על רקע חסימת טיקטוק בארה"ב, שנכנסה היום לתוקף, גולשים רבים החליטו כאקט מחאתי לעבור לאפליקציה סינית אחרת שדומה לה, אבל הממשל טרם פעל נגדה. אפליקציית Xiaohongshu, או כפי שהיא מוכרת יותר בעולם רדנוט (RedNote), היא רשת חברתית סינית שנוצרה בשנת 2013 כדי להתחרות בפינטרסט ובאינסטגרם, הפלטפורמה התמקדה בעיקר בלאפשר למשתמשים ולמשפיענים לשתף ביקורות על מוצרים שנרכשו ברשת.
לאחרונה, רדנוט החלה גם להשקיע בסרטונים קצרים, בדיוק כמו טיקטוק, והכינה את עצמה למבול המשתמשים שיגיע אליה עם שיפור הממשק לדוברי אנגלית, למרות שתתקשו למצוא אותו כשההגדרות בסינית. רק ביום חמישי דווח כי יותר מ-700 אלף משתמשים חדשים בארה"ב נרשמו אל האפליקציה, ואפליקציית לימוד השפה דואלינגו דיווחה על עלייה של 216 אחוז בלומדים מנדרינית מארה"ב בהשוואה לשנה שעברה, בשל השימוש באפליקציה.
@duolingo just some good phrases to keep in your back pocket #duolingo #rednote ♬ original sound - Duolingo
גם בישראל רדנוט נמצאת בראש רשימת ההורדות של אפסטור ובמקום השני בחנות של גוגל, אחרי ChatGPT. האפליקציה היא בסינית, כך שמי שמוריד אותה יצטרך להירשם אליה דרך פייסבוק או גוגל, ולאחר מכן למצוא את ההגדרות (דרך שימוש בפונקציית התרגום של גוגל לנס למשל), כדי להעביר את האפליקציה לאנגלית. לחילופין, אפשר להיכנס דרך קידומת 972 של ישראל. בארץ כבר החלו סרטונים בטיקטוק של משתמשים ישראלים שמתייחסים לאפליקציה החדשה.
יחד עם זאת, מומחי טכנולוגיה וגורמים ממשלתיים בארה"ב חוששים, למרבה האבסורד, שרדנוט מהווה איום חמור יותר על האבטחה והפרטיות מאשר טיקטוק.
"אני מודאג מכך שהאמריקאים נוהרים למספר פלטפורמות מדיה חברתית בבעלות יריבה שלנו", פרסם ביום שלישי הסנאטור מארק וורנר, ברשת בלוסקיי. "אנחנו עדיין צריכים גישה מקיפה ומבוססת סיכונים להערכת והפחתת הסיכונים של אפליקציות בבעלות זרה". וורנר לא קיבל תגובות חמות מהמגיבים. אמריקאים רבים, גם משתמשי טיקטוק וגם אחרים, הביעו זעם על החקיקה שמאלצת את טיקטוק למכור לבעלים שאינו סיני.
I’m concerned that Americans are flocking to a number of adversary-owned social media platforms. We still need a comprehensive and risk-based approach to assessing and mitigating the risks of foreign-owned apps.
— Senator Mark Warner (@markwarner.bsky.social) January 15, 2025 at 12:34 AM
קופר קווינטין, טכנולוג בכיר בארגון הזכויות הדיגיטליות ללא מטרות רווח Electronic Frontier Foundation, אמר שהארגון "ממליץ בחום" לא להשתמש ברדנוט לאנשים שצריכים לשמור על פרטיות בגלל ביטחון אישי.
אנג'לה ג'אנג, פרופסור למשפטים באוניברסיטת דרום קליפורניה המתמחה בחקר הרגולציה הטכנולוגית הסינית, הסבירה שברדנוט יש פוטנציאל רב יותר שהממשלה הסינית תאסוף נתונים על המשתמשים, מאשר בטיקטוק.
"נתוני המשתמש שנאספו על ידי רדנוט יאוחסנו בסין, בעוד שנתוני המשתמשים של טיקטוק מאוחסנים מחוץ לסין. רדנוט חייבת לציית לחוקים הסיניים, לרבות חוק הגנת המידע האישי, חוק אבטחת המידע וכללי העברת נתונים חוצי גבולות", אמרה ג'אנג, שהסבירה כי שורה של חוקים בסין מעניקים לממשלה הסינית את הזכות לבקש נתונים מחברות סיניות ולשתף פעולה עם גופי מודיעין שונים.
אחת הדאגות בנוגע לטיקטוק, מלבד איסוף נתונים אישיים, היא המניפולציה של האלגוריתם שנועד לכאורה להשפיע על דעת הקהל בארה"ב. לדברי ג'אנג, האלגוריתמים של טיקטוק נתונים לבדיקה מדוקדקת של אורקל, חברת תוכנה ענקית אמריקאית, שם מאוחסנים הנתונים שלה, ולעומת זאת האלגוריתמים של רדנוט נתונים לבדיקה מדוקדקת של ממשלת סין.
@orimachter1234 #foryou ♬ original sound - JamieJL651
בנוסף, רדנוט תצטרך לציית לצנזורה של ממשלת סין. "זו בהחלט לא פלטפורמה שמעריכה את חופש הביטוי", אמר קווינטין על רדנוט. "זו אפליקציה שבה מצונזרים נושאים פוליטיים, סמים, התמכרויות ומיניות, באופן הדוק יותר מאשר ברשתות חברתיות דומות".
במקביל, עלו טענות על כך שרדנוט מצנזרת נושאים שקשורים לקהילה הגאה, ומשתמש פרסם בטוויטר כי הוא נחסם כבר לאחר ההתחברות שלו לאפליקציה, עוד לפני שפרסם בה דבר.
RedNote is banning people just for being gay. pic.twitter.com/MIGzTQngr2
— Max (@MaxNordau) January 18, 2025