אתמול התקיימה ארוחת ערב יוצאת דופן במיוחד, כאשר הסטארטאפ Mush Foods (קיצור של פטריה, mushroom), הציג ארוחת ערב "היברידית", שכללה מנות שף בשריות אשר מורכבות רק מ-50 אחוז בשר. ו-50 האחוזים הנותרים? תערובת של מעין שורשי פטריות, אשר מתערבבת עם הבשר וסופחת את טעמיו.

סטארטאפ הביו-טכנולוגיה Mush Foods מגדל ומייצר מיצליום (Mycelium, בעברית – תפטיר) לתעשיית המזון בדרך ייחודית, שהופכת את הקורים הדקיקים הגדלים מתחת לאדמה ומהווים מעל מ-90% מהביו-מאסה של כלל הפטרייה, לנגישים למאכל. תפטיר הפטריות של Mush Foods מהווה מקור לחלבון מלא עם כל חומצות האמינו החיוניות, עשיר בסיבים תזונתיים וויטמינים - ובעיקר בעל טקסטורה כמו של בשר מן החי. לגידול המוצר משתמשת החברה בפסולת אורגנית מתעשיות שונות.

חומר הגלם מיצליום, Mush Foods (צילום: דנה גוטרזון)
חומר הגלם מיצליום, Mush Foods|צילום: דנה גוטרזון

הרעיון של החברה הוא לא לפנות לקהל הצמחוניים והטבעוניים, שכנראה שלא יאכלו בשר בשום תצורה שהיא, אלא לאוכלי בשר שאכפת להם מהסביבה ומבעלי החיים, מודעים לנזקי הבשר ורוצים להפחית את הצריכה שלו – אבל עדיין לא מוכנים לוותר עליו ועל טעמו.

בארוחה שכונתה "50 cut", והוכנה על ידי השפים ניב כהן, אור שפירא, אוראל קמחי ועינב גפן (היועצת הקולינרית של החברה), היה ניתן לטעום את חומר הגלם מיצליום עצמו, שנראה כמו בשר טחון, ולאחר מכן התפריט כלל קציצות דגים, קציצות עוף בקארי, המבורגר וקבב – כולם עשויים מ-50 אחוז בשר. לדברי אוכלי הבשר בשולחן, הם לא חשו בהבדל ממנה בשרית רגילה. החברה משתמשת ב-14 זנים שונים של פטריות, ומערבבת בכל פעם כמה זנים המתאימים לכל סוג של בשר – דג, עוף, בקר, טלה וחזיר (שלא הוגש).

קציצות עוף 50 אחוז בשר, Mush Foods (צילום: רן ליבנה)
קציצות עוף 50 אחוז בשר, Mush Foods|צילום: רן ליבנה

שלום דניאל, המייסד המשותף והמנכ"ל של Mush Foods, אוכל בשר בעצמו ("אני מת על בשר ולא מתבייש בזה"), טוען כי עד שהבשר המתורבת (רקמות של בעל חיים שגדלות במעבדה, ללא צורך בהריגתו), יהפוך לנחלת הכלל במחיר שווה לכל נפש, הפתרון הוא מוצרים היברידיים, אשר יגשרו בין העולם הקרניבורי לעולם הטבעוני. "מטרתנו היא להנגיש עבור צרכני הבשר מוצרים מופחתי בשר במחצית, לא מוצרי פשרה, אלא מוצרים עם טעם זהה, עם ערכים תזונתיים משופרים - 50% פחות מהשומן הרווי, 50% פחות כולסטרול וכ-20% פחות מהקלוריות. כאבא ל-4 בנות, אני לא רוצה לתת להם תחליפי בשר מעובדים". הוא משווה את הרעיון לנהיגה ברכב ההיברידי, שעובד גם על בנזין וגם על חשמל - "לא כולנו נעבור ברגע אחד לטסלה חשמלית".

השף שפירא, שהיה אמון על הארוחה, מוסיף כי הקציצות שהוגשו עשויות רק מבשר ושורשי הפטריות, לצד תבלינים, וכי לא היה צורך לערבב בבלילה ביצים, לחם או פירורי לחם – שכן חומר הגלם מדביק את הכול ביחד. "קבלת תערובת מוכנה כזאת חוסכת את הזמן לקנות את הפטריות, לחתוך, לקלות ולהכניס לבשר. זה מוצר שעוזר לשפים לחסוך בכסף, כי מחירו זול יותר (בשל הטכניקה היעילה שבהם הם מגדלים את הפטריות - ד.ג) והתוצאה שמתקבלת יותר בריאה וקלה לעיכול", הוא אומר.

המבורגר 50 אחוז בשר, Mush Foods (צילום: רן ליבנה)
המבורגר 50 אחוז בשר, Mush Foods|צילום: רן ליבנה

Mush Foods הוקמה ביוני 2021 על ידי דניאל, יזם בעל רקע עשיר בעולם המזון, אשר ניהל את תחום המזון הגלובלי ביוניליוור ישראל והיה סמנכ"ל השיווק והפיתוח העסקי של קבוצת טמבור. לטובת פיתוח הטכנולוגיה, הוא חבר לפרופסור דן לבנון וד"ר עידן פרמן ממכון המחקר מיגל מקרית שמונה, אשר מתמחה בתהליכי גידול של פטריות, והם מייסדים שותפים בחברה. עד כה הם גייסו מיליון דולר בהובלת חממת The Kitchen של שטראוס בשיתוף רשות החדשנות, מכון המחקר מיגל ובני נופך – בעל קרן ההשקעות, Milk&Honey (חלב ודבש) המתמחה בהשקעות בחלבונים אלטרנטיביים.

_OBJ

בחודש הבא תוכלו לטעום מוצרים של החברה בפופ אפ במסעדות התל אביביות "קפה דיזינגוף" ו"מרגוזה". בספטמבר-אוקטובר החברה תיכנס לפיילוט בארה"ב עם מסעדות וקייטרינג. ומה היעד שלהם? "המטרה שבסיבוב הגיוס הבא נקים מפעל גדול בארץ ונתחיל לעבוד עם חברות בשר גדולות בישראל, ואז בעצם נמכור את הבשר ההיברידי בסופרים", מסביר דניאל. "בהמשך, לאחר שיהיו מוצרים במסעדות ובחנויות, המטרה שלי היא למכור את חומר הגלם לצרכנים, כדי שיוכלו לעשות איתו מה שהם רוצים, כמו שקונים טופו וסייטן. המחיר יהיה יותר זול מבשר לפחות ב-20-25 אחוז".