ההייטק הישראלי כבר הפך מזמן למכרה הזהב שחלק לא מבוטל מהישראלים רוצים לקחת בו חלק, אך בפני לא מעט מהם עומד מכשול אחד בולט – השפה האנגלית, בה מתנהלים המיילים, התקשורת עם הקולגות בחו"ל ובלא מעט חברות גם שיחות המסדרון. חברת אינגליש אקספרס מנסה לתת פתרון למכשול הזה ומציעה תוכנית הכשרה באנגלית להייטקיסטים ואנשי עסקים במטרה להשתלב בשוק הגלובלי.

"אמא שלי אמריקאית – עד גיל 16 ידעתי והבנתי אנגלית והצלחתי לעבור מבחנים, אבל לא דיברתי כי לא הרגשתי בנוח לדבר באנגלית", מספר נועם רז, בן 33, מנכ"ל ומייסד החברה. "לא הייתי מוכן לעשות מצגות ודברים כאלה. בשלב מסוים, הורידו אותי מכיתת דוברי אנגלית ל-5 יחידות ושם הרגשתי סבבה כי לא הייתי צריך לדבר באנגלית והיה לי נוח".

"התחלתי לנסות לדבר עם אמא שלי וזה לא כל כך עבד, אז התחלתי לדבר עם עצמי באנגלית ותוך כמה חודשים כבר הרגשתי עלייה בביטחון העצמי. בצבא התחלתי ללמוד רוסית באותה צורה והצלחתי – ואז אמרתי לעצמי שיום אחד אני אעשה משהו עם הדבר הזה של לימוד שפות והעצמה אישית. החלטתי לעשות את זה בגיל צעיר יחסית, 27".

במה הקורס שונה מקורסים סטנדרטיים של אנגלית?
"בקורס אנגלית רגיל מאכילים אותך באוצר מילים – בן אדם לא יכול לאכול מילים סתם ככה. גם בפסיכומטרי שלמדנו מילים בשפת האם שלנו – שכחנו אותן, אז באנגלית זה בטח לא יעבוד. מה שאנחנו עושים זה לגרום לאנשים לחשוב באנגלית על מנת שהם יוכלו למשוך את המילים".

"הפלטפורמה מראה איך לעשות משהו – ואז צריך להקליט את עצמך עושה את הדבר הזה ומתקן את עצמך תוך כדי", מסביר רז. "אחר כך התלמיד שולח את זה למאמן (כך מכנים בחברה את המורה, ז.צ) בוואטסאפ שמחזיר הקלטות עם תיקונים. ככה בעצם לומדים לחשוב באנגלית על הפעולות ולא רק לשנן אותן".

נועם רז, אינגליש אקספרס (צילום: Lev Ashin)
נועם רז, אינגליש אקספרס|צילום: Lev Ashin

למרות הצורך בהייטק, רז מכיר בעובדה שיש לא מעט ישראלים שהצליחו להשתלב בתעשייה, למרות שהאנגלית שלהם רחוקה מלהיות מושלמת. "אפשר להסתנן גם בלי אנגלית, אבל זה קשה", הוא מסביר. "יש בהייטק בממוצע 4-6 ראיונות ולפעמים אם אתה יכול לשנן סיפורים מסוימים בראש  אתה עובר, אבל לאורך זמן זה לא יחזיק - בטח לא בתפקידים בכירים. לא באים רק לתפעל אלא לבנות ואם אי אפשר לבנות משהו חדש באנגלית – אז זה אומר שלא תוכל לעבוד עם אנשים מסביב לעולם".

"כדי להוביל בהייטק – צריך לתת ערך במה שאתה עושה. גם אם אתה מתכנת או מקודד ואין לך הרבה אינטראקציה – אתה צריך לבנות ולכתוב דברים באנגלית", הוא מסביר. "במקרה כזה, אפשר להיות עם גוגל טרנסלייט ואולי לשרוד, אבל אם אתה עובד בצוות בינלאומי ושואלים אותך שאלות טכניות – אי אפשר לעצור כדי לחשוב על התשובה. בעברית למשל, אפשר לחשוב ואז להוציא את התשובה. אם אין לך את היכולת לחשוב על דברים בצורה ספונטנית באנגלית – אתה לא יכול לתקשר ואז אתה לא באמת יכול להתקדם בעבודה בהייטק".

