אחד הנושאים המרכזיים מאז תחילת משבר הקורונה הוא מספר מכונות ההנשמה שעומדות לרשות בתי החולים. על רקע הדיווחים מאיטליה, שם כבר לא מחברים את החולים המבוגרים למכונות חמצן בשל מחסור קשה, מרכז המחקר והמידע של הכנסת חשף הבוקר כי בישראל יש 1,437 מכונות הנשמה פנויות בלבד, וכי הם מתכוננים למצב שבו יהיו כ-15 אלף מונשמים, ויהיה צורך לבחור את מי להנשים. אתמול פורסם כי באיכילוב פנו לאיגוד הרופאים הווטרינרים בבקשה שיעבירו להם מכונות הנשמה, וכן על יוזמות של אנשים פרטיים לבניית מכונות מסוג זה.
על רקע המצוקה הזאת, הוקמה לפני כשבועיים לשכת הדפסה תלת מימד בפריסה ארצית לשעת חירום, שמאגדת את כל לשכות ההדפסה בישראל. בלשכה חברים מאות אנשים, החל ממייקרים, אנשים שיש בביתם מדפסות תלת מימד, ועד מפעלים וחברות גדולות בתחום, כמו חברת סטרטסיס, המייצרת מדפסות תלת מימד. המטרה היא לייצר לבד חלקי חילוף למכונות מצילות חיים כמו מכונות הנשמה, לצד מוצרים נוספים הנדרשים עבור הצוותים הרפואיים המטפלים בחולי קורונה, כמו מסכות מיגון, אשר גם מהן יש מחסור.
המהלך הראשוני נולד בפורום של בכירי הייטק בשם Toptell high tech של יעקב מנוסה, שחברים בו מיטב יזמי ובכירי ההייטק בישראל. יחד איתו עומדים בראש הפרויקט שי איל, מנכ"ל משותף אחראי פעילות מערך ההדפסות הכללי; גלעד כהן, מנכ"ל משותף ויו"ר פורום מנכלי HLs; ויבגני קונסטנטינובסקי, מנכ"ל ג'ינקו הנדסה תלת מימדית. כל המשתתפים עושים זאת בהתנדבות מלאה. בנוסף, מערך של כ-7,000 מתנדבים של מחוברים און ליין מכל הארץ בהנהלתו של מאיר קווין, עושים את כל משימות השילוח בין הלשכות לבתי החולים.
מאז תחילת הפעילות של הלשכה, הועברו השבוע לבית החולים תל השומר חלקים שיוצרו לפי דרישותיהם על ידי מרכז הייצור של חברת סטרטסיס, וכן חלקי חילוף שהורכבו במכונת הנשמה, שהודפסו במדפסת תלת מימד ביתית של מייקר המתגורר בסמוך לבית החולים. מעבר לכך, הועברו מלשכת ההדפסה בתל אביב כ-200 חלקים מודפסים מצילי חיים למכונות ההנשמה בתל השומר.
"ריכזנו במקום אחד את כל יכולות הדפסת תלת מימד בארץ. חברה אלינו מנהלת החדשנות במשרד ראש הממשלה, ואנחנו עובדים מול משרד הבריאות ומשרד הביטחון", מספר מנוסה, יוזם הפרויקט. "כרגע אנחנו מחפשים מישהו אחד שיעבוד מולנו, שירכז לנו את הצרכים וייתן לנו סדרי עדיפויות. בשל המצב, יש כאוס גדול מול משרד הבריאות, ואנחנו פונים באופן עצמאי לבתי החולים כדי לשמוע את הדרישות שלהם".
"אין לבתי החולים את הכסף, אז אנחנו מייצרים בשבילם את המוצר"
המהנדס יבגני קונסטנטינובסקי הוא בן 33 ומאחוריו כבר ניסיון של 13 שנה בפיתוח מוצרים. "צריך לדבר את השפה הרפואית, לבדוק מה הרופאים צריכים, להפוך את זה לרמה הנדסית, להוריד לשרטוט ומשם לייצור", הוא מסביר. "לא כל דבר אפשר להדפיס, לא כל חומר מותאם לצרכים רפואיים. הדפסנו עכשיו, למשל, שסתום למכונת הנשמה. מאוד קשה לשרטט אותו כי יש שם גיאומטריה מסובכת. לשם כך נעזרנו בתעשייה האווירית, שעשו לנו סריקה תלת מימדית. אחר כך נייצר תבניות בשביל הזרקת פלסטיק, ונעביר לחברה שמתעסקת בהזרקה, כדי שתרכיב את המוצר. אם מוצר כזה עלה לירת שטרלינג, אז היום בגלל משבר הקורונה הוא עולה 6 לירות שטרלינג. אין לבתי החולים את הכסף, אז אנחנו מייצרים בשבילם את המוצר".
מה לגבי אפשרות של הדפסת מכונת הנשמה מלאה?
"כרגע לא נדפיס מכונת הנשמה, כי מדובר בתהליך שהוא מאוד מסובך, אבל כן נתכנן כזאת בשלב הבא. צריך לדעת איזה לחצים מותר ואיזה אסור, מהן כמויות האוויר, ומאיפה נביא רכיבים אלקטרוניים, מסין? אנחנו עושים דברים פיזיים יותר, כשזה יגיע לאלקטרוניקה – נצטרך להיות יצירתיים. אנחנו מנסים לתת מענה מאסיבי, לייצר חלקי חילוף בפרק זמן קצר ולהעביר לכל בתי החולים שזקוקים להם. אני אישית כרגע עובד על מסכת חמצן מלאה, שתבודד את החולה מהסביבה מצד אחד, ותאפשר לו לקבל חמצן בצורה מבוקרת מצד שני".
אלו תגובות אתם מקבלים?
"הרופאים מאוד שמחים ומרוצים. יצא לי לדבר עם רופא בסורוקה, והוא אמר, איזה מדהים שפניתם, אבל גם גופים כמו אינטל ורפאל פנו אלינו וביקשו לעזור. אני לא יכול להתחרות מול אינטל ורפאל, אבל מה שאני כן יכול לעשות, זה לבקש שיגיד לי מה הבעיה עכשיו, ועוד יומיים אני נותן לו את הפתרון, בלי בירוקרטיות. היתרון שלנו הוא שאנחנו עושים את הכול מעכשיו לעכשיו".
השבוע נפתח קמפיין גיוס המונים, שמטרתו רכישת חומרי גלם למדפסות התלת מימד, רכישת שקפים ורצועות לטובת מסכות הרופאים, רכישת ציוד לחיתוך לייזר ועוד. היוזמים מבקשים לגייס 100 אלף שקלים, ועד כה גויסו כ-15 אלף. "כרגע אנחנו מדפיסים הכול בעצמנו, אבל ברגע שיהיה חלילה כאוס, נצטרך להדפיס בעלויות גבוהות של חומרי גלם, ולכן רצינו את הגיבוי", אומר מנוסה.
לפנייה ללשכת ההדפסה לשעת חירום - lishca3d@gmail.com