בשבועיים האחרונים החלו בעלי מכשירי אנדרואיד לקבל הזדמנות לשדרג את גרסת מערכת ההפעלה שלהם (לא כולם כבר משתתפים בחגיגה - ראו סעיף 6). הגרסה החדשה, אנדרואיד 5.0, מכונה Lollipop (סוכרייה על מקל), והיא מחליפה את גרסתה הקודמת של אנדרואיד - 4.4, שמכונה קיטקט. Lollipop היא השינוי הגדול ביותר שגוגל עשתה במערכת ההפעלה הסלולרית שלה מאז ומעולם, ומכיוון שגוגל חולשת על 80% משוק הסמארטפונים העולמי - מדובר בדרמה של ממש. הנה כמה דברים שכדאי לדעת על אנדרואיד 5.0:

1. מהי 
Lollipop?

אנדרואיד 5.0 היא הגרסה העדכנית והחדשה של מערכת ההפעלה הסלולרית אנדרואיד. כמו שאר הגרסאות של מערכת ההפעלה הזאת, גם זאת קרויה על שם ממתק. כאמור, מדובר במתיחת הפנים הגדולה ביותר שעברה מערכת ההפעלה והיא כוללת שינוי משמעותי בפונקציונליות ובממשק המשתמש.

2. מה 
השינוי?

אנדרואיד 5.0 Lollipop על טאבלט נקסוס של גוגל (צילום: DragonLord878, Flickr)
כמו קלפים על המסך. אנדרואיד 5.0 Lollipop|צילום: DragonLord878, Flickr

בגרסה 5.0 גוגל הציגה לעולם עיצוב חדש, אותו היא מכנה Material Design ("עיצוב חומרי"). למעשה, מדובר בשפת עיצוב חדשה שעוברת כחוט השני בכל מוצרי גוגל. היא משפיעה על המראה של ממשק שירותי גוגל ברשת, אפליקציות של החברה וכמובן, גרסת האנדרואיד החדשה.

שפת העיצוב החדשה של גוגל מזכירה ערימה של קלפים שהמשתמש רואה את חלקם העליון ויכול לדפדף בהם, מעלה/מטה, והם נעים כמו בקרוסלה. כל עמוד כשלעצמו הוא שטוח ודו-ממדי, אבל גוגל משתמשת בהצללה כדי ליצור תחושה שהקלפים עצמם מרחפים אחד מעל השני. אלמנט עיצובי "חומרי" שני הוא שימוש בצבעוניות עזה, וזאת מול גרסאות אנדרואיד הקודמות, שהיו די מונוכרומטיות.

אם נכנסים, למשל, ליישום המסנג'ר החדש (אפליקציית ה-SMS), אפשר לראות שכל משתמש מקבל צבע אחר. אני מצאתי את החידוש הזה נעים ונוח.

אלמנט שלישי בעיצוב החדש הוא אנימציה. באנדרואיד 5.0 הכל זז, הכל דינמי. אין סיכוי שהמשתמש יתהה אם הוא לחץ או לא לחץ על כפתור, מפני שיש תגובה לכל פעולה. בנוסף, שונה הרקע: אנדרואיד נוטשת את הרקע השחור לטובת רקע לבן.

לבסוף, גוגל הוסיפה אלמנט של "כפתור פעולה". הכפתור מרחף בצד ימין למטה של האפליקציות שלה - קרוב לבוהן, ומאפשר לבצע את הפעולה המרכזית בכל יישום: ביומן - יצירת פגישה; במסנג'ר - יצירת הודעה חדשה; וכדומה.

3. הכיף בגרסה החדשה

זה עניין של טעם, אבל אפשר לומר שמרבית המשתמשים שהתנסו באנדרואיד 5.0 אוהבים אותה. הממשק צבעוני, נוח ומהיר. אם אנדרואיד נתפשה בעבר בתור מערכת הפעלה לגיקים, עם ממשק מסורבל מעט, גרסה 5.0 הכניסה כיף לאנדרואיד. זו הגרסה הראשונה של אנדרואיד שמשתמשים ותיקים באייפון יכולים לאהוב. יש בה חן.

מבין השיפורים השימושיים, המשמעותי ביותר הוא מערכת ההתראות - שמופיעות מעכשיו על מסך הבית, גם בעת נעילה ולעולם לא על כל המסך. כך, למשל, בעת קבלת שיחה או SMS יורדת התראה קטנה מלמעלה שמאפשרת לקבל את השיחה או לדחות אותה, אך אינה משתלטת על המסך. אם אתם באמצע צ'אט סוער בוואטסאפ - אפשר פשוט להמשיך גם תוך כדי הצגת ההתראה.

4. הדברים 
המרגיזים

ובכל זאת, מצאנו שורה של שינויים מרגיזים שהתווספו לחיינו עם Lollipop. נמנה את חלקם.

מי שרצה להפעיל את הטלפון בעבר, היה צריך לעשות שתי פעולות: ללחוץ על מקש ההדלקה/כיבוי ואז לבצע מחוות החלקה או להזין את קוד הנעילה. עכשיו נדרשות שלוש פעולות: נוספה החלקה של סמליל מנעול מלמטה למעלה.

כמו כן, באנדרואיד 4.4 וקודמיו, מספיק היה ללחוץ על מקש הווליום למטה כדי להשתיק את הטלפון. עכשיו פעולה זאת מעט יותר מורכבת: לוחצים על כפתור ההדלקה/כיבוי ואז על כפתור עוצמת השמע ואז בוחרים None עבור השתקה של המכשיר. אלא שגם זה לא מושלם, כי במצב None לא ניתן לשמוע את השעון המעורר.

