ניסיון התשובה הפלסטיני להשפעת ההייטק הישראלי: יוזמת "טק למען פלסטין" (Tech for Palestine), שעל הקמתה הוכרז השבוע, מאגדת כ-40 יזמים, משקיעים, מתכנתים ושחקנים מתעשיית ההיי-טק העולמית שמצהירים על כוונה לפתח פרויקטים טכנולוגים שייתמכו בפלסטינים - ויהוו בין היתר תחליפים לחברות הישראליות הפועלות בתחום.

בשלב זה היוזמה שמכנה עצמה TFP לא הציגה שום חלופות לטכנולוגיה הישראלית, אך כבר מאגדת רשימה של חברות ישראליות שהיא קוראת להחרמתן. היוזמה זכתה לחשיפה במסגרת אתר הטכנולוגיה המשפיע TechCrunch.

"הקולגות באמזון מפיצים נגדנו שנאה - וההנהלה מתעלמת"
זעם במיקרוסופט: "מהדהדת פייק ניוז נגד ישראל"
• עובדי ההיי-טק שקוראים: "לשחרר את יפו וירושלים"
• IBM הסירה ארגונים ישראלים מאתר התרומות הפנימי
"2024 הפכה לשנה שתקבע את עתיד ההיי-טק הישראלי"

מאחורי היוזמה עומד אדם בשם פול בריגר, יליד אירלנד ומייסד הסטארט-אפ CircleCI ששוויו מוערך בכ-1.7 מיליארד דולר. לדברי בריגר, הוא מעוניין ש"טק למען פלסטין" תעורר מודעות למלחמה בעזה ותתמוך במי שמעוניינים לתמוך בפומבי בפלסטינים בתעשיית הטק העולמית. הפעילות עדיין נמצאה בימיה הראשונים ומיועדת לארגון קבוצות קטנות שיפתחו יחד פרויקטים בקוד פתוח ויספקו תמיכה לאנשי הקבוצה.

בריגר הביע ביקורת בבלוג הפרטי שלו על היעדר התמיכה של תעשיית הטק הבין-לאומית בפלסטינים. לדבריו, עובדים רבים בתעשייה נמנעים מהבעת תמיכה פומבית בפלסטינים מחשש לפגיעה במקומות העבודה שלהם. למרות הקריאה לפומביות, כ-40 המצטרפים ליוזמה של בריגר עשו זאת בעצמם בעילום שם.

עם הפרויקטים שהקבוצה פיתחה עד כה נמנה תג הכולל דגל פלסטין ומוצע לשימוש למתכנתים החברים באתר GitHub כדי לקרוא להפסקת אש במלחמה, וכן באנרים בסגנון דומה.

כאמור, בשלב זה נראה כי "טק למען פלסטין" מתפקדת בעיקר כמקור לסימון חברות טכנולוגיה ישראליות וקריאה להחרימן. האתר מציג רשימה מצומצמת של חברות שלכאורה זכו למספר חיפושי התחליף הרב ביותר פלטפורמות ההשקעות איטורו, חברת אבטחת הענן Wiz, מפתחת הפלטפורמה לבניית אתרים וויקס, מאנדיי וכן חברות אמריקאיות שעם מייסדיהן נמנים ישראלים או ישראלים לשעבר ובהן Deel של אלכס בואזיז, האוז של עדי טטרקו ואלון כהן וכן Gusto של תומר לונדון. ניסיון לאתר חלופות לטכנולוגיה הישראלית במנגנון האתר לא העלתה תוצאות.

היוזמה לאיתור וסימון מי שמכונים "משקיעים אנטי פלסטינים" נרחבת יותר וכוללת רשימה של כ-900 קרנות הון סיכון ובהן קרנות ישראליות רבות. היוזמה קוראת למשקיעים להימנע מליטול השקעה ממשקיעים כאלו - וכן למשקיעים פרטיים להימנע מלהשקיע את כספן בקרנות אלו.

אתר
אתר tech for Palestine|צילום: צילום מסך מאתר techforpalestine.org

היוזמה החדשה מצטרפת ליוזמה קיימת בשם No Tech For Apartheid, שמטרתה המוצהרת היא לגרום לחברות גדולות כמו אמזון וגוגל להפסיק לעשות עסקים עם ישראל ולהפסיק לעבוד עם הממשל הישראלי על פרויקטים לאומיים. הקבוצה כוללת עובדים של החברות, שרובם הצטרפו ליוזמה בעילום שם, וקוראים לחברות שלהם לנתק את הקשרים העסקיים עם ישראל ולתמוך במטרות פלסטיניות.