ה-11.11 הוא הזדמנות נהדרת לנסות ולחשוב כיצד יראה העתיד שלנו, או ליתר דיוק כיצד יראה העולם הטכנולוגי בעוד 11 שנה בדיוק. האם ב-11.11.2026 הקונפליקט הגדול ביותר בעולם הטכנולוגיה יהיה אייפון נגד סמסונג? האם פייסבוק עדיין תשלוט לנו בכל אספקט בחיים? האם צפויה לעלות טכנולוגיה חדשה ולא צפוייה ולערבב את כל הקלפים?

כדי לנסות לענות על השאלות האלה, פנינו לרן לוי. לוי הוא מומחה להיסטוריה, טכנולוגיה והנדסה. אתם אולי מכירים את השם שלו מהפודקאסט המצליח "עושים היסטוריה", אך לוי מתעניין לא רק בעבר אלא גם בעתיד. לפי התחזיות שלו, הטכנולוגיה צפוייה להמשיך להתפתח בקצב מסחרר גם ב-11 השנים הקרובות, ככה שהעתיד הולך להיות מקום שונה לגמרי מההווה, אולי לא בתחומים החמים כעת כמו מיזעור מעבדים או התפתחות של מכשירים סלולרים, אך כן בהקשרים אחרים.

אין תמונה
הרובוט הזה, למשל, תפס טרמפים די לבד

"אני מאמין שנראה התקדמות טכנולוגית פנומנלית בתחומים רבים - וזאת עקב עליית הבינה המלאכותית בשלוש השנים האחרונות", הוא מסביר: "בינה מלאכותית היא כלי, לא שונה עקרונית מכל כלי אחר שבני אדם המציאו לעצמם. בפרט, בינה מלאכותית היא כלי המסוגל לטפל ביעילות במידע מופשט, ולכן נראה התקדמות בכל מה שקשור במידע - ניתוח, חיפוש וכו' - באותו האופן שהמצאת גלגל השיניים, לצורך הדוגמה, קידמה את עולם המכניקה. בינה מלאכותית תאפשר לנו לחקור ולהתקדם בתחומים טכנולוגיים רבים שכיום אינם מתקדמים במהירות רבה יחסית, ותדרבן עוד יותר את ההתפתחות הטכנולוגית המואצת".

כבר לא נצטך לחפש חניה

עוד תחום שצפוי לעבור מהפך משמעותי הוא תחום כלי הרכב. "ברור למדי שרכבים אוטונומיים יחליפו בהתמדה את הרכבים הידניים. אין כאן שאלה 'אם', לטעמי, אלא רק 'מתי' וכמה זמן ייקח לכל מדינה לעדכן את החוקים הרלוונטיים", אומר לוי.

הרכבים האוטונומיים צפויים לשנות לא רק את הדרך בה אנחנו מגיעים לעבודה, וההשלכות שלהן צפויות להיות רחבות יותר: "נקודה מעניינת ופחות מוכרת היא דווקא שאלת החנייה. בהנחה (סבירה) שמכונית רובוטית יכולה לנסוע ריקה, אין מניעה עקרונית לכך שאנחנו נגיע למחוז חפצנו - ונשלח את המכונית למצוא לעצמה חנייה לבד. " זה אומר שלחץ החנייה במקומות מרכזיים בערים יירד באופן דרמטי, כיוון שהרכב הרובוטי אינו חייב לחנות במרחק הליכה מאיתנו. זה גם אומר שההכנסות של העיריות השונות מדוחות חנייה ומדחנים הולכות להעלם כמעט לחלוטין, כיוון שאין סיבה שמכונית רובוטית תחנה במקום אסור או במקום שמוגדר 'בתשלום'. האם העייריות מוכנות לירידה שכזו בהכנסות? מסופקני".

לא בטוח שפייסבוק, אפל וגוגל ישרדו

עולם הטכנולוגיה כיום די ברור. בראש הפירמידה נמצאות החברות הענקיות: אפל, גוגל (כיום אלפאבית) ופייסבוק. אולי במידה מסויימת גם מיקרוסופט. נראה שהחברות האלה אחראיות היום על כל שינוי או התפתחות טכנולוגית, בין אם מדובר בשוק הסלולר שעבר שינוי מהותי במהלך העשור האחרון, תחום הבינה המלאכותית ואפילו תחום המכוניות העצמוניות. ידן של החברות הנ"ל בכל אחד מהתחומים הנ"ל ועוד.

גוגל
תשרוד עד 2026?

אך האם החברות האלה בכלל יהיו קיימות עוד 11 שנה? כלל לא בטוח. "מפתה לחשוב שגוגל, אפל, פייסבוק וכל שאר ה'מפלצות' ימשיכו להיות דומיננטיות בשוק, אבל זכרו מה קרה לנוקיה: בתוך שנתיים היא הפכה מהחברה הגדולה, החשובה והמצליחה ביותר בשוק הסלולר - לסוס מת", מספר לוי.

"דברים כאלה ימשיכו להתרחש, מכיוון שקצב ההתקדמות הטכנולוגית המואץ ימשיך לגרום לשינויים עמוקים בשווקים טכנולוגיים ולחברות גדולות קשה מאד, מסורתית, להתמודד עם שינויים גדולים. אפל הייתה צריכה את סטיב ג'ובס כדי להמציא את עצמה מחדש, אבל אין הרבה מסוגו בעולמנו. מיקרוסופט עושה את זאת בהצלחה יחסית בשנים האחרונות - אבל רואים כמה היא מתאמצת. 

"בשורה התחתונה: חברות גדולות יהיו, אבל אני מנחש שלפחות מחצית מהחברות הדומיננטיות היום לא יהיו עמנו בעוד עשר שנים".

נוקיה (צילום: צילום מסך מיוטיוב)
נוקיה - עדיין איתנו אבל פחות דומיננטית|צילום: צילום מסך מיוטיוב

המציאות תהיה וירטואלית יותר

עד כמה שעולם הטכנולוגיה קשה לחיזוי, תחום אחד נמצא בשנים האחרונות בהתפתחות עצומה, וסביר להניח שיהיה חלק בלתי נפרד מחיינו בעוד 11 שנה. כמו שהמכשירים הסלולרים הפכו למצרך חובה שיש לכל אחד, סביר להניח שעד 2026 יהיה ניתן להגיד אותו דבר על מכשירי מציאות וירטואלית ומציאות מועשרת.

בימים אלה, חברת פייסבוק עובדת יחד עם חברת אוקולוס ריפט על קסדת מציאות מדומה מודרנית, שתוכל להכניס את הצרכנים לעולם עשיר ותלת-ממדי באיכות מעולה. כבר לא מדובר בטכנולוגיה המגושמת שאולי זכורה לכם משנות ה-90 בדיזינגוף סנטר. הקסדות של שנת 2015 קלילות, איכות הצפייה מצויינת וגם המחירים לא רעים. כבר היום ניתן לרכוש קסדת VR במאות בודדים של דולרים, והמחירים צפויים רק לרדת כשהקסדות האלה יהפכו למוצרי צריכה של ממש, ככל הנראה במהלך 2016.

11 שנה זה נצח במונחים של פיתוח מוצרים כאלה. סביר להניח שעד אז הקסדות של היום יהפכו כבר למשקפיים קלילות ונוחות, עם אמצעי שליטה "בלתי נראים" שיאפשרו לכם לבצע אינטראקציות מורכבות ותלת-ממדיות עם העולם הוירטואלי. ולצד המציאות הוירטואלית, קיימת גם המציאות הרבודה: טכנולוגיה שמאפשרת לשלב בעולם המציאותי דימויים דיגיטליים, ולהעשיר אותו באי אילו שכבות מידע.

גוגל ניסתה כבר לעשות מציאות רבודה עם Google Glass הכושל, אך זה לא סוף הסיפור. מיקרוסופט צפוייה להשיק בשנה הבאה את ה-hololens, קסדת מציאות רבודה מתקדמת, שעל פי ההדגמות נראית כאילו היא לבד יכולה לשנות את העולם. ביחד עם ההתקדמות של טכנולוגית ה-VR, סביר להניח ששתי טכנולוגיות אלה ישנו לחלוטין את הדרך בה אנחנו באים במגע עם הטכנולוגיה שלנו הרבה לפני 2026.

אסור לשכוח את הלא נודע

מחשבים בחלבונים

מה עוד צפוי לנו ב-2026? כנראה הרבה מאוד דברים שאנחנו עדיין לא יכולים לחשוב עליהם בכלל. לא כל ההתפתחויות הטכנולוגיות שמתרחשות בימים אלה קשורים בתחומים שמוכרים לצרכן הממוצע. "ביולוגיה סינטתית היא הטכנולוגיה הכי מסעירה והכי מרתקת כיום, לדעתי", מספר לוי: "מדובר על בניית מכונות (הנדסה) באמצעות אבני בניין ביולוגיות כגון דנ"א, חלבונים וכדומה - ובתחום הזה חלו בשנים האחרונות התפתחויות עמוקות שמהוות מהפכהשל ממש במדע - בסדר הגודל של מהפכת המחשוב של המאה העשרים. בשנים הקרובות נראה מהנדסים בונים מכונות שיוכלו לעבוד במקומות שבהן לא האמנו שנראה אותן - בתוך גופנו, בתוך חיידקים, צמחים ובעלי חיים."

וכמובן שישנן הטכנולוגיות שעדיין לא קיימות היום, ויכולות להפציע פתאום מתוך גילויים מדעיים חדשים. "אנחנו עדיין לא יודעים מהם החומר האפל והאנרגיה האפלה, והמשמעות היא שהתאוריות הפיזיקליות הטובות ביותר שלנו היום - מתורת היחסות ועד תורת הקוונטים - אינן מושלמות, בהגדרה", מספר לוי: "אני מאמין שברגע שיצליחו המדענים להסביר את החומר האפל והאנרגיה האפלה, צפויה לנו מהפכה דרמטית בעולם הפיזיקה, שבתוך זמן קצר תורגש בתחומים רבים נוספים, באותו האופן שבו תורת הקוונטים למשל, הייתה הגורם העיקרי למהפכת הסיליקון במאה העשרים. אין לדעת מתי זה ייקרה - אבל כשזה ייקרה, יהיה כאן מעניין מאד".

יש לכם סטארטאפ חדש? הרשמו עכשיו ואולי תזכו להגשים את החלום! >>