מאז שהחל המבצע הצבאי דומה שאי אפשר לחמוק מהריבים וההתכתשויות הפנימית ברשת. צד קיצוני אחד קורא לחסל צד אחר, והשיחות מתאפיינות באלימות לעתים אכזרית. בין איחולי המחלות והקללות הגסות, כמעט כל יום מתפרסם סטטוס שמציג פרופיל של עובד ערבי-ישראלי שכותב לכאורה סטטוסים נגד חיילי צה"ל, בצירוף עם קריאה לפטרו. מתוך תחושת הזעם והכאב, גולשים לא תמיד בודקים האם יש אמת מאחורי האשמות אלו, והאם הפרופילים הללו בכלל אמיתיים. ואכן, בין שיימינג לשמייניג אנו מגלים שלפעמים מדובר בבדיה.

"לא היתה ולא נבראה"

"יש כאלו שהחליטו שאנחנו לא מספיק שונאים ערבים", כתב בפייסבוק חבר מועצת עיריית תל אביב מטעם מרצ - מיקי גיצין. "אז מה הם עשו? בנו דמויות פיקטיביות שכאילו עובדות במוסדות מסויימים ושמו בפיהן מילים אלימות נגד חיילי צה"ל. ככה סתם כדי שנשנא". בדבריו, התייחס גיצין לפוסט שרץ בפייסבוק, לפיו עובדת עיריית תל אביב בשם נגואן סלילה, היא מחבלת שקראה להרג יהודים.

קריאה לפטר בפייסבוק
"יש יותר מדי גורמים שנהנים מהמציאות הבלתי נסבלת שאנחנו חיים בה"
גיצין, שהחל לקבל פניות בנושא, החליט לבדוק האם בכלל יש עובדת כזו ומצא שסלילה "לא הייתה ולא נבאה". "בדקתי במשאבי אנוש וגיליתי שפשוט אין עובדת כזו", הוא מספר לנו. "גם הפרופיל שלה כבר לא נמצא ברשת, מה שמעלה את הסבירות שמדובר בפרופיל פיקטיבי לחלוטין. יכול להיות שמדובר בעובדת קבלן שאין לנו מעקב אחריה, אבל תחושת הבטן שלי היא שמדובר כאן בפעילות שנועדה להלהיט את הרוחות עוד יותר".

"יש יותר מדי גורמים שנהנים מהמציאות הבלתי נסבלת שאנחנו חיים בה", ממשיך גיצין, "ומעוניינים להגביר את המתיחות בינינו לבין הערבים. האחריות החברתית שלנו, של כולנו, היא להוקיא את הגורמים הללו". בעמוד הפייסבוק שלו הוא מסכם: "לחברי שמשתפים דברים כאלה, תעשו דקה טובה, תבדקו לפני השייר האוטומטי".

 

קריאה לפטר בפייסבוק
"ותעיפו את כל הערבים הבוגדים"

פוסט נוסף שמציג עובד פיקטיבי שכזה עלה בעמוד הפייסבוק של קסטרו. "חברים יקרים, קבלו בבקשה את יחיא יחיא. עוד ערבי ישראלי תמים שעובד בקסטרו ובסך הכל מאחל מוות לחיילי צה"ל", כתב אחד הגולשים וצירף צילום מסך. "מצפה מכם לתגובה חריפה", כתב גולש אחר והוסיף, "ותעיפו את כל הערבים הבוגדים שעובדים אצלכם!". אלא שמבדיקה שערכנו עם קסטרו, החברה לא מעסיקה עובד בשם זה. 

המציג אינו רופא

לצד הפרופילים הפיקטייבים, ברשת מתפרסמים גם סטטוסים של אנשים אמיתיים. אחד הסיפורים שהעסיקו את הגולשים בימים האחרונים עסק בפוסט של רופא ערבי בבית החולים הדסה עין כרם, שהתייחס למותם של לוחמי חטיבת גולני בעזה, וכתב: "איזה באסה רק 13….חשבתי יותר". כארבעת אלפים גולשים הפיצו את תמונת הרופא עם הסטטוס שלו, וקראו לפיטוריו המידיים.

בהדסה הגיבו במהירות והעלו הבהרה כי הגבר אינו נמנה על צוות עובדי בתי החולים. יתרה מכך, "מבדיקה שנערכה עולה כי הוא אינו רופא כלל - למרות הופעתו בתמונה. הנל הועסק למשך מס חודשים ספורים בהדסה בתפקיד כח עזר לא מקצועי בשנת 2010. לאור הפצה של דברי הסתה, הוגשה היום תלונה במשטרת ישראל בגין התחזות לעובד הדסה".