בנוסף, מי שיעדכן לאנדרואיד 5.0 יגלה שגוגל גנבה לו את הגלריה. כנראה שהחברה רוצה לדחוף משתמשים להשתמש ביישום התמונות שלה. הפתרון הוא להוריד אפליקציית גלריה חיצונית כמו QuickPic.

עוד יותר מרגיז שגוגל כופה על המשתמשים איחוד של אפליקציות המייל, Gmail ו-Email. מי חשק בזה? גם על זה ניתן להתגבר על ידי התקנת אפליקציית מייל חיצונית כמו CloudMagic המעולה או MailWise הישראלית.

ברשת, וגם בקרב משתמשים, עולה עוד טענה, חמורה יש לומר, שעם השדרוג התקצר זמן הסוללה והתארך זמן הטעינה. גוגל הודתה כי אכן היתה בעיה קלה בצריכת הסוללה במכשירי נקסוס 5 (קשורה לרכיב ה-WiFi במכשיר), אך היא תוקנה. צריך לדעת גם שבגרסה הנוכחית אפשר להפעיל את החיפוש הקולי במכשיר גם כשהוא כבוי באמצעות אמירת המילים Ok Google. מדובר ביישום לא הכרחי ולכן, מי שרוצה לחסוך בסוללה, יכול לכבות אותו.

לבסוף, מרגיז שגוגל דוחפת את חלון החיפוש שלה לכל עמוד במסך הפתיחה, בלי אפשרות להסיר אותו משם.

5. האם כדאי 
לשדרג?

כשמסכמים את היתרונות והחסרונות, השורה התחתונה היא: כן. כדאי לשדרג ל-Lollipop. היופי, המהירות, האינטואיטיביות והשימושיות, מנצחים את הבאגים ואת ההסתגלות. למי שיכול, אנחנו ממליצים ללחוץ על מקש העדכון, כשתקבלו התראה כזו בשורת ההתראות. העדכון מצריך לפנות 500 מגה-בייט של זיכרון במכשיר, וכדאי לעשות אותו בקישוריות WiFi וכשהמכשיר מחובר לחשמל.

6. מי יכול לשדרג, ומתי?

פסל Android Lollipop במדשאת גוגל (צילום: ג'וזפה מילו, http://pixael.com/, Flickr)
פסל האנדרואיד Lollipop מברך את הבאים לקמפוס גוגל|צילום: ג'וזפה מילו, http://pixael.com/, Flickr

אחד החסרונות הכי גדולים של אנדרואיד מול iOS ו-Windows Phone, ויש שיאמרו הגדול מכולם, הוא הפרגמנטציה. כל יצרנית מכשירים לוקחת את אנדרואיד לכיוונים שלה ואין מערכת הפעלה אחידה בשוק. כשיש עדכון ל-iOS, כל המשתמשים באייפון ובאייפד בעולם יכולים בלחיצת כפתור לשדרג אליו. משתמשי אנדרואיד תלויים ביצרנית המכשירים, שתיקח את עדכון הקושחה, תתאים אותו לממשק שלה (TouchWiz של סמסונג, Sense של HTC וכדומה) ורק אז תוציא בהדרגה עדכונים לחלק מדגמי המכשירים שלה.

מי שנהנה ראשון מאנדרואיד 5.0 הם מחזיקי מכשירי מותג הנקסוס של גוגל. נקסוס 6 החדש ונקסוס 10 שיוצאים לשוק, מגיעים מהקופסה עם Lollipop. בעלי דגמי נקסוס ישנים קיבלו או יקבלו מאוד בקרוב עדכון: נקסוס 4, נקסוס 5 ונקסוס 7 - כבר שם.

לגבי שאר היצרנית, בביזנס אינסיידר סיכמו את מועדי העדכון הצפויים: מכשירי גלקסי S5 של סמסונג יקבלו את העדכון בדצמבר. מכשירים נוספים של סמסונג שייהנו מהשדרוג במועד סמוך הם גלקסי S4 ודגמי 3 ו-4 מסדרת ה-Note.

LG החלה כבר בשדרוג מכשירי G3 ועל פי השמועה, בתחילת 2015 יגיע העדכון גם למכשיר הדגל הקודם, G2. לגבי HTC, מחזיקי One M8 ו-One M7 צפויים לקבל הזמנה לעדכון קושחה בחודשיים הקרובים. ואם יש כאלו בין קוראינו, אז גם מחזיקי Moto X ו-Moto G של מוטורולה, עתידים ליהנות מעדכון מערכת ההפעלה ממש בקרוב. כל סדרת Z של סוני צפויה לקבל את הגרסה החדשה, אך רק ב-2015.

7. ואם אני לא ברשימה?

לא נורא. שפת העיצוב כבר מוטמעת באפליקציות גוגל רבות שניתן להתקין גם על גרסאות קודמות של אנדרואיד וליהנות מחווית הסוכרייה על מקל גם בלי לעדכן את מערכת ההפעלה. ה-Calendar הרשמי של גוגל כבר זמין להורדה, המסנג'ר החדש גם כן, הג'ימייל עבר מתיחת פנים וכך גם אפליקציית ה- Inbox החדשה. גם אפליקציות שאינן גוגליות כבר מאמצות את הקווים המנחים של שפת מטיריאל והופכות לוליפופיות אחרי עדכון.

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker: