היזם הסדרתי ומשתתף "הכרישים" (קשת 12) זוהר לבקוביץ הפך לאחד הקולות הבולטים במחאה נגד הרפורמה המשפטית. הוא משמיע את קולו ברשתות החברתיות, הגיע למספר דיונים בכנסת ואף ישתתף בכנס של מחאת ההייטקיסטים שיועבר בזום לקהל הרחב ביום ראשון הקרוב (19.3), ביחד עם בכירים אחרים כמו עינת גז, מייסדת פאפאיה גלובל.
בדיון שהתקיים בוועדת הכספים אמר לבקוביץ: "בהייטק עושים המון כדי לשלב חרדים וערבים בהייטק. לצערי הם יהיו הראשונים שייפגעו. המדינה כולה תיפגע כשהדולר יהיה בשערים אחרים לגמרי, תחשבו מה אתם עושים - אני אומר זאת מדאגה''.
לבקוביץ אדם רגוע לרוב. כבר שוחחנו מספר פעמים, ותמיד הוא עם חיוך, סבלני ועם הרבה אורך רוח.
ישבת פעמיים בוועדת הכספים. מה אתה חושב על התנהלותו של חבר הכנסת משה גפני?
"הוצאתי את גפני משלוותו. הוא הגיע וניהל ישיבה, כאשר מראש הגיע עם סיכום מלא של אותה הישיבה. ברגע האחרון הוא הרים יד, סימן למישהו כנראה ובמהירות הצטרפו לחדר עוד שמונה חברים מהמחנה שלו. הם הצביעו איתו וסגרו את הנושא. כשאמרתי לח"כ גפני שהראשונים שייפגעו יהיו החרדים, ערבים ותושבי הפריפריה, הוא צעק עליי ואמר לי, 'אל תיגע לי בחרדים'. הייתה לי תחושה שזה לא כל כך מפריע לו שהם ייפגעו.
"אני משקיע כסף וזמן לקידום ולשילוב החרדים בהייטק, אבל הם ייפגעו ראשונים. אני בעדם, אנחנו אחים, אנחנו רוצים לשלב את החרדים, אבל כשיש שיבושים, הם הראשונים שייפגעו, קודם ייפגעו האוכלוסיות החלשות. כפי שאמר לי ח"כ בכיר, הם מוכנים לגור בסוכה ולאכול חרובים ארבעים שנים, אבל העיקר מבחינתם שהרפורמה תעבור".
לעומת זאת, לדברי לבקוביץ, התנהלות ועדת הכלכלה הייתה שונה. "דוד ביטן הפתיע אותי. הוא אדם משכמו ומעלה, אדם מרשים, רציני. הוא לקח אותי לשיחה בצד, ואמר לי שהוא גם חושב שכדאי להתחיל בהידברות ולא ישר לבצע את החקיקה. אני לא מכיר את חברי הכנסת, אני לא פוליטיקאי. אני אוהב לכתוב קוד מנצח ולעשות סטארטאפים. חברי ואני ההייטקסטים לא צריכים עזרה מפוליטיקאים, אנחנו רק צריכים שישאירו את ישראל מדינה דמוקרטית, עם כל היתר נסתדר לבד".
אתה אדם אמיד, משקיע בהרבה חברות שונות. מדוע אתה צריך להיות פעיל ומעורב במחאה?
"זו הפעם ראשונה שאנחנו ההייטק יוצאים למחות. אנחנו נותנים רוח גבית לשומרי הסף, ומנסים שמחאה תהיה מנומסת ועדינה ברובה. יחד עם זאת, אני חושב שהמחאה חשובה גם מבחינת תקשורת זרה, ובפרט עבור תקשורת האמריקאית, למרות שכל הזמן מזהירים אותנו שאנחנו מפחידים עם ההפגנות. אנשים בגילנו שגרים שם הם ילדי הפרחים של אחרי מלחמת וייטנאם. הם מכירים וגדלו בהפגנות. המחאה הזו הופכת אותנו למשהו שלא היינו אף פעם. בפעם ראשונה אנחנו מאוחדים, זה דמוקרטיה או לא דמוקרטיה, זה כבר לא שמאל או ימין. כל העם מתאחד למחנה שלא היה קיים אף פעם, יש תקווה שאולי דברים ישתנו לטובה. כשאנחנו רואים התארגנות, פתאום אנחנו כבר לא לבד, צוות שעושה את הדברים ביחד, וזוהי קבוצת תמיכה נפלאה".
תומכי הרפורמה קוראים לא פעם למתנגדים לקום ולעזוב את הארץ, "לכו מכאן" אם אתם לא מסכימים. אתה חושב לפעמים לחזור חזרה לארצות הברית? גרת שם לא מעט שנים.
