"בני עמנו! ראו נא את הנעשה לפני הקלפיות: היהודים הולכים לקלפיות בהמוניהם, והפולנים מפוזרים... אם תצביעו בעד רשימת הפרוגרסיסטים-כביכול, תהא וארשה מיוצגת על ידי צירים יהודים. פולנים! הושיעו לבירת פולניה!"

 

המשפט הזה נכתב על כרוזי בחירות בעיר ורשה בשנת 1911, ומי שדיווח עליהן היה זאב ז'בוטינסקי, מייסד הציונות הרוויזיוניסטית - אמו הרוחנית של הליכוד. גולשים שראו את הדיווח הזה של ז'בוטינסקי נזכרו מיד באמירה של ראש הממשלה נתניהו, מנהיג הליכוד, בבחירות שהתקיימו לפני שנה. באמצע יום הבחירות נתניהו העלה סרטון שבו הוא אומר: "שלטון הימין בסכנה, המצביעים הערבים מגיעים בכמויות אדירות לקלפי. עמותות השמאל מביאות אותם באוטובוסים". נתניהו קרא אז למצביעי הליכוד לצאת ולהצביע מח"ל.

 

 

המסמך של ז'בוטינסקי עלה מחדש לפייסבוק, 105 שנים אחרי כתיבתו, על ידי אורי אפנצלר ירדני, בעמוד הפייסבוק של ספרו "ברית הבריונים". ירדני איתר אותו בכתבי ז'בוטינסקי, כרך אומה וחברה, לאחר שפרופסור יעקב שביט מהחוג להסטוריה באוניברסיטת תל אביב סיפר עליו בהרצאה שנשא ביום ראשון (א'). שביט הרצה תחת הכותרת "פרפר או קיפוד - ז'בוטינסקי על גזע ולאומיות", במסגרת אירוע שבו הושקה סדרה של 20 כרכים, ובה כתבי ז'בוטינסקי שטרם נחשפו, וכאלה שתורגמו מחדש מרוסית.

"הוא כתב כל יום  מאמר, והם התפרסמו בשני עיתונים ברוסיה, אבל לא היו זמינים עד שנפלו החומות", מסביר פרופ' שביט ל-NEXTER. "כשהכנתי את ההרצאה, ראיתי את המאמר הזה ואמרתי לעצמי וואו. בפולניה, כיוון שהייתה ארץ רב לאומית, היה ויכוח האם פולניה היא רק של הפולנים, או שהיא מדינה של הפולנים וגם של האחרים שנמצאים בה", הוא מסביר. היה חשש שלאומים אחרים יתפסו את השלטון, ובהם יהודים.

בהמשך המאמר שלו, כתב ז'בוטינסקי כי היה כרוז נוסף שבו נכתב "פולנים! וארשה בסכנה! יהודים יהיו הצירים אם לא נמסור קולותינו בעד הרשימה הלאומית". וכרוז נוסף שעליו דיווח קרא: "בשנה שעברה הצלתם את וארשה מן הקלון. אם רוצים אתם שלב פולניה יוסיף להיות פולני, אם יקרו לכם המולדת וכבודה - אל תניחו לרשימה היהודית לנצח!".

מכסות לאומיות בבחירות

"מכיוון שאני מחזיק בבית ספריית ז'בוטינסקי די מכובדת, מצאתי את המאמר ואת הקטע המדובר בקלות רבה מאוד", ירדני מספר ל-NEXTER, "מאמר 'הקוריות' מדבר על מכסות לאומיות בבחירות עירוניות במזרח אירופה. ז'בוטינסקי כותב על זה משום שבאותם הימים הוא מפתח קורפוס של כתיבה על נושא מדינות הלאום וזכויות המיעוטים שבקרבן. הוא משקיף על הבחירות המקומיות בוורשה ורואה כיצד הפחד מהאויב הפנימי - היהודים, אותו סימנו המפלגות השמרניות הפולניות - הופך לקריאות קרב גזעניות בזמן מערכת הבחירות".

"ברית הבריונים"' שיצא לאור לפני כשנתיים, מספר ירדני, "הוא רומן היסטורי פרי מחקר של עשור. הוא עוסק באפיזודה נשכחת ומושכחת של נסיון הפיוס בין זאב ז'בוטינסקי לדוד בן-גוריון שהוכשל לפני 80 שנה בדיוק. סיפור יריבותם וידידותם של בן-גוריון וז'בוטינסקי התרחש באמת והוא לדעתי הסיפור הציוני החשוב ביותר ובליבו המפתח לאיחוי הקרעים בעם ולדחיקת הקיצוניים משני הצדדים (...) התפלאתי לגלות שהוא נגע לליבם של ישראלים רבים, אנשי ימין ושמאל כאחד, שחולקים מתינות מחשבתית ותחושת אחדות-גורל. עם זאת, מדובר ברומן - מלא באקשן, מרובה דמויות מחייהם של הגיבורים, סיפורי אהבה, בגידה ומרידה".