יש לכם עכשיו יממה של שקט, של חשבון נפש, של היעדר שידורים בטלוויזיה כולל VOD. אם בכל זאת נכנסתם לאינרטנט קצת להעביר את הזמן, בואו ננסה קצת להעשיר אתכם. ליקטנו הרצאות מרחבי הרשת, חלקן ותיקות יותר, חלקן עדכניות, וחלקן הן ההרצאה "הכי חשובה שתשמעו", אבל המשותף לכולן הוא שהן מעניינות ויגרמו לכם לחשוב.
ספרו לנו כמובן בתגובות אילו הרצאות השפיעו עליכם, ופרסמו קישורים של הרצאות שראיתם ואתם שולחים לכל החברים בוואטסאפ.
נסו להתרכז ותבינו מה היא הפרעת קשב
אתם בטח משוכנעים שיש לכם הפקעת קשב. אתום חושבים שלא תשרדו עד סוף הכתבה הזאת כי תקבלו איזו הודעת וואטסאפ, ואז תשכחו לענות לה. ויאללה, אבנחתם את עצמכם בהפרעת קשב ורצתם לקנות לעצמכם תרופות.
ד"ר איריס מנור, מנהלת מרפאה להפרעות קשב ב"שירותי בריאות כללית" ובמרכז לבריאות הנפש 'גהה', מסבירה מה היא הפרעת קשב, ולמה היא לא "המגיפה של העשור". ובחיאת, אם אתם מרגישים שמשהו אצלכם לא כשורה - התייעצו עם גורמי מקצוע, לא עם עצמכם, ולא עם האינטרנט, לפני שאתם עושים משהו בעניין.
על הקריאה
"רובנו אוהבים לשמוע סיפורים", אומרת ד"ר תמי קציר, "ל-90 אחוז מהקהל, קריאה היא טבע שני". קציר מספרת בהרצאתה על ה-10 אחוזים האחרים, שעבורם קריאה היא מאתגרת יותר. היא לוקחת אותנו בשעה בלבד החל מהמצאת הכתב, ועד תהליכים שקורים במוח שלנו כשאנחנו קוראים, וכנראה לא ידענו עליהם. צפו בה, ותראו איך משהו שנראה לכם פשוט - כמו להבין מה כתוב בפסקה הזאת, הוא עולם גדול ומופלא.
מה זו אהבה?
והאם יש אהבה בעולם? לפי חיים שפירא, שמאמ;לק בתחילת ההרצאה שלו - כן, יש. שפירא, שכתב על כך ספר, מספר על אהבה, פותח עם ההגדרה המילונית המעפנה ומסיים כאשר אנחנו נשארים עם יותר שאלות מאשר תשובות. אבל אנחנו עדיין מסוגלים לאהוב.
להאיר את אפריקה
מאות אלפי אפריקנים - סיוון יערי מביאה לכפרים של מאות אלפי תושבי אפריקה את הדבר הבסיסי ביותר שנקרא חיבור לחשמל ומים, תוך כדי שהיא משתמשת בטכנולוגיות ישראליות. בהרצאה האישית שלה היא מספרת איך הגיעה ממשפחה קשת יום בראשון, דרך פיצריה משפחתית בצרפת ועד לפעילות באפריקה.
ההסטוריה הלא מטורפת של העולם
אם עוד לא יצא לכם לקרוא את הספר קיצור תולדות האנושות - לכו על זה. ואחרי שתתרשמו, תעיפו מבט גם בביקורות שיש על הרעיונות של המחבר, ד"ר יובל נח הררי. ואם לא בא לכם להיכנס לפולמוס האקדמי הזה, תטעמו מההרצאות של הררי על ההיסטוריה של האנושות. מתי התחלנו להפוך ליצורים ביולוגים, ובעיקר לאן אנחנו הולכים מכאן. אפשר להתווכח על התפישות של הררי. רצוי אפילו להתווכח איתו. אבל כדאי גם לשמוע מה יש לו להגיד.
ההחלטות שאנחנו מתחרטים עליהם
דן אריאלי, שהתמחה בלחקור את הדרך שבה אנחנו מקבלים החלטות ומסביר בסדרת ספרים למה אנחנו אנשים לא רציונליים, מדבר על שליטה עצמית, על טעויות ועל התוצאות שלהן. הנה ניסוי מחשבתי שהוא נותן בתחילת הדברים: נניח שהיו מציעים לכם עכשיו חבילת שוקולד מצוינת אבל קטנה. היא ממש הייתה לכם מול העיניים, והיו אומרים שאם תחכו שבוע תקבלו חבילת שוקולד גדולה יותר. האם הייתם מסוגלים להתאפק?
