בקשה לאישור תביעה ייצוגית הוגשה למחלקה הכלכלית של בית המשפט המחוזי בתל אביב נגד חברת ווייז וחמישה נתבעים נוספים, בהם אקרום, חברה בת של גוגל ומייסדי ווייז: אהוד שבתאי, אמיר שנער, גילי שנער ואורי לוין. סכום התביעה מוערך בשלב זה ב-64 מיליון דולר (כ-220 מיליון שקל). התובע, רועי גורודיש, המבקש כי יכירו בו כתובע ייצוגי, מיוצג על ידי עו"ד יצחק אבירם.

בכתב הטענות שהגיש נטען כי ווייז הפרה התחייבות מפורשת לפיה התוכנה, המפה והמידע שנאגר על ידי ווייז יהיו פתוחים - כך שלכל אדם תהיה גישה אל קוד המקור אל המפות ואל כל שכבות הנתונים. טענה נוספת שאותה העלה התובע היא בדבר גזל הקניין וזכויות היוצרים של הקהילה בתוכנה, במפה ובפרויקט כולו בשל גזילת המשיבה את הפרויקט Freemap מבעליו תוך כדי פגיעה בזכות המוסרית של היוצרים, ומכירתו לאקרום, חברה בת של גוגל, שרכשה מווייז את התוכנה.

התובע מבקש מבית המשפט כמה סעדים ובהם הצהרה כי קוד התוכנה של Freemap ושל ווייז הוא קוד פתוח ולכן חייב לעמוד לרשות כל מי שיבקש להשתמש בו בכל דרך שימצא לנכון, בהתאם לרישיון GPL. עוד מבקש התובע כי כל המפות שבידי הנתבעים וכל שכבות הנתונים שבהן אשר נוצרו באמצעות אפליקציית תוכנת Freemap או ווייז יהיו נגישים ופתוחים לשימוש לכל מי שיחפוץ בכך. בנוסף, הוא דורש כי מומחה מטעם בית המשפט יבדוק את הקוד של google maps, אפליקציית המפות של גוגל, שהחלה לכלול מרכיבים מווייז - ויבחן אם יש בה מרכיבים מהקוד הפתוח, כך שפסק הדין יחול גם על האפליקציה הזו.

WAZE (צילום: רועי ברקוביץ')
מכרו מוצר קוד פתוח? ווייז|צילום: רועי ברקוביץ'

התובע דורש גם לייצג קבוצה נוספת שתרמה ליצירת המפה והתוכנה עד למועד ההכרזה בדבר נטילת פרויקט Freemap על ידי ווייז - כך שבית המשפט יעניק לו פיצוי השווה ל-50% מערך הקניין הרוחני של ווייז, המוערך כיום על ידי התובע ב-880 מיליון דולר.

פיצוי נוסף של 100 אלף שקל דורש התובע לכל אחד מחברי הקבוצה בגין הנזק שנגרם לו בגין הפגיעה בזכות המוסרית הפרת זכויות היוצרים. לחלופין דורש המבקש כי בית המשפט יקבע שעל הנתבעים להקים קרן הון להשקעה בפרויקטים של קוד פתוח בישראל בשווי ערך הקניין הרוחני וערך התמורה של הקוד הפתוח ונתוני המפות.

אפליקציית הניווט ודיווחי התנועה של ווייז מותקנת בעולם על מכשירים סלולריים חכמים ומערבת טכנולוגיית לוויינים, תקשורת נתונים ואלגוריתם המבוסס על מערך נתונים אדיר מימדים המתעדכן כל עת.

לטענת התובע, ווייז לא עידכנה במכירה לגוגל שהיא לא ייצרה את המפה ואת התוכנה. לטענתו, התוכנה והמפה נבנו על יסוד תוכנה חופשית בשם 1.Roadmap, וכי במסגרת פרויקט Freemap, שהיה פרויקט קהילתי ושהקהילה היתה בעליו, הוספו לתוכנה תכונות ובוצעו בה שינויים. את רוב השינויים ביצע שבתאי אך התובע הייצוגי טוען שחלק מהם עודכנו על ידי משתמשים אחרים. לטענתו, התוכנה והמפה היו תוצר של קהילה שלמה שבחנה ותיקנה אותה יומיומית וכי בלעדיה לא היתה נוצרת תוכנת ווייז.

לדברי התובע, למרות שהפרויקט נוסד על ידי שבתטי, ווייז השתלטה בדרך לא דרך על פרויקט של קהילה שלמה שעבדה עליו יותר משנה ולא היה שייך מעולם לשבתאי.

התובע מלין על כך שכשווייז מכרה את הפרויקט בכמיליארד דולר, מתוכם 90% יוחסו לקניין הרוחני, היא חילקה את הסכום בקרב המקורבים ושכחה את הנהגים שעבדו בפרויקט Freemap על הפיתוח, יצירת המפה והתאמתה לתוכנה.

לטענתו, ביום בו הקימו את הפרויקט, שבתאי, שנער ולוין הציגו לחברי הקהילה מצג לפיו הפרויקט לא היה בבעלותם והוא בבעלות הקהילה. לאחר מכן, כשהוקמה ווייז הם שינו את התנאים באופן חד-צדדי ללא הסכמת הקהילה כשהתוכנה היתה בגרסה מתקדמת והמוצר כמעט מוגמר.

לכתבה המקורית באתר TheMarker

וגם:
>> מדוע דורשת רכישת סלקום אישור מהשב"כ?
>> ערוצי גיוס ההמונים שאתם לא מכירים