בשנים האחרונות הפך השימוש בטלפון החכם ובטאבלטים למיניהם לחלק בלתי נפרד מחיי היום-יום של כולנו, ובמיוחד מחייהם של הילדים ובני הנוער. רגע לפני החזרה לספסל הלימודים, מומחי בית החולים רמב"ם מפרטים אילו סכנות אורבות לדור הטאץ' וגם נותנים עצות כיצד ניתן להפוך את השימוש במכשירים החכמים לבטוח, בריא ויעיל יותר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
ד"ר דנה עמישר, פסיכיאטרית מומחית לילדים ונוער ומנהלת השירות לפסיכיאטריה של הגיל הרך, מסבירה על הסכנות הנפשיות הטמונות בשימוש הנרחב בטלפונים החכמים:
מאיזה גיל מתחילים ילדים להשתמש בטלפון החכם?
גיל המשתמשים הולך ויורד בהדרגה בשנים האחרונות, ומגיע עד לגילאי הגן. סקרים המראים את מידת הנרחבות של שימוש במסכים הראו כי בישראל יש פלאפון לכשליש מהילדים בגילאי 6-9. ככל שהילדים גדלים ומשתמשים יותר בניידים ובטאבלטים שלהם, הם עסוקים יותר ויותר במתרחש במסכים.
אילו השלכות יש לשימוש הנרחב בטלפון החכם על התקשורת בין ילדים?
במקום לחוות את העולם בצורה ישירה, הילדים מתרגלים לחוות אותו באמצעות מסך וירטואלי. פעם הקשב ותשומת הלב היו נתונים למה שקורה מסביב. כעת הקשב עובר יותר ויותר למסך. גם דפוסי התקשורת משתנים: פחות תקשורת ישירה עם חברים ויותר תקשורת וירטואלית שיוצרת את האשליה שאנחנו "מחוברים" ונמצאים בקשר. בפועל, ילדים רבים מתראים פחות ופחות עם חברים, ומערכות יחסים שלמות מתחילות, מתנהלות ומסתיימות באופן ווירטואלי.
מהן הסכנות הכרוכות בהתמכרות לאינטרנט ולמכשירים הניידים?
ההתמכרות לפייסבוק הינה ההתמכרות השכיחה ביותר בקרב בני נוער. במאמר שהתפרסם לאחרונה קבע האיחוד האמריקני לרפואת ילדים כי קיימות מספר תופעות חולניות הנובעות מעולם הפייסבוק: "דיכאון פייסבוק" - ילדים הסובלים מבידוד חברתי או מחרדה, מחפשים קשר באינטרנט ומשווים ללא הפסק את מספר החברים והלייקים שלהם, כאשר כל כישלון מקצין את תחושותיהם הקשות. התופעה השנייה היא ביריונות וירטואלית - הפצה מכוונת של מידע מוטעה או עוין על אדם אחר. להטרדות באינטרנט עלולות להיות השפעות פסיכולוגיות קשות ועמוקות. ההפרעה השלישית היא SEXTING - שליחה או קבלה של מסרים מיניים ותמונות עירום. כאשר היא מערבת נערים ונערות צעירים יחסית, הדבר מבלבל, מציף ופוגע בדימוי הגוף.
כיצד יכולים ההורים להגן על ילדיהם?
יש לשים לב מידי פעם, במיוחד בילדים הצעירים יותר, מה הם עושים כשהם גולשים, עם מי הם מדברים, מה התכנים ולא לשכוח להדריך אותם. כהורים, אנו מהווים מודל חיקוי עבור הילדים שלנו. אם אנחנו צמודים לסמארטפון או למחשב הנייד כל הזמן, קשה לצפות מהילדים שלנו להתנהג אחרת.
ד"ר נעמה שוורץ, כירופרקטית בכירה במכון לרפואת כאב ברמב"ם, מסבירה על ההשפעה הגופנית של השימוש הנרחב במכשירים בעלי מסך נגיעה:
מה היתרונות של השימוש במכשירים מסוג זה?
שיפור מוטוריקה עדינה, שיפור המיקוד, פיתוח היצירתיות, יצירת אתגרים חשיבתיים והתמודדות עמם, הפעלה ותעסוקה לילדים, שמחה, בילוי ועוד.
אילו סכנות טמונות בשימוש נרחב במכשירים אלה?
ישיבה ארוכת שעות מול מכשירי הטאץ' משפיעה מאוד על היציבה. ראש רכון קדימה למשך זמן רב גורם לעומס על שרירי הצוואר, התארכות שרירי צוואר אחוריים והתקצרות הקדמיים. מצב זה עלול לגרום לכאבי צוואר וחגורת כתפיים והקרנת כאב לידיים. שימוש נרחב יכול גם לגרום לעומס ולהוביל לדלקות ולכאבים לאורך הזרועות והידיים, כמו גם בשורש כפות הידיים.
מה אפשר לעשות כדי להפחית את הפגיעה הגופנית?
על מנת למנוע עומסים כאבים ודלקות באזור הצוואר והכתפיים, מומלץ להגביל את שעות השימוש במכשירי המגע, במיוחד כשמדובר בילדים קטנים שניתן להקנות להם הרגלי שימוש טובים. בנוסף, כדאי לעודד את הילדים לעשות דברים נוספים כמו פעילות ספורטיבית, פעילות יצירתית כדון כתיבה, ציור, משחקי חשיבה או כל פעילות שהילד מתחבר אליה, במטרה לפתח מיומנויות נוספות.
פרופ' נעים שחאדה, מנהל מחלקת ילדים א' והמרפאה לסוכרת ילדים ומתבגרים ולהשמנה ברמב"ם, מסביר מה הקשר בין טאבלט להשמנה:
העלייה העולמית במספר הילדים השמנים, נובעת בעיקר משינוי אורח החיים של הילדים בחברה המודרנית שלנו. ליתר דיוק, עיקר הסיבות הן שינוי בסוג התזונה והירידה המשמעותית בפעילות הגופנית. הפעילות הגופנית הנפוצה ביותר בקרב בני הדור הצעיר הינה הזזת האצבע מול מסך המגע של המחשב או הטלפון הנייד, פעילות שטבעה את המושג "דור הטאץ'". מעבר לכך, הניידות של המכשירים והמסכים הפכה אותם לציוד נלווה של כל ילד גם אל מחוץ הבית. אם בעבר הילדים היו משאירים מאחוריהם את המחשבים, ויוצאים החוצה לשחק, לטייל או לעסוק בפעילות גופנית, כיום הם עסוקים גם מחוץ לבית במגע במסכי המכשירים השונים. אין ספק שדור הטאץ' מהווה קבוצת סיכון משמעותית להתפתחות השמנה בגיל צעיר.