קריאה לפטר בפייסבוק
הוגשה תלונה במשטרה
עוד נכתב בתגובה: "המרכז הרפואי הדסה, המהווה דוגמא ומופת למקום בו זה לצד זה עוסקים צוותי רפואה מלאומים שונים בהצלת חיי אדם ובו שוכבים זה לצד זה מטופליהם מכל הדתות הלאומים והמינים- מגנה בחריפות דברי הסתה מסוג זה".

גם המרכז הרפואי שערי צדק נאלץ להתמודד עם עובד ערבי ישראלי שפרסם ביקורת קשה נגד הממשלה. ד"ר הייתם רג'בי, רופא במחלקת המיון, העלה תמונה בה מוצג בנימין נתניהו כערפד הרוכן מעל ילד בוכה. לתמונה צורף הכיתוב "הצילו ילדים פלסטינים".  לאחר שהתמונה שותפה ברשת לצד קיראות לפיטוריו, בית החולים עדכן בפייסבוק שהרופא הושעה בשלב זה מתפקידו.

"ד"ר הייתם רג'בי עובד בשערי צדק כמתמחה ברפואה דחופה מזה כ-3 שנים", כתב מנהל בית החולים פרופ' יונתן הלוי. עד היום בלט במקצועיותו ובמסירותו לכל מטופל ללא הבדל דת, גזע ולאום. לצד זכותו של כל אדם לחופש הביטוי, אני סבור שזו חציית גבול במערכת האמון שבין רופא ומטופל בכלל ובימים קשים אלה בפרט (...) החלטתי על השעייתו מעבודה בשלב זה תוך הבהרה כי המשך הצעדים יישקל לאחר בחינת הצעדים המתקנים שינקוט להבעת עמדותיו כפי שבאו לידי ביטוי בשיחתו עמי, בין היתר ברשתות החברתיות". 

קריאה לפטר בפייסבוק
"לצד זכותו של כל אדם לחופש הביטוי, אני סבור שזו חציית גבול"

"יד אחת יונקת ומקבלת תלוש שכר מכובד, ויד אחת בוגדת"

בשערי צדק השעות - אך בעריית לוד החליטו לפטר. יאיר רביבו, ראש העיר לוד, פרסם הבוקר פוסט בו מספר על החלטתו לפטר עובדת עירייה לאחר שכתבה "חחחח 13, שירבו אמן" : "היום, בצעד נדיר, פיטרתי עובדת עירייה שהביעה גילוי שמחה על מותם של חיילי צה"ל ואף ייחלה למותם של נוספים (...) נגמר העידן של יד אחת יונקת ומקבלת תלוש שכר מכובד הנושא את סמל המדינה או העירייה או החברה הציבורית ויד אחת בוגדת ומייחלת לתבוסתה של המדינה שהיא בעלת אותה הקופה הציבורית".

אך מה לגבי הצד החוקי? האם למעסיק בכלל מותר לפטר עובד בגלל סטטוס בפייסבוק?  "זה מאוד מורכב", אומרת לנו עו"ד שירה להט, ראש מחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין יגאל ארנון ושות'. "הרי מה שונה הפייסבוק מכיכר העיר למשל? זה שם את האמירות הללו בפנים שלנו וכולם נחשפים לזה. באופק עקרוני, כל עוד מדובר רק דעה ולא בהסתה – הדברים מוגנים תחת חופש הביטוי. לכן למעסיקים מאוד קשה לפטר עובדים רק בגלל משהו שהם כותבים ברשת".

"חשוב גם להבדיל בין עובד מהמגזר הפרטי לבין מקום עבודה ציבורי", היא מוסיפה. "מעובדי מדינה אנחנו מצפים שיגלו אחריות לגבי ההתבטאויות הפומביות שלהם. בנוסף, יש גם הבדל אם מדובר באדם שמזוהה כעובד בחברה או לא. בשורה התחתונה, מעסיקים לא יכולים להכתיב לעובדים מה לחשוב ומה לכתוב".

האם את מקבלת פניות כאלה במסגרת עבודתך?

"אני מקבלת הרבה מאוד פניות מלקוחות שלנו שעובדים פונים אליהם ומתלוננים על קולגות שהתנסחו בצורה קיצונית בהקשר למצב היום. קבלנו גם מאנשים זרים, שלא עובדים בחברות הללו, שמבקשים להסב את תשומת הלב למשהו שעובד כתב. עד כה, האירועים הללו נגמרים באזהרות בלבד וקריאות לפעול בסובלנות. המצב רגיש, המעסיקים נזהרים ויודעים שמה הם לא יעשו - הם יפגעו בנקודה רגישה".