עכשיו, נניח אומרים לכם שאתם יכולים לקבל חבילת שוקולד קטנה עוד שנה, או לקבל חבילת שוקולד גדולה עוד שנה ושבוע? אז יש סיכוי גבוה יותר שהייתם מחכים את השבוע הזה. אריאלי מנסה בהרצאה שלו לעזור לנו לנהל חיים בריאים יותר. תחשבו על זה בארוחה שתשבור את הצום במוצאי החג.
ריח הגוף שלכם מושך או מגעיל?
ובכן, יש איש שהעבודה שלו היא לחקור ריחות פה, בתי שחי וריחות גוף אחרים. והמסקנות שלו מסקרנות. אנחנו שומעים לפעמים שריחות של בעלי חיים אמורים למשוך אחד את השני, אבל אנחנו נגעלים מריחות גוף ושולחים אנשים להתקלח, או לכל הפחות להשתמש בדאודורנט. אז למה קיימת הסתירה הזאת? פרופ' מל רוזנברג מסביר את הכל, והריח לא עובר דרך המסך - אל תדאגו.
אל תהיו בלחץ
אמרתם הרצאות באינטרנט, אמרתם TED. יש להם לא מעט כאלה, ורבות מהן מתורגמות לעברית, כאשר חלקן התקיימו בישראל באנגלית (תחת תת המותג TEDx) ותורגמו לעברית. בשביל לראות את התרגום הפעילו את הכתוביות, ואז בחרו בגלגל השיניים, לחצו על "כתוביות" ובחרו בעברית.
הנה למשל הרצאה על לחץ. אנחנו היינו בלחץ שמא לא נספיק ללקט ולכתוב על כל ההרצאות בכתבה הזאת לפני שיגיע יום כיפור. זה לא עשה לנו טוב. הפסיכולוגית קלי מקגוניגל מציעה לנו, בגדול, לנשום עמוק ולהרגע - אבל היא מסבירה את זה טוב יותר - אז כמו שאומרים באינטרנט: צפו.
מהפסגה לתחתית וחזרה
רועי סדן יצא למסע אופניים ברחבי העולם, וטיפס על הרים גבוהים. הוא נפל מגובה של 500 מטר בהימלאיה. קבוצה של מטיילים ישראלים והודים הצילו אותו - והוא שרד בשביל לספר את הסיפור שלו, ולצאת למסע חדש לגמרי.
נגיעה אחת רכה
ד"ר ציפי שטראוס מספרת שאחד התאומים שלה לא נשם אחרי הלידה ונלקח לטיפול נמרץ. רק 36 שעות אחרי הלידה שלו היא זכתה להחזיק אותו בזרועותיה, ואז מצבו החל להשתפר. בהרצאה שלה היא מספרת כמה מגע חשוב ויכול לעזור בהחלמה. תנו חיבוק, נשיקה, או אפילו לחיצת יד למי שנמצא אתכם, ושבו לצפות בה.
הסרטן מת מצחוק
איל אלטוויל חלה בסרטן, היה לו גידול עצום בשלב מאוד מתקדם. ספוילר: הוא החלים ממנו, כתב עליו ספר, ויש לו הופעת סטנדאפ על ההחלמה באמצעות הומור (וטיפולים רפואיים). כאן, בהרצאה ב-TED, הוא נותן טעימה מהמופע שלו.
כולנו רוצים ליצור טרנדים
לא לכל אחד יש רעיון לאפליקציה הבאה, אבל לכל אחד מאינו יש איזה רעיון שהוא רוצה להפיץ ברחבי העולם, או אפילו סתם בין החברים שלו. ככה אומרת ד"ר לירז לסרי, שמתמחה בשיווק.
ד"ר לסרי מונה את המרכיבים שהופכים סתם מוצר או ריעון לטרנד שסוחף את כולם. עכשיו קחו את הרעיון שלכם, ותלמדו ממנה ומהנסיון של אחרים - מה הפך אותו למוצלח. ספוילר קטן: זה קשור למה אחרים חושבים עלינו - ומאוד אפכת לנו מזה, בניגוד להצגה שאנחנו עושים.
על החריגים
הסופרת לידיה יוקנביץ' מספרת איך זה מרגיש להיות חריגה, ולחיות חיים לא פשוטים עם המון קשיים ואירועים מאוד לא נעימים. וכמו שאתם מצפים מהרצאה מעוררת השראה ב-TED, יש מסר חיובי והמשך אופטימי.
למה אתם חושבים שאתם צודקים - אפילו אם אתם טועים?
דרך סיפור ההשפלה וההפללה של אלפרד דרייפוס, ג'וליה גאלף מסבירה לנו למה אנחנו בטוחים שאנחנו צודקים, אפילו כשדי ברור לכל אחד אחר שאנחנו טועים. כלומר, אתם טועים, אנחנו תמיד צודקים. מעולם לא טעינו.