במהלך השבועות האחרונים היה קצת קשה לפספס את מבול הכותרות השליליות הנוגעות לפייסבוק, (עדיין) הרשת החברתית הפופולרית ביותר בעולם. הקריאות לנטוש את פייסבוק בעקבות יחסה המזלזל לפרטיות הן בוודאי לא עניין חדש, אך הפעם הן מגיעות מבכירי תעשיית הטכנולוגיה. מהיוצרים של וואטסאפ ועד אילון מאסק - כולם מנתקים את הקשר עם צוקרברג, וממליצים לכם ללכת בעקבותיהם.
אבל לנטוש את פייסבוק זה לא עניין כל כך פשוט, בעיקר מפני שפייסבוק היא לא רק האתר שאותו כולם מכירים. מסנג׳ר, אינסטגרם, וואסטאפ; כולן אפליקציות פופולריות שנמצאות בבעלות ישירה של החברה. אין ספור שירותים אחרים, בהם טינדר, וויז ו-Moovit, עושים שימוש בתשתיות של פייסבוק על מנת לזהות אתכם. במקום להירשם אליהם, פשו התחברתם דרך פייסבוק. קשה להשאיר את כל זה מאחור, אבל זה בהחלט אפשרי, ובמדריך הבא נציע לכם לא מעט אלטרנטיבות לכלים השונים של פייסבוק - רובם ככולם יספקו לכם שירות סביר, במחיר פגיעה הרבה פחות חמורה בפרטיות שלכם. תנטשו? כנראה שלא. הפיד מעביר לכם את הזמן. אבל נסו להחליף שירות בודד מכל ההצעות הללו, רק בשביל לראות שאם לא תיכנסו לפייסבוק העולם לא יקרוס.
עדכונים וחדשות
אם הפיד של פייסבוק הוא המקום דרכו אתכם מתעדכנים במה שקורה בחוץ, יש לא מעט אלטרנטיבות שלא יחשפו את פרטיכם האישיים, וגם יגנו עליכם במידת מה מחדשות מזויפות. פרט לאפליקציות של ערוצי החדשות והאתרים הגדולים (שבוודאי ישמחו שתגיעו ישירות אליהם ולא דרך התיווך של פייסבוק), תוכלו להיעזר באפליקציית RSS כדוגמת Feedly על מנת לעקוב באופן אוטומטי אחרי האתרים החביבים עליכם (הנה, לדוגמא, רשימת ערוצי ה-RSS של מאקו).
עדכונים מחברים
הרשת החברתית הקרובה ביותר לפייסבוק ברמת הפופולריות שלה היא כמובן טוויטר, שלא נתפסה בזלזול בפרטים האישיים של חבריה. לאחרונה הכפילה טוויטר את האורך המקסימלי של כל פוסט מ-140 ל-280, כך שכבר לא נדרשת התחכמות יוצאת דופן לניסוח כל עדכון. אלטרנטיבה נוספת שאותה מנסה פייסבוק בכל כוחה להרוג (ואולי זו הסