בשבוע שעבר שוגרה בהצלחה החללית הישראלית "בראשית" בדרכה לירח. יהונתן ויינטראוב, שייסד את עמותת SpaceIL יחד עם כפיר דמרי ויריב בש, הגיע לאולפן next לריאיון אחרי השיגור שעשה היסטוריה.
"הפרויקט הזה הוא של כל כך הרבה מהנדסים - SpaceIL, התעשייה האווירית, תורמים, מתנדבים", אומר ויינטראוב. "לפני כמה חודשים חשבתי איך ארגיש כשהיא תמריא. וזה מצד אחד משמח, אבל מצד שני יש את הלחץ הזה שזה יעבוד ויהיה כשורה".
כבר לפני 8 שנים פגשנו את את השלישייה, כשהיו עוד בתחילת דרכם עם הפרויקט השאפתני. "אני עדיין חושב שחללית קטנה ופשוטה שתופסת טרמפ בדרך לירח זו הדרך והחללית שלנו עושה את זה. היה כיוון, אבל הגענו בסוף למקום הרבה יותר טוב".
ומה מדד ההתרגשות לקראת הנחיתה? "כמה שעות אחרי השיגור גילינו את הבעיה עם עוקב הכוכבים וצריך לטפל בזה, זה אירוע שכל הזמן משהו קורה בו", מוסיף ויינטראוב. "בנוסף לזה יש כל כך הרבה התעניינות מהציבור ואני לא רגיל לזה, וצריך להגיע לירח".
אז איך זה יעבוד בפועל לאחר הנחיתה? "אנחנו נשדר וידאו ותמונות של הנחיתה, ויש איזה ניסוי מדעי קטן בשיתוף מכון וייצמן, וקפסולת זמן שזה בעייני לקחת את החלומות והשאיפות של כל אלו שעבדו על החללית ולשים את זה על הירח לדורות הבאים".
"להגיע משלושה חברים בפאב לשיגור של טיל זו כבר הצלחה די מטורפת. זו גם החללית הישראלית שטיילה הכי רחוק. יש פה הצלחות על הצלחות, עשינו לא מעט אבל אני ממש רוצה לראות אותה על הירח".
ועוד 10 שנים מהיום, מה באמת נזכור מהפרויקט הזה? "אחד מהדברים שאני ראיתי זה שפתאום בפריים-טיים מדברים על עוקב כוכבים. זה השינוי שרצינו לעשות. רצינו להביא את המדעים וההנדסה למשהו שכל אחד יקח בו חלק".