.
איכות סאונד: 256kbit/s לכל היותר.
אפל היססה מעט בטרם השיקה לפני כשנתיים שירות הזרמת מוזיקה, המתחרה למעשה בחנות ה-iTunes של עצמה. כמובן שבסופו של דבר לא יכלה יותר החברה עם התפוח להתנגד לעתיד, והתוצאה היא מוצר מוצלח למדי בסך הכל, אם כי - כמו תמיד אצל אפל - הוא מיועד בעיקר עבור לקוחות שמוכנים להתחייב למוצרי החברה ולגישתה, ולא זקוקים לתמיכה במכשירים אחרים.
הקטלוג של אפל עשיר מאוד, עם 40 מיליון שירים, לרבות המון תוכן ישראלי. כדי למצוא את דרככם בתוך עושר התכנים הזה, מציעה החברה התאמה אוטומטית של רשימות השמעה. הרשימות עצמן מורכבות על ידי עורכים אנושיים, כך שבסופו של דבר המגוון שלהן מוגבל וההמלצות יחזרו על עצמן לאחר זמן לא רב. הרושם שלנו הוא שהרשימות הללו בדרך כלל הולכות על הבטוח והמוכר, ואם בא לכם לגלות מוזיקה חדשה עדיף יהיה למצוא אותה באחת מתחנות הרדיו של אפל, לרבות תחנת Beats 1 שהיא ממש תחנה במובן הקלסי של המילה, עם קריינים ותכניות.
יתרון אחד בולט של אפל מיוזיק על המתחרים (למרות שאפל, באופן מעט מוזר, כלל לא מדגישה אותו בפרסומיה) הוא אחסון חינמי בענן לספריית המוזיקה הקיימת שלכם. לאחר שתתחברו לשירות, הוא יסרוק את קבצי המוזיקה שלכם, יוסיף את השירים הללו באופן אוטומטי לספרייה, ושירים שאינם קיימים בקטלוג של אפל יועלו לרשת. כך לא תצטרכו לקפץ בין האפליקציה של אפל לאוסף הפרטי שלכם, מאחר והכל מסודר במקום אחד. בחלק גדול מהתוכן תוכלו לעיין במילות השירים בלחיצה אחת, וגם לעקוב אחרי האמנים במעין רשת חברתית פנימית שתעדכן אתכם על אלבומים חדשים או הופעות.
החיסרון הגדול, הוא שאפל לא ממש אוהבת לשתף. האפליקציה של אפל מיוזיק לאייפון מסודרת, נעימה ואלגנטית יחסית. זו המיועדת למכשירי אנדרואיד מפגרת מאחור. במחשב תאלצו להשתמש ב-iTunes המפלצתית, בטלוויזיה תהיו חייבים לרכוש את ה-Apple TV, והרמקול החכם HomePod הוא היחיד שמאפשר האזנה לשירים דרך אפל מיוזיק (ורק דרך אפל מיוזיק - הוא כלל לא מתחבר באופן עצמאי לשירותים מתחרים).
לאפל מיוזיק אין כל אפשרות למנוי חינמי, אך לקוחות חדשים יכולים ליהנות מתקופת ניסיון ממושכת - עד חצי שנה אם תפתחו את החשבון שלכם כלקוחות פרטנר. מנוי חודשי עולה 19.90 שקלים, ויש גם מנוי משפחתי ואפילו הנחת סטודנטים.
דיזר
מחיר: 19.90 שקלים לחודש (יש גם מנוי חינם עם פרסומות)
כמה שירים: 43 מיליון
איפה אפשר לשמוע: אייפון, אנדרואיד, מחשב, טלוויזיות ורמקולים חכמים
תכונות מיוחדות: רשימת השמעה אין סופית בהתאמה אישית, זיהוי שירים (שאזאם), מילים לשירים.
איכות סאונד - 320kbit/s בחבילת פרימיום רגילה, אפשרות ל-FLAC 16Bit 44.1Khz (Hifi) בתוספת תשלום.