נשמע שיש לך הרבה ביקורת על לימודי האנגלית בבתי הספר בארץ.
"על הדרך שאנחנו לומדים הכול, ובמיוחד אנגלית".

תסביר.
"למידה זה בעצם רכישת התנהגות חדשה, זה לא, 'אני אענה בעל פה או אשנן'. אם אנחנו לומדים אופניים או נהיגה אין מה לדעת תאוריה יותר טוב מהפרקטיקה כי הפרקטיקה תשכח, ואם אני יודע תאוריה בלי זה לא מבטיח שאתנהג כמו שצריך על הכביש. תיקח לדוגמא את לימודי אזרחות – מלמדים על תאוריה כמו הפרדת שלושת הרשויות, דבר שלא באמת קורה בפועל, במקום ללמד אותנו איך להיות אזרחים יותר טובים.

באנגלית כאמור, צריך קודם לחשוב באנגלית, לדבר באנגלית ורק אז לכתוב. לא לוקחים ילדים ואומרים להם תכתבו בעברית לפני שאתם יודעים לדבר – זה לא הגיוני. ההתנהגות הבסיסית היא לחשוב, לדבר, להתבטא ואז לסמן את זה בצורה כלשהי על הנייר".

מה עם תוכנות כמו גרמרלי?
"גרמרלי כלי אפקטיבי, אבל הוא נוראי לביטחון עצמי. בהודעות ביוטיוב למשל מגיע פרופסור בהרווארד שאומר שגרמרלי שיפרה את האנגלית שלו ועזרה לו לא לעשות טעויות מביכות. אם היא עוזרת לפרופסורים, איך אני ארגיש? לא משנה כמה אני אתאמן, היא תמיד תתקן אותי ואף פעם לא ארגיש מספיק טוב עם האנגלית שלי. האם היא משפרת באמת את הכתיבה באנגלית? קצת, האם הוא משפר את המיילים שלי והופך אותם למדויקים? ללא ספק, אבל זה כלי שפוגע בביטחון, יוצר תלות ובטח לא עוזר לטווח הארוך. עדיף כבר וורד וגוגל דוקס, שם יש פחות תיקונים".

הקורס של אינגליש אקספרס, אליו רשומים כרגע 170 אנשים, נמשך כחצי שנה. עם זאת, בקורס לא מקבלים אנשים שאין להם בסיס באנגלית. "אנחנו רוצים שמי שיגיע, באחוז הצלחה מאוד גבוה, יסיים כמו שצריך ויגיע לתוצאות. מותר להיתקע ולטעות, אבל כן צריך להיות במרחב, לתקשר באנגלית ולתת לאנשים אחרים להוביל אותך", אומר רז.

"האימון הוא אחד על אחד ואישי, כי הבעיה נובעת מזה שלאנשים יש בעיה בסיסית בהרגלי האנגלית. הקבוצות קיימות בשביל להתנסות בדרגות שונות. הבן אדם מתאמן מול מאמן שמושך אותו להתגבר על חסמים דרך הקורס. כשהוא מוכן הוא מתחיל לדבר עם אנשים אחרים בקורס אחד על אחד ובהמשך בקבוצה".

נועם רז, אינגליש אקספרס (צילום: Lev Ashin)
נועם רז, אינגליש אקספרס|צילום: Lev Ashin

איך לשפר את האנגלית כדי להשתלב בהייטק?

  1. הכול צריך להיות מ-A ועד Z – באנגלית. צריך להתחיל לחשוב באנגלית ולדמיין באנגלית. לא צריך כמובן לוותר על העברית – אבל יש לנו אותה כבר. בשביל שנוכל לעבוד בשוק הגלובלי ולהוביל – צריך להתחיל לחשוב על עצמנו כדוברי אנגלית, גם אם הרמה לא גבוהה. בעברית אם מישהו מדבר את השפה לא משהו, הוא לא מפסיק אלא להפך – ממשיך לדבר ומקבל חיזוקים. זה צריך להיות ככה גם באנגלית.

  2. צריך להטמיע הרגלים. בכל פעם שלומדים מילים באנגלית, גם אם לא בטוחים ב-100% איך לעשות בהן שימוש נכון, לא לפחד לדבר אותן. אחר כך נשפר ונתקן.

  3. לתת דגש להגייה נכונה באנגלית. זה הבסיס. ברגע שנעשה זאת נכון נוכל לזכור מילים בקלות מבלי לבקש שיכתבו לנו אותן קודם.