כל סטארטאפיסט ישראלי מכיר את ג'ון מדבד. כשהיה בחור צעיר בשנות ה-70 בא לישראל לביקור, חזר לארה"ב, ושוב ושוב, עד שבשנות ה-90 הפך לאחד המשקיעים הישראלים הבולטים בחברות סטארט-אפ. היום הוא מנהל את קרן ההשקעות OURCROWD, שמאפשרת לאזרחים פשוטים להשקיע במיזמים טכנולוגיים. פגשנו אותו במטה הקרן בירושלים לשיחה על טכנולוגיה, כסף, חולצות, וגם על תחרות הסטארטאפים "סטאר-אפ 2" שאותה הוא מוביל בשיתוף עם נקסטר ובנק הפועלים.
"אם אנחנו אומת הסטארט-אפ - (צריך) להזמין את כל האומה, להביא את כולם למסיבה הזו", אומר לנו מדבד. "למה להשאיר את זה לקבוצה מצומצמת של אינסיידרס? כשווייז הבאה תימכר - שכולם ייהנו מזה, או לפחות עוד כמה מאות משקיעים מן השורה".
אבל ההתחלה של מדבד בן ה-60 היתה שונה לחלוטין. הוריו נפגשו בתנועת השומר הצעיר בארה"ב, החליטו לעלות והגיעו לקיבוץ סאסא - אך עזבו לאחר שנאמר לאב שכדי ללמוד פיזיקה, כפי שרצה, עליו לעבוד קודם 10 שנים ברפת. כך גדל מדבד בקליפורניה כילד למשפחה יהודית לא אורתודוקסית, עד שב-1973 עודדו אותו ההורים לבלות את חופשת הקיץ בירושלים - והוא התאהב.
מדבד אמנם חזר לארה"ב לפני תחילת מלחמת יום כיפור, אך הפך לפעיל פרו-ישראלי באוניברסיטת ברקלי, בה למד. שנה לאחר מכן הוא חזר לקיץ נוסף בישראל ולמד עברית באולפן. לאחר מכן חזר שוב לארה"ב, הפעם כפעיל הסברה ישראלי מטעם הסוכנות היהודית. לבסוף, ב-1980 עלה לארץ.
גם בארץ החל מדבד כפעיל ציוני ונשא הרצאות בנושא, עד שאביו הפיזיקאי הגיע לישראל ופתח חברת סיבים אופטיים וג'ון החליט להיכנס לעבוד בה. החברה עשתה אקזיט, וכך גם החברה הבאה שהקים ג'ון. "אמרתי אוקיי, אני יכול כבר לעשות הון סיכון". הוא הקים קרן שנחשבה למעוזם של יהודים דתיים דוברי אנגלית, שזכתה להצלחה עד שהשותפים בה החליטו להיפרד והלכו כל אחד לדרכו.
לאחר סטארט-אפ נוסף, ב-2012 הקים מדבד את OurCrowd, קרן השקעות המבוססת על עיקרון המימון-המון: כל אדם שיש לו 10,000 דולר ומעלה להשקיע יכול לצרף את הסכום לקרן, שתשקיע אותו יחד עם שאר הכספים שהיא מנהלת בסטארט-אפים - לרוב ישראלים. מדבד מספר כי כל חודש פוגשים אנשי הקרן שלו בין 200 ל-300 סטארט-אפים, ומשקיעים בכ-2% מהם.
הקרן נחשבת לחברת מימון ההמון הגדולה בעולם, עם למעלה מ-6,000 משקיעים מ-60 מדינות והשקעות של כ-120 מיליון דולר, מתוכם כ-80 מיליון בחברות ישראליות.
בתחרות הסטארט-אפים שהוא מנהל בשיתוף NEXTER ובנק הפועלים, יכולים להשתתף מיזמים בעלי הכנסה של פחות ממיליון דולר וסך השקעה של פחות ממיליון דולר. הזוכים יקבלו 200,000 שקל והשקעה של בין 250 ל-300 אלף דולר.