מחלוקת חדשה בעולם הצילום: תמונה שנוצרה בבינה מלאכותית זכתה בפרס הגדול בתחרות יוקרתית, כך דיווח האתר PetaPixel. יצירה בשם החשמלאי, מאת האמן בוריס אלדגסן, זכתה בפרס הראשון בקטגוריית היצירתיות בטקס פרסי הצילום העולמי של סוני - למרות שלא צולמה במצלמה. אלדגסן סירב לקבל את הפרס ואמר "בינה מלאכותית זה לא צילום. ביקשתי להירשם כדי לברר אם התחרויות מוכנות לכניסת תמונות של בינה מלאכותית. הן לא".
התמונה של אלדגסן היא חלק מסדרה בשם "PSEUDOMNESIA: Fake Memories", שנועדה לחקות סגנון צילום של שנות ה-40 בגרמניה. עם זאת, הם למעשה "זיכרונות מזויפים של עבר, שמעולם לא היה קיים, שאף אחד לא צילם. התמונות הללו הוזנו לפי טקסט ונערכו מחדש בין 20 ל-40 פעמים באמצעות מחוללי תמונות בינה מלאכותית, בשילוב של טכניקות בשם "inpainting" ,"outpainting" , ו-"prompt whispering".
בבלוג שלו אלדגסן הסביר כי הוא השתמש בניסיונו כצלם כדי ליצור את התמונה הזוכה, והיה "הבמאי" בתהליך, כאשר מחוללי הבינה המלאכותית הם "יוצרים שותפים". למרות שהעבודה בהשראת צילום, הוא אמר שהרעיון מאחורי בקשת ההרשמה לתחרות הוא שלא מדובר בצילום אלא "בהשתתפות בשיחות". אלדגסן כתב: "אני רוצה להאיץ את התהליך של מארגני הפרס שיהיו מודעים להבדל הזה וליצור תחרויות נפרדות לתמונות שנוצרו בעזרת בינה מלאכותית".
לאחר מכן, אלדגסן דחה את הפרס. "תודה שבחרתם בתמונה שלי והפכתם את זה לרגע היסטורי, מכיוון שזו התמונה הראשונה שנוצרה בבינה מלאכותית שזוכה בתחרות צילום בינלאומית יוקרתית", כתב. "כמה מכם ידעו או חשדו שמדובר בבינה מלאכותית? משהו בזה הרגיש לא אמיתי, נכון? תמונות AI וצילום לא צריכים להתחרות זה בזה בפרס כזה. הן ישויות נפרדות. AI זה לא צילום. לכן לא אקבל את הפרס".
זמן קצר לאחר מכן, התמונה נמחקה מאתר התחרות, המארגנים טרם הגיבו בעניין. אלדגסן נסע למעשה ללונדון כדי להשתתף בטקס ואף עלה לבמה (ללא הזמנה) כדי לקרוא הצהרה אישית. לא ברור אם המארגנים ידעו שהעבודה נוצרה בבינה מלאכותית או לא, אלדגסן טוען שאמר להם שכן.