ביום שישי בשעה 3:45 לפנות בוקר ישוגר מארצות הברית טיל שעליו תהיה בין השאר "בראשית", החללית הישראלית הראשונה שעושה את דרכה על הירח. המסע ייקח כחודשיים, ובסיומו החללית תנחת על הירח ב-11 באפריל, ותבצע משימה מדעית של מדידת השדות המגנטיים.
אנחנו נלווה את השיגור במשדר מיוחד בקשת 12 ובמאקו בהגשת דרור גלוברמן
החללית תשוגר מקייפ קאנאברל, ותנוע במסלול היקפי סביב כדור הארץ, ובכל סיבוב מפעילים מנועים בשביל להגדיל את האליפסה. הירח גם נע סביב כדור הארץ, ובשלב מסויים החללית תפגוש את הירח, ייעשה תמרון במנועים בשביל להעביר את החללית למסלול סביב הירח - ואז היא תנחת באופן עצמאי לחלוטין.
החללית תציב דגל ישראל על הירח, תצלם תמונות מהנחיתה, ותמדוד את השדה המגנטי של הירח במהלך הנחיתה, ובאתר הנחיתה עצמו. המידע ישמש למחקר במכון ויצמן.
המסע החל ב-2010, אז נפגשו יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן וינטראוב - שלושה יזמים שהצטרפו לתחרות של גוגל, שהבטיחה 20 מיליון דולר לצוות אזרחי פרטי שינחת על הירח, יבצע שם קפיצה וישלח תצלומים. השלושה הקימו עמותה, שיתפו פעולה עם התעשייה האווירית ויצאו לדרך.
מוריס קאהן, אחד התורמים לפרויקט, אמר הבוקר באירוע לקראת השיגור - "נסעתי לקייפ קאנאברל ונדהמתי. אילון מאסק הוא גאון. בנה טכנולוגיה מדהימה. אם אתם לא שם, אתם לא יכולים לתפוש את זה. הוא יקח טילים לחלל, יחזור ווינחת אנכית. האיש הזה, בעיני, הוא מהגאונים של דורנו".
קאהן סיפר גם שבגלל שביתת הממשל בארה״ב, אי אפשר היה להעביר את החללית שהייתה כבר ארוזה ומוכנה (כפי שאפשר לראות בסרטון). כל הקשרים והתערבות של בכירים ושגרירים לא עזרו. ״אם היינו מחמיצים את השיגור, זה היה מחסל את הפרויקט ואת 100 מיליון הדולר שהושקעו בו״, סיפר. הפתרון הגיע בסוף מאחד האנשים שאליהם פנו בבקשה לתרומה. כסף הוא לא נתן, אבל הצליח לקבל אישור מיוחד להעברת החללית לארה״ב.
"פגשתי אנשים לא ישראלים שמעורבים בתעשיית החלל ויודעים מה אנחנו עושים - ואומרים שאם נשיג את מה שאנחנו רוצים זה יהיה פנטסטי", הוסיף קאהן. "כשאני מסתובב עם באז אולדרין, האדם השני על הירח, אנשים אומרים לו 'אני זוכר איפה הייתי כשנחתת על הירח'. וגם אני זוכר. הייתי בטיול בשוויץ. הם חשבו שאני אמריקאי והם התייחסו אלי כאילו אני זה שנחת על הירח. אני מאמין שכשיראל תנחת על הירח, כל ישראלי וכל יהודי יזכור איפה היה כשישראל נחתה על הירח".
התחרות מאז הסתיימה, והעמותה נקלעה לקשיים, אך השלושה, ועשרות האנשים שליוו אותם המשיכו בדרך עד לשיגור שיתבצע על טיל של חברת SpaceX. מעבר להישג המדעי, העמותה שהקימו השלושה מעודדת לימודי מדעים ברחבי הארץ, וחבריה מרצים בפני תלמידים ותלמידות.
הידע שנצבר מתכנון ובניית החללית סייע יהיה בסיס להסכם שנחתם בין התעשייה האווירית לבין סוכנות נחלל האירופית. חברת OHB System AG הגרמנית חתמה הסכם עם התעשייה, שלפיו OHB תהיה הקבלן הראשי ותנהל את הפעילות מול סוכנות החלל האירופאית ומפתחי המכשור המדעי אשר יותקן על הנחתת לירח, שתיוצר על ידי התעשייה האווירית הישראלית.
"זהו רגע מכונן. בעוד יומיים תשוגר החללית הישראלית הראשונה לירח. 'בראשית' תעשה היסטוריה!", אמר נשיא המדינה, רובי ריבלין, בפגישה עם היזמים אתמול. "כשאני הייתי ילד, נהגו לכתוב בעטיפת מסטיק בזוקה עתידות - "עד גיל 21 תגיע לירח". אז זה נראה לי דמיוני, בלתי אפשרי. עד היום נחתו על הירח רק מעצמות - ארצות הברית, ברית המועצות לשעבר וסין. אבל אם הכול ילך כשורה, מדינת ישראל הקטנה והצעירה - תהיה המדינה הרביעית בהיסטוריה להנחית חללית על הירח".
מחפשים מצפה כוכבים כדי להשקיף על הירח ברגע ההיסטורי? היכנסו לאיזי או הקליקו על המפה: