"היו פעמים שהגעתי לפגישה, ואנשים המשיכו להמתין. חיכו לראות מי זה ד"ר וילה ולא האמינו שזו אישה". למרות שנראה לנו שהתקדמנו, פערי השכר בין גברים ונשים עדיין קיימים, ומספר המנהלות בהייטק הוא עדיין נמוך בהרבה לעומת גברים, ועומד על 24% בלבד.

ד"ר יעל וילה, CTO או Chief Technology Officer (מנהלת טכנולוגיות ראשית) בחברת סייטוריזן, שמפתחת מודלים ממוחשבים המסייעים בתכנון תרופות עבור תעשיית הפארמה, היא דוגמה לאישה שהצליחה בסביבה גברית ובתפקיד טכנולוגי מובהק. היא סגנית נשיא סיסקו העולמית לשעבר, דוקטור לסטטיסטיקה, יזמת, חוקרת ומנהלת, אשר נולדה בארגנטינה למשפחת ניצולי שואה דתיים.

וילה מספרת ל-mako שבמהלך הקריירה שלה היא פגשה לא מעט אנשים ש"הרימו גבה" לנוכח תפקידה ומעמדה: "במפגשים עם נציגי בנקים מהגדולים בעולם, הייתי לא פעם האישה היחידה בחדר. הייתי היחידה בהנהלה בסיסקו שלא דיברה אנגלית מהבית כשפת אם. גם כשהבת שלי למדה הנדסת חשמל, היא נתקלה בתגובות שוביניסטיות כמו 'את כל כך יפה, למה את לומדת הנדסת חשמל'"?.

בצל העובדה שההייטק הישראלי התקדם ב-30 השנים האחרונות בקצב מסחרר והגיע לשיאים רבים, עדיין נשים מהוות רק כשליש מכוח העבודה בתחום. למרות זאת, וילה טוענת שאין צורך ב"אפליה מתקנת": "נשים יכולות וצריכות להצטיין על בסיס כישוריהן באותה המידה כמו עמיתיהן הגברים, וגם להצליח בדיוק כמוהם, אם לא יותר. אצלנו בחברה זה מתנהל קצת אחרת, יש 50% גברים ו-50% נשים, וכך גם בהנהלה.

"אנחנו באמת מבינים שלא כל אדם שמתראיין זה אותו סוג ראיון, לצורך העניין גם ערבי לעומת דתי, אישה לעומת גבר, לא מדובר באותה דרך הסתכלות וצריך לפתוח את הראש, זה לא קל. זה חינוך שנותנים ומקנים לעובדים, 'בואו ננסה להוציא את המקסימום מהאנשים ששונים מאיתנו, וכך נוכל לראות ולהיחשף לזוויות חדשות ושונות'. אני לא מאמינה באפליה מתקנת, אך גיוון במקום העבודה זה דבר טוב וחשוב, ובסופו של דבר עושה טוב לחברה", אומרת וילה.

"למנהלים בגיל שלי זה טריוויאלי, לדור הצעיר זה יותר קשה. המנהלים הצעירים מעדיפים לבחור אנשים שדומים להם ויהיה להם יותר קל איתם, אבל צריך לחנך אותם שיעבדו עם אנשים ששונים מהם ושיביאו זוויות שונות, וב-2023 זה לא פשוט. זה לא סוד שבהרבה מקומות מגייסים בשיטת חבר מביא חבר".

ד
צילום: Cytoreason

יש עדיין הבדל ביחס שמקבלות נשים מול גברים?

"נשים עדיין חוות חוסר הערכה מקצועית מצד אנשים בעלי דעות קדומות וציפיות חברתיות מיושנות. האנשים האלה סבורים כי נשים פחות טובות מגברים במקצועות ריאליים. נשים נאלצות להוכיח את יכולותיהן לאזן בין קריירה ומשפחה, כאילו שבמשפחה אין גם גבר שאחראי על גידול הילדים במשותף. כל הדברים האלו מובילים אותנו לנתון הנמוך של 28% נשים בלבד ביחס לגברים באיוש תפקידים טכנולוגיים בהייטק.

"יחד עם זאת, אסור לנו לטעות ולהשתמש באפליה מתקנת בהעסקת נשים, שכן היא רק תפגע בהן. זה עלול לעורר התנגדות ומרד בקרב עובדים לאורך זמן. בתעשיית ההייטק, וכן גם בחברה הישראלית כולה, עלינו לשאוף למתן הזדמנויות שוות לכל האנשים על בסיס כישוריהם ולהבטיח שהמועמדים הטובים והמבריקים ביותר יתקבלו לעבודה.

"האם אי פעם הרגשתי תחרות בין אישה לגבר במקום העבודה? מעולם לא. למרות זאת, אני חושבת שעדיין, בימינו, נשים צריכות להתאמץ יותר. חשוב שישבצו נשים בתפקידי ניהול באופן חופשי. יש לי נכדות ואני מקווה שיגדלו במקום יותר קל מאיפה שאני הגעתי". 

מה הערך שנשים מביאות להייטק?

"אני רואה את היתרון העצום של נשים בהייטק על בסיס יומי, וכל כך שמחה לראות נשים מאיישות גם את התפקידים הטכנולוגיים. נשים שמצטיינות בתפקידן יידעו להשתלב טוב יותר בארגון בו הן נמצאות, הן יוכלו ליזום ולהוביל מהלכים, אשר יובילו להצלחתן האישית וכמובן להצלחת הארגון כולו".

במהלך השנים וילה השתתפה בלא מעט פורומים שבהם עלו דיונים וויכוחים בין הנשים בתחום, שלהוטות לבנות קריירה: "יש המון שחושבות כיצד לעשות את האיזון בין קריירה מפוארת לבין גידול משפחה, ובכללי, האם אישה צריכה לענות ולהתנהג כמו גבר ביום-יום? האם אישה 'צריכה לכבות את הרגש' ולהיות מקצועית?

"אני יכולה להעיד על עצמי שאני מנהלת רגשית, כלומר העובדים שלי יודעים בדיוק מה אני מרגישה, איך ולמה. הם יודעים מתי אני כועסת, מתי אני עצובה ומתי אני שמחה, אני משתפת ופתוחה איתם. כשהבת שלי ילדה, הרגשתי שכולם ילדו. מהבחינה המקצועית, אם הייתה אכזבה מלקוח שהיינו אמורים לקבל, ובסופו של דבר לא קיבלנו, השתמשתי בשפה רגשית הרבה יותר מאשר כשגברים משתפים. בגלל שעבדתי בתחום הסייבר שהוא תחום מאוד גברי, תמיד ראיתי, בחנתי ולמדתי, אבל הבאתי את הייחודיות שלי".

במישור האישי, וילה אם לארבעה ילדים. "כאשר הגעתי לעולם הייטק נבחנתי לתפקידים שונים. הייתי אמא צעירה. גברים כשבחנו אותי ושמעו שאני אמא לארבעה חשבו שאולי לא אצליח בתפקידים שונים", היא מספרת. "מישהו אמר לי בראיון: 'וואלה, יש לך ארבעה ילדים. את יודעת מה זה לעבוד בהייטק?'".

"אני חושבת שהאישה ורק האישה יכולה להחליט אם היא מתאימה לגשת לתפקידים שונים. גברים לא תמיד יבינו נשים. כל אישה ומה שמתאים לה, אני ילדתי גם מאוד צעירה. צריך להיות חופש החלטה, אסור להסתכל בעין לא טובה אחת על השנייה".