דיזר הצרפתית ניסתה לגנוב מעט מהרעם של ספוטיפיי בישראל והצליחה להקדים אותה במספר שבועות. בזמן הזה, כך לטענת הנציגות המקומית, כבר הספיקו להתחבר אליה עשרות אלפי ישראלים. קטלוג התכנים הותאם במידה מה לטעמם, אם כי עדיין לא נרשמת כאן נציגות מלאה לאמנים הישראליים הבולטים. מצד שני, מובטחים בהמשך שיתופי פעולה עם יוצרים מקומיים.
מהבחינה הטכנית, מציעה דיזר פיצ׳ר של רשימת השמעה אין סופית בשם Flow, שאמור לספק לכם זרם בלתי פוסק של שירים שתאהבו. הוא מנסה ללמוד את העדפותיכם לפי האופן שבו תדרגו את ההמלצות, ולפחות מהניסיון שלנו עושה בכך עבודה סבירה, אם לא טובה. מעבר לכך, מציע השירות רשימות השמעה ערוכות מראש, וקידומים לאלבומים חדשים ופופולריים.
עוד ברשימת היתרונות הטכנולוגיים: שירות זיהוי שירים מובנה בסגנון שאזאם, ותמיכה באיכות צליל גבוהה במיוחד (FLAC), שעשויה להפוך את דיזר לבחירת ברירת מחדל בעבור אודיופילים שלא מוכנים להסתפק בפחות. האפליקציה נהנית מעיצוב נקי ואלגנטי, אם כי הגרסה המיועדת למחשבים מוגדרת כ״בטא״ ואכן נתגלו בה לא מעט תקלות בזמן שניסינו אותה.
נראה כי דיזר מנסה לשלב בין עריכה אנושית ותחושה קהיליתית, כמו זו של אפל מיוזיק, וטכנולוגיות מתקדמות יותר בסגנון ספוטיפיי. התוצאה הסופית היא שירות שאיננו מצטיין לא בזה ולא בזה, מלבד כאמור איכות הצליל המשובחת - אם כי זו מגיעה עם דרישה לדמי מנוי יקרים במיוחד (40 שקלים לחודש). אם אתם מוכנים להסתפק באיכות צליל נמוכה יותר, תוכלו לנסות את המנוי החינמי (פרסומות, וללא אפשרות לבחירת שירים מחוץ לרשימות השמעה), או את המנוי החודשי הבסיסי שעלותו 19.90 שקלים.
סלקום ווליום
מחיר: 20 שקלים בחודש
כמה שירים: 2.5 מיליון
איפה אפשר לשמוע: סמארטפונים, טאבלטים, מחשבים טלוויזיה.
תכונות מיוחדות: רשימות השמעה מרדיו ישראלי, פלייליסטים של אמנים ישראלים, לא גוזל מחבילת גלישה ללקוחות סלקום
איכות סאונד: 320kbit/s לכל היותר
סלקום, מחלוצות התחום, חידשה את השירות שלה לפני כשנתיים, קצת אחרי שאפל מיוזיק נכנסה לישראל. מאז סלקום גם שילבה את ווליום גם בשירות הטלוויזיה שלה - סלקום טיוי (כלול בחבילה) ולאחרונה איפשרה לשמוע מוזיקה דרכו גם במחשב האישי.
יתרון ללקוחות סלקום שיש להם סלקום ווליום, הוא שהאזנה למוזיקה בשירות לא מנצלת להם את חבילת הגלישה.
יתרון מובהק של סלקום על השירותים הנוכריים, הוא האפשרות לחפש שירים לועזיים גם בעברית. כך תוכלו להקליד ״קולד פליי״ או ״בריטני ספירס״, ולקבל שירים של האמנים הללו.
בסלקום מתגאים בכך שקטלוג המוזיקה, וכן הפלייליסטים מותאמים לקהל הישראלי - וחלקם אף נערכים על ידי אמנם ישראלים. סלקום מציפה שירים ואלבומים חדשים בשירות, בשביל לחשוף קהל למוזיקה ישראלית חדשה וכן מתאימה את התוכן לאירועים מיוחדים, ממש כמו תחנת רדיו.
אפליקצית סלקום גם כוללת 15 תחנות רדיו ישראליות. באפליקציה יש רשימה כל השירים שהושמעו כשעתיים אחורה בזמן אמת. כלומר אם שמעתם זנב של שיר ברדיו, תוכלו למצוא אותו. אם השיר קיים באפליקציה - אפשר פשוט לשמוע אותו מחדש, להוריד להאזנה אופליין או לצרף לפלייליסט.
פלאפון מיוזיקס
מחיר: 15 שקלים לחודש
כמה שירים: 2 מיליון שירים.
איפה אפשר לשמוע: סמארטפונים, טאבלטים, מחשבים.
תכונות מיוחדות: פליילסטים ישראלים, לא מבזבזים את חבילת הגלישה, חיפוש בעברית
איכות סאונד: 192-256kbit/s
פלאפון פתחה לפני 7 שנים את שירות מיוזיקס לכלל הלקוחות, ומתמקדת גם היא במוזיקה ישראלית ובטעם הישראלי, על ידי הצפה של שירים ופלייליסטים רלוונטים.
אפשר לחפש אמנים ישראלים ובינלאומיים גם בעברית. חיפשנו למשל את מיילי סיירוס (אל תשאלו) ואת ג'ורג' מייקל וקיבלנו מיד שירים שלו.
בפלאפון אומרים שמחזיקים את מאגר השירים שיש לו ביקוש, בודקים מה הצורך ולפי זה מעדכנים את הקטלוג. בישראל מובילה מוזיקה ישראלית. הפלייליסטים מתעדכנים על ידי עורכי תוכן ישראלים, לפי אירועים, הופעות גדולות וטרנדים מוזיקליים ישראליים.
בפלאפון לא צריך לשלם בכרטיס אשראי. אפשר לשלם באמצעות חשבון הסלולר. לקוחות פלאפון לא מבזבזים את חבילת הגלישה כשמאזינים למוזיקה.
נו אבל שכחתם את...
בגזרת החינם, עדיין אפשר לשמוע מוזיקה ביוטיוב. יש לחברה שירות מוזיקה ייעודי שלא פתוח בישראל. אבל יש כאלה שפשוט מחפשים קליפים ושירים שעלו לאתר. יש שם מבחר של שירים שהועלו באופן רשמי על ידי האומן וחברת התקליטים, מבחר של שירים שהועלו על ידי מישהו אחר, אבל יוטיוב דואגת להעביר את התמלוגים למי שצריך, ומבחר לא רשמי של שירים רבים (ישראלים ולועזיים) שפשוט לא הוסרו.
אפשר למצוא את שירי המיינסטרים בחיפוש פשוט, ולעתים גם שירים יותר ספציפיים ונישתיים. בזמן ההאזנה יוטיוב תמליץ לכם או תעביר אתכם אוטומטית לשיר אחר שאתם עשויים לאהוב והיא עושה עבודה לא רעה ברוב הזמן, עד שנוחתים על סרטון משונה של אנה ואלזה.
ישנן עוד אפליקציות מוזיקה כמו גלגלצ, כאן OD ואקו 99 הישראליות (חפשו בחנויות) - שם מדובר יותר בתחנות רדיו עם מגוון גדול של פלייליסטים לפי סוגים ומצבי רוח. כלומר אם אתם בקטע של לא לבחור שיר ספציפי, אלא שמישהו יחליט בשבילכם - אלו בהחלט אופציות טובות.
מייטיבי לכת ימליצו גם על tunein, mycloud, soundcloud ועוד אפליקציות רבות שיש בהן פלייליסטים ותחנות רדיו מרחבי העולם. שתהיה האזנה נעימה.