"אם למיכל הייתה אפליקציה שיכולה לזהות קולות של מצוקה – היא הייתה יכולה להיות בחיים. היא צעקה - השכנים אמרו שהיו צעקות, ונאבקה – מצאו עור של הרוצח, אלירן מלול, מתחת לציפורניים שלה. היו גם רהיטים מנופצים", כך אומרת לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל, שנרצחה על ידי בעלה, אלירן מלול, ומנכ"לית פורום מיכל סלה. "בסוף את בבית שלך. הטלפון מונח באזור או בהטענה. אני גרה 3 דקות ממיכל, הייתי הבן האדם האחרון שראה אותה שעה וחצי לפני הרצח. אם הייתי מקבלת ממנה הודעה באמצעות אפליקציה, ללא מגע יד אדם, הייתי מיד מגיעה ומזעיקה עזרה. היא התבוססה בדם שלה במשך 17 שעות".

את מיכל כבר אי אפשר לצערנו להציל, אבל האפליקציה שפיתחה לי שריר, בת 25 מרמת גן, נועדה בדיוק למצבים של מקרי אלימות, שבהם הקורבן אינו יכול להזעיק עזרה בעצמו. אפליקציית Safe and Sound היא אפליקציה ייחודית מסוגה בעולם, שמופעלת באמצעות קול ושימוש במילות קוד אישיות המוגדרות ונאמרות בקולו של המשתמש בלבד. במקרה חירום מייצרות מילות הקוד רצף פעולות אוטומטיות ברמה מידית - שליחת הודעת מצוקה ומיקום אמת לאיש קשר, הקלטת הסיטואציה ושידורה אליו ועוד. האפליקציה, שזכתה במענקים מטעם ג'וינט אלכא ודיאדה, זכתה במקום השני בהאקתון שנערך לפני כשנה וחצי על ידי פורום מיכל סלה, ושעסק במציאת פתרונות טכנולוגיים לבעיות של אלימות במשפחה.

Safe and Sound נכנסה לשלב הפיילוט היום (יום ג'), כאשר הותקנה על המכשירים הניידים של המטופלים במרכז לטיפול ומניעת אלימות במשפחה ברמת גן. שריר ולוטן חורב, CTO של החברה, צפויים לערוך ראיונות אישיים עם כל אחד מ-20 שורדי האלימות שלוקחים חלק בפרויקט, על מנת לקבל מהם פידבקים על השימוש באפליקציה, בתור אנשים שחוו מצבי אלימות בחייהם. במסגרת הניסויים, יבדקו האם האפליקציה קולטת את מילות הקוד גם כשהטלפון נמצא בתוך תיק או כשהוא נמצא בחדר השני. התכנון הוא להשיק לקהל הרחב את האפליקציה, שתהיה חינמית, בינואר 2022.

איך האפליקציה עובדת?

אחרי שמורידים את האפליקציה, נרשמים, ועונים על שאלון שמטרתו להעריך מה דרגת הסכנה שבה נתון המשתמש. לאחר מכן, האפליקציה מבקשת ממכם להקליט מילות קוד. לדוגמה, "תעזוב אותי בבקשה".

אחרי שההקלטה נשמרת, עליכם להגדיר אלו פעולות אתם רוצים שהיא תעשה במקרה שאתם משמיעים את מילת הקוד – הפעלת אזעקה, שיחה לאיש קשר שלכם (ניתן להגדיר יותר מאיש קשר אחד), שליחת הודעת SMS לאיש קשר שבה יופיע המיקום שלכם בזמן אמת והפעלת הקלטה של הסיטואציה.

בנוסף, אם הטלפון עליכם, יש אפשרות פשוט ללחוץ על כפתור חירום בלי להגיד את מילות הקוד כדי להפעיל את פעולות העזרה. יש לציין, כי האפליקציה מזהה את מילות הקוד בקול שלכם – ולא תפעל אם מישהו אחר יגיד אותן לידה.

תזהה קולות של צעקות ורהיטים נשברים

אלמנט חשוב של האפליקציה הוא האפשרות להפוך אותה לשקופה – ניתן להוריד אותה ולהגדיר שלא יהיה לה קיצור דרך בטלפון שלכם, בדומה לאיך שעובדת סירי. הסיבה לכך היא שאנשים במערכת יחסים אלימה נתונים הרבה פעמים לחטטנות ומעקב מצד הגורם האלים, ולכן עדיף שלא יידע שהתקינו אפליקציה מסוג זה.

שריר ולוטן יערכו פגישות בימים הקרובים גם עם המשטרה, במטרה ליצור שיתוף פעולה כך שתהיה אפשרות גם להזעיק את המשטרה במקרי חירום דרך האפליקציה. במידה ויהיה מאגר של אנשים הנתונים בדרגות סיכון שונות, ברגע שתגיע קריאה ממישהו שמוגדר ברמת סיכון גבוהה, במשטרה יוכלו לטפל בה בהתאם.

האפליקציה תהיה זמינה בשפות עברית, ערבית ואנגלית. המטרה היא שלאחר ההרצה, בחודשים הקרובים האפליקציה תהפוך להיות מבוססת על מודל חכם של למידה על בסיס קול, ולא תהיה תלויה במילות קוד. היא תוכל לזהות דציבלים של צעקות, רהיטים נשברים וכדומה, ולהזעיק עזרה בעצמה. הצורך באפליקציה מתחדד על רקע העובדה שמגפת הקורונה והסגרים שכפו התכנסות בבתים הגבירה את תופעת האלימות במשפחה ב-30 אחוז. 

