עסקת ענק בשווי 68.7 מיליארד דולר שנחתמה בין יצרנית ה-Xbox מיקרוסופט ליצרנית משחקי הווידאו אקטיוויז'ן (בעלת שוברי הקופות Call of Duty ,Overwatch ,World of Warcraft ,Candy Crush) עתידה הייתה לייצר למיקרוסופט כוח חסר תקדים בשוק הגיימינג. רשות התחרות הבריטית (ה-CMA) היא הראשונה לפרסם דו"ח מקיף בו הוצא למהלך כרטיס אדום. מה צפוי עכשיו לשתי חברות הטכנולוגיה? ככל הנראה ערעור מצד מיקרוסופט על דו"ח ה-CMA. אם יידחה הערעור, אקטיויז'ן תקבל ממיקרוסופט 3 מיליארד דולר כקנס היפרדות.

מטרת ה-CMA היא למנוע מצבים של אי-תחרות ויצירת מונופולים בשוק, כלומר מצבים בהם הכוח העסקי של חברה בתחום מסוים מופרז. בעולם כולו ניתן לחוש במגמה בקרב גופי הרגולציה הללו מפני התחזקותם של תאגידי הטכנולוגיה הגדולים כמו גוגל, אמזון, אפל, מטא (פייסבוק) ומיקרוסופט. החשש של הרגולטורים הוא כי חברות ענק אלו נהנות מריכוזיות יתר בשווקים השונים והם מבקשים לייצר תחרות הוגנת, כן, גם בעולם משחקי הווידאו.

שוק הקונסולות מוחזק על ידי 2 שחקניות בלבד – מיקרוסופט (Xbox) וסוני (Playstation), ומכאן הדרמה בהחלטה: הסיבה שרשות התחרות הבריטית חסמה את העסקה לא קשורה לשוק הקונסולות. בהחלטה הובהר שלמשחק הפופולרי Call of Duty שבבעלות אקטיוויז'ן יש תפקיד חשוב בתחרות בין Xbox ל-PS, אבל הראיות, קבעה הרשות הבריטית, מראות שלמיקרוסופט לא תהיה כדאיות כלכלית בחסימת המשחק בקונסולה המתחרה או במתן הטבות או יתרונות לשחקני ה-Xbox.

אקטיוויז'ן נרכשת בידי מיקרוסופט (צילום: Sergei Elagin, שאטרסטוק)
אקטיוויז'ן נרכשת בידי מיקרוסופט|צילום: Sergei Elagin, שאטרסטוק

האם יצליחו לשנות את רוע הגזירה?

לעומת זאת, התמקדות הרגולטור הבריטי היא בשוק הגיימינג בענן (Cloud Gaming Services), המאפשר לשחקנים להתחבר לשרת מרוחק ולשחק לפי שימוש, מבלי צורך בחומרה חדשנית בבית הלקוח. אישור העסקה יעניק למיקרוסופט כוח מופרז בשדה זה, נקבע. אמנם שוק הקונסולות היום גדול בהרבה משוק הגיימינג בענן, אבל יתרון תחרותי מופרז למיקרוסופט בתחום הגיימינג בענן עלול להעלים את שוק הקונסולות כליל.

עו
עו"ד (רו"ח) גלעד פינקלשטיין |צילום: בן יצחקי

בחברת סוני נשמעה אנחת רווחה מבלימת עסקת הענק, והמניה נסקה. הצדדים לעסקה עצמה, מיקרוסופט ואקטיוויז'ן, הודיעו כי בכוונתם לערער. מה הסיכוי להפיכת ההחלטה?

הסיכויים נוטים לרעת מיקרוסופט. יהיה עליה להוכיח כי מסקנת רשות התחרות הבריטית, לפיה אישור העסקה יוביל למונופול, לקתה בחוסר סבירות. מנגד, החלטת רשות התחרות הבריטית היא מקיפה וכוללת התייחסות גם למודל עסקי אלטרנטיבי שהוצג על ידי מיקרוסופט בתגובה לחששות בעניין הגיימינג בענן. המודל לא שיכנע את ה-CMA. מעבר לעניין זה, דומה שהרשות הבריטית החליטה לקחת צד במגמה העולמית מצד גופי רגולציה בניסיון לייצר תחרות הוגנת בשווקים חדשניים מתפתחים.