"אני לא הולך. אני לא מוחה בשבילי. יוצאי 81 ו-8200 לא ייפגעו. הילדים שלי והנינים שלי לא ייפגעו. מישהו מהימין אמר לי כשהתחלנו את המחאה, 'למה אתם מאיימים?'. את המובילים הבכירים של תעשיית ההייטק בארץ את יכולה לפנות בשלושה מטוסים. אבל זה לא העניין, אנחנו פה בשביל לשמור על המדינה. אני יכול לעבור לארצות הברית, אני נוסע מכאן לשדה תעופה, יש לי בארה"ב בית, יש לי אזרחות, הכל טוב. אנחנו מפגינים כדי לשמור על המדינה".
הפכת להיות דמות מוכרת בעקבות תוכנית "הכרישים" כבר חמש עונות, ובימים אלו אתה משתתף בצילומים של עונה נוספת. יש הרבה אנשים מוכרים ומפורסמים שמעדיפים לא לנקוט עמדה. האם נקיטת העמדה פוגעת בך?
"אני מקבל קללות, נאצות, איומים, מישהו כותב לי, למשל, שהוא שיודע איפה אני גר ואיפה המשרד שלי. המון בוטים שיושבים עליי. כמו כן, גם אמירות כמו: 'תעזבו את הארץ, אנחנו מסתדרים בלעדיכם'. אני בודק כמה אנשים עוזבים אותי אחרי כל פוסט שאני כותב בנושא ומדובר בכ-700 עד 100 עוקבים פחות. חברים אומרים לי לפני כל ראיון שאני עושה, 'למה אני צריך את זה?'. אני חושב שחובתנו לדבר. ישראל היא הבית שלי".
ואם דיברנו על ארצות הברית. אנחנו עדים לתופעת נפילות הבנקים בארצות הברית. איך אתה מסביר את נפילת הבנק SVB?
"ביום רביעי לפני שבוע מודיס (חברת דירוג אשראי – ר.ע.) הוציאה שתי אזהרות, על הבנק ועל מדינות ישראל. הבנק צלל למטה. הבנק חברה פרטית, אבל מדינת ישראל, אם לא תעצור, יכולה גם ליפול למטה. עם מדינה זה יותר קשה. הסיבה שהמשבר נגמר שם במהירות רבה, תוך 48 שעות, היא כי הציבור בארה"ב סומך שהממשלה תהיה עבורו. אני לקוח של הבנק, ויודע שהממשלה שם תשמור על המשקיעים. המשקיע התמים יקבל את כספו חזרה, זו המשמעות של ממשלה חזקה.
"לעומת זאת, יש לי חבר אמריקאי שעבדתי איתו על השקעה בחברה פה בארץ, ובעקבות אירועי חווארה הוא החליט שהוא לא מוכן להשקיע בארץ. אמו, לדבריו, שרדה את ליל הבדולח. הוא לא לבד, יש לי חברים רבים שאומרים שכרגע הם עוצרים השקעות".
עינת גז ואסף רפפורט מיהרו לפרסם שהם מעבירים את כספם לחו"ל?
"אנשים אוהבים לכעוס עליהם. אני רואה אותם כגיבורים לא פחות מזה. הם ראו את הטיטניק בכיוון קצה הקרחון והייתה להם חובה וזכות לומר זאת ראשונים. אם אני מושקע בחברה, וההנהלה רואה בעיה, היא צריכה לפעול וזה בדיוק מה שהם עשו. הם לקחו פה סיכון. הם הרגישו שהם חייבים להתריע ועשו זאת. בשביל לעזור לאחרים צריך להבין את הסיכון שמתרחש פה בארץ. כל מי שהוציא את כספו לפני חודש וחצי ועבר להשקיע בדולר, הרוויח 10% ושער הדולר יעוף למעלה ברגע שיהיו קריאות שניות ושלישיות".
מה צפוי לפי דעתך לקרות לכלכלה בארץ?
"אני חושב שההשפעה על הכלכלה, אם החקיקה תעבור, עלולה להיות דרמטית. יש חברות שכבר לא משקיעות בארץ. הכסף שבונה את ההייטק מבוסס על 90 אחוז השקעות מחו"ל. ישראל מתבססת על ביטחון וכלכלה - בלי כסף ובלי ביטחון יהיה פה גרוע בהחלט. אם יעצרו את החקיקה עכשיו, אולי יהיה אפשר עוד לתקן ולשקם".
למיטב הבנתי, החקיקה צפויה להסתיים בקרוב, כך לפחות מכריז ראש הממשלה.
"אני מקווה שלא נגיע לחקיקה, כי אחרת תהיה כאן דרמה ואני מקווה שהדרמה הזו לא תתממש. אני חושב שגם הם אוהבים את המדינה. ביבי מת לעצור את זה, והוא לא יכול. ביבי מת לרדת מהעץ. הוא רוצה להגיד, 'כולנו אחים, יש פה מצב חירום לאומי'. הוא יודע להגיד משפטים כמו כוחנו באחדותנו. הם לא באמת רוצים לפרק את המדינה".