מפתחי האפליקציה מבהירים כי השימוש בה יכול להיות הרבה יותר רחב ולא רק עבור מקרים של אלימות במשפחה. למעשה, היא יכולה לשמש אנשים מבוגרים שגרים לבדם, כך שילדיהם יוכלו לקבל התראה אם במקרה הם נופלים (בדומה ללחצן מצוקה או שעון חכם כמו אפל ווטש), והיא יכולה לתת הגנה לכל נערה או אישה שהולכת לבדה בלילה, במקרה שהיא חס וחלילה מותקפת. בניגוד להגנה על ידי גז פלפל, שמצריך פעולה אקטיבית של הקורבן, האפליקציה אמורה להגן על המשתמש בצורה פסיבית – הוא לא צריך לעשות שום דבר, מלבד להגיד מילות קוד ספורות.

שריר, שעומדת מאחורי האפליקציה וזה הסטארט אפ הראשון שלה, נרשמה להאקתון של פורום מיכל סלה, בעקבות סיפור אישי. "הייתה לי חברה שהייתה במערכת יחסים אלימה וזה נגמר רע מאוד, כשבסופו של דבר הוא כלא אותה באוטו ואנס אותה", היא מספרת. "היא התחתנה ועברה הלאה, אבל עליי זה השפיע מאוד. אני עדיין בודקת ברשתות החברתיות כל כמה חודשים שהוא לא בזוגיות. כשפורום מיכל סלה פרסם את ההאקתון, נקודות התחילו להתחבר אצלי. יש לי עדיין חשדנות כלפי מערכות יחסים, ההבנה שמה שרואים בחוץ זה לא מה שבהכרח קורה בפנים".

לי שריר ולילי בן עמי (צילום: אורית בר-אור)
לי שריר ולילי בן עמי|צילום: אורית בר-אור

האפליקציה היא הצלת חיים - אבל לא תחליף לטיפול

החיבור בין safe and sound לבין המרכז למניעת אלימות במשפחה ברמת גן נעשה על ידי חגי מויאל, המפקח על תחום האלימות במשפחה במשרד הרווחה, לפני יותר משנה. המטרה הייתה שמפתחי האפליקציה ילמדו את הנושא מהאנשים שמטפלים בו מדי יום ביומו. עידית חנן, מנהלת המרכז, אומרת כי בהתחלה היה לה קשה להאמין שאפשר לעשות שילוב בין התחום הטיפולי והטכנולוגי, "אבל כשראינו את הרצינות וההשקעה של החברים – הבנו שיש מה לעשות. טכנולוגיה יכולה לתקן, והופתענו לטובה מהאפשרויות".

נטלי סובולב, אחת המטפלות במרכז, מבהירה כי מדובר בתחום שהוא רצף של התערבויות – שמתחיל במניעה והסברה, אחר כך טיפול – שהוא תהליך נפשי, וקצה הקרחון הוא התערבות בזמן חירום - הצלת חיים. "האפליקציה היא הצלת חיים מידית, כשזה באמת עניין של חיים ומוות, אבל היא לא פותרת בעיה והיא לא תחליף לטיפול", היא אומרת. "היא מבוססת על גובה דציבל, אבל החלק היותר מסוכן הוא האלימות שקורית בשקט, ולחלק הזה עוד לא מצאו פיתרון". לדבריה, "מי שהמחשבה להוריד את האפליקציה עברה לה בראש – אולי כדי לה לבוא להתייעץ, אולי היא במערכת יחסים אלימה. למי שנמצא במערכת יחסים אלימה – לוקח המון זמן להכיר במצב שלו. מאוד קשה להודות שאתה גבר או אישה מוכה בגלל הסטיגמה שנלווית לזה".

רעי שחם, מטפל במרכז, מוסיף כי לדעתו האפליקציה הזאת צריכה להיות בטלפון של כל אישה. "לצערי אנחנו לא בתקופה שנשים בטוחות במרחב הציבורי. גם גבר שעלול לפעול באלימות יכול להתקין את האפליקציה, דווקא כדי שהיא תעצור אותו. יש גברים שמתקשרים אלינו בלילה, למשל, ואומרים לנו שהם מרגישים שהם עוד רגע מאבדים את העשתונות. הם רוצים שנעצור אותם".

סלסטה, בת 35, היא שורדת אלימות, שמטופלת במרכז ברמת גן. בן זוגה לשעבר נהג כלפיה באלימות פיזית, מילולית וכלכלית, והיא אחת מהמשתתפות בפיילוט שיבחן את האפליקציה החדשה. "זה משהו שיכול לעזור לאנשים שכבר מטופלים ומוכרים ברווחה, שיודעים מראש שהם בסכנה", היא אומרת. "יש אנשים שזה לא עולה על דעתם". סלסטה פרסמה את סיפורה האישי, כיצד הצליחה להיפרד מבן זוגה לשעבר, לאחר שצפתה בסרט ששודר ב"עובדה" על מיכל סלה. "היה לו מבט של רצח בעיניים", היא אומרת. "הוא היה מאיים בשפת האם שלו ש'יגמור אותי', כדי שאף אחד לא יבין. כשראיתי היום את לילי בן עמי, עלו לי דמעות בעיניים. היא האחות של כולנו מבחינתי".