כמה כסף הייתם משלמים כדי לחזור אחורה לשנת 2019 ולחסוך מעצמכם את השנה הנוראית שעוברת עלינו? כנראה שלא מעט. היוטיובר לוקאס ריזוטו, שמוכר יותר תחת שם הערוץ "לוקאס בונה את העתיד" (Lucas Builds the Future) עשה את זה בעצמו: הוא בנה מכונת זמן אישית שמאפשרת לו לחוות מחדש את השנה שבה הוא טייל מסביב לעולם.
"בשנת 2019 החלטתי לקחת פסק זמן של שנה בה אטייל מסביב לעולם. הבעיה היא שהזיכרון שלי מזעזע ואני שוכח הכל. רציתי ליצור דרך שבה אני אוכל לחזור אחורה ולחיות מחדש את כל הזיכרונות שלי. חיפשתי גם פרויקט מגניב שישמש סיפתח לסדרת הרשת שלי, 'לוקאס בונה את העתיד'. זו הייתה התאמה מושלמת", אמר בראיון לאתר TheBoredPanda.
"האם אנחנו יכולים לבנות מכונת זמן אמיתית? זו השאלה ששאלתי את עצמי לפני שנתיים", אמר בסרטון היוטיוב שמתעד את הפרויקט השאפתני שלו. "האמת היא שאנחנו לא יכולים לבנות מכונת זמן שתאפשר לנו לחזור אחורה ולהרוג את היטלר. ניסיתי את זה וזה מאוד קשה", המשיך. "אבל מה שאנחנו כן יכולים לעשות זה לבנות מכונת זמן אישית, אחת שמבוססת על מציאות רבודה ומאפשרת לחזור אחורה בזמן ולחוות שוב את זיכרונות העבר. הדרך לעשות את זה היא פשוטה: במשך שנה אני ארכיב משקפיים עם מצלמה ואתעד את החיים שלי מסביב לשעון. לאחר מכן, בעזרת השימוש במציאות רבודה, אני אבנה סימולציה של מכונת זמן שתאפשר לי לבחור כל יום שארצה לחוות מחדש".
בשלב הראשון לוקאס חיפש מצלמה לבישה; בהתחלה הוא ניסה לבנות אחת כזו בעצמו, אך היא לא ממש יצאה כפי שהוא תכנן. "היא הייתה מכוערת, כבדה ולא נוחה", סיפר לעוקביו ביוטיוב. בסופו של דבר, הוא החליט לרכוש את המשקפיים של סנאפצ'אט (Spectacles) שכוללות שתי מצלמות. כל מה שהוא היה צריך לעשות זה להרכיב אותן על הפנים וללחוץ על כפתור כדי להתחיל לצלם. מאוחר יותר הוא גילה שיש להן לא מעט מגבלות: הן מקליטות רק דקה אחת בכל פעם, הן מתחממות מהר, הן שבירות (הוא נאלץ להחליף חמישה זוגות) – ולא קל לייצא מהן את החומרים. יחד עם זאת, הוא עדיין החליט להשתמש בהן. "ארזתי מזוודות, קניתי כרטיסי טיסה ויצאתי למסע של שנה מסביב לעולם".
כעבור שנה של טיולים, לוקאס אסף את כל התיעוד והתפנה לחלק המורכב ביותר: בניית מכונת הזמן. הוא עשה זאת בשלושה שלבים: ראשית הוא בנה לוח בקרה (The Control Panel) שמאפשר לשלוט במכונה, אחר כך הוא פיתח "מוצא זכרונות" (The Memory Finder), ובסוף הוא פיתח את המכונה עצמה (The Time Travel FX). מה היה החלק הכי מאתגר, שאלתם? "להבין איך לספר את תהליך הבנייה", הוא השיב. "רציתי שזה יהיה משהו כיפי, מרגש וחינוכי. הפרויקט הזה אמנם מגניב, אבל מה שבאמת חשוב לי זה להציג אותו בצורה שיכולה ללמד אנשים ולגעת בהם, ואני חושב שהצלחתי".
לוקאס ניסה לשאוב השראה מההגיגית בהארי פוטר (הכלי שניתן לשפוך אליו זכרונות), וגם מהסרט "דו"ח מיוחד" (Minority Report) בכיכובו של טום קרוז. לדבריו, התוצאה הייתה קצת שונה – אך עדיין מרגשת. "קשה לתאר את התחושה שעוברת בגוף כשאתה חווה מחדש את העבר שלך. זה לא כמו לצפות בסרטון. המוח שלך מתעורר ואתה נזכר בכל דבר שקרה באותו הרגע. זה קצת כמו הריגוש כשמריחים דברים שאהבתם לאכול בתור ילדים", הוא הוסיף. "זה מטורף, זה מרגש, זה מציף. זה גרם לי לתהות כמה דברים אנחנו שוכחים לאורך החיים".