עידן גולדשטיין, בן 38 נשוי ואבא לשניים מהוד השרון, היה השף הראשי של רשת פסטה בסטה, אך הקורונה טרפה את הקלפים ושינתה את חייו. כיום, לאחר שעבר הסבה, הוא עובד כדאטה אנליסט בחברת M:AD.
גולדשטיין עבד בתעשיית המסעדנות והמזון כמעט 15 שנה. הוא התחיל את דרכו הקולינרית כטבח, המשיך לניהול מטבח והיה בעלים של בר לתקופה. "כשנכנסתי לרשת פסטה בסטה, התחלתי להתעסק גם בתחום העסקי והתלהבתי מהיכולת לקבל החלטות קולינריה על בסיס נתונים. כך העמקתי את הידע והיכולות שלי לטובת הרשת", מספר גולדשטיין.
כאשר מגפת הקורונה הביאה לעצירה עולמית וסגירת המסעדות, החל גולדשטיין לחשב את מסלול הקריירה שלו מחדש. "הקורונה הביאה לי את הדחף לשינוי, אבל עוד לפניה עלו בי המחשבות איפה אני רואה את עצמי בעוד חמש שנים, מה אני רוצה לעשות ומה אני רוצה להיות", הוא מודה. "התחלתי לחשוב על שינוי בתעסוקה מכמה סיבות, כאשר אחתן מהן היא שבתחום המסעדנות קיימת תקרת זכוכית מקצועית. בסופו של דבר, כדי להמשיך ולהתפתח צריך להיות עצמאי ולפתוח עסק משלך, אך אני מודה שחששתי מזה בעקבות ניסיון לא מוצלח מהבר שהיה לי".
גולדשטיין עבר קורס דאטה אנליסט בחברת פרקטיקום, המנהלת תכניות הכשרה (בוטקאמפ) באונליין להסבה למקצועות הטכנולוגיה, ללא רקע טכנולוגי. הפורמט של הקורס מאפשר להמשיך ולעבוד במשרה מלאה - הלימודים נערכים אונליין, יש גמישות בשעות הלימודים עם התאמה לכל מי שרוצה לעשות הסבה מקצועית ולהשתלב בתעשיית ההייטק, גם ללא רקע טכנולוגי אך עם מוטיבציה גבוהה ללימוד. ישנן 3 תוכניות ללימוד –Data Analysis ,Data Science ו-Web Development.
"הבשלת הרעיון לעשות את המעבר לקחה כמעט שנה. יצאתי לסקר שוק די מהיר יחסית שבו בחרתי בפרקטיקום. התוכנית אפשרה לי להמשיך לעבוד במשרה מלאה, ללמוד מהבית ובעיקר קסם לי שלא אצטרך לשלם עד שלא אמצא עבודה בתחום", מספר גולדשטיין.
"מתחילת המסלול דרשו ממני רצינות והציגו רצינות כלפיי, התהליך כלל סינון ראשוני והובהר לי שעליי לפנות זמן ללימודים. הדבר דרש התארגנות משפחתית, כולל קצת עזרה מסבא וסבתא, כדי שאוכל ללמוד בשעות הערב ובסופי שבוע, וכן לקבל את זה שבשבוע שבו אני צריך להגיש פרויקט אני לא זמין למשפחה. היו רגעים של תסכול רב אבל זה חלק מהלמידה, והיכולת להכיל את המצב אישית ומשפחתית היא מאוד חשובה. יחד עם זאת, לא נתתי ללימודים לרגע להשפיע על העבודה שלי. אופי העבודה שלי הצריך נסיעות לסניפים של הרשת בכל הארץ, וניצלתי את זמני הנסיעה ברכבת ללימודים".
למה בחרת דווקא בתחום של דאטה אנליסט?
"בתקופה שבה הייתי שף ראשי של הרשת, נחשפתי לכוח הרב שיש לשימוש בנתונים. אפשר לנתח את התנהגות הלקוחות במסעדה על פי נתונים ולבנות מנה או ארוחה שלמה שתתאים להעדפות של הלקוח הממוצע. בנוסף, שימוש בנתונים מסייע להבין את המודל העסקי של כל סניף, את הצרכים של כל סניף ומה ניתן לעשות בסניף מבחינה עסקית וקולינרית כדי לשפר אותו".
אתה מרוצה מבחינת התנאים? התנאים השתנו לטובה?
"מבחינת שעות, אפשר לומר שאני עובד את אותן השעות, ואולי אפילו יותר כי אני ממשיך ללמוד בבית, מעבר ל'זמן עבודה'. אבל, סדר היום שלי שונה וזה הדבר המשמעותי מבחינתי. בתפקיד הנוכחי אני יכול להתנהל באופן משפחתי בצורה נוחה יותר מאשר בתחום המסעדנות. בנוסף אני עובד היום מספר ימים מהבית, מה שלא ניתן בכלל לעשות בתחום המסעדנות. לגבי השכר, אני מרוויח פחות או יותר אותו הדבר, אבל בהסתכלות כמה שנים קדימה, ישנו פוטנציאל ההתפתחות גם מבחינת השכר".
"היום אחרי המעבר, אני יכול לומר שזה מדהים לגלות כמה דברים דומים יש בין שתי התעשיות, ומה שהכי חשוב הם האנשים והיכולות הבינאישיות", מוסיף גולדשטיין. "לכן, אם למישהו יש חלום להשתלב בהייטק והוא מכיר רק את עולם המטבח, אני רוצה לומר שזה אפשרי.
"אני חושב שיש אפשרויות רבות לעשות הסבה, גם בעקבות הקורונה וגם לאור העובדה שיש מחסור גדול בעובדי הייטק. תחום ההסבה להייטק הולך וצובר תאוצה, ולא צריך להירתע בגלל הגיל, לימודים או ניסיון קודם שלא מהתחום. כדי להצליח לפי דעתי צריך להסתכל כמה שנים קדימה, לחשוב לאן רוצים להגיע. חשוב גם להבין מה הסיבה לשינוי - אם הוא בא רק ממקום של שיפור כלכלי זה לא יעבוד לאורך זמן. חשוב שתהיה מחשבה ותשוקה של התפתחות אישית ומקצועית, מעבר לתנאים ושכר".
אתה מתגעגע למטבח?
"אני אוהב לבשל, ומגיל צעיר היה לי רצון ואהבה למטבח ולבישול. תחום המסעדנות הוא מדהים, מלא יצירתיות, עם המון תשוקה לעשייה, שבלעדיה אי אפשר להצליח להתקדם. למרות שאני בוגר תואר ראשון בתסריטאות, בחרתי להמשיך עם הבישול כי התוצאה הסופית של הוצאת מנה ללקוח וקבלת התגובה, היא מהירה וגורמת לסיפוק רב. היום אני לא יכול לומר שאני מתגעגע לבישול במסעדה, כי אני ממשיך לבשל למשפחה. יש לי עכשיו זמן ואהבה רבה לבשל בבית, ללא מגבלות של תפריט לקוחות. אני מבשל מה שאני והמשפחה אוהבים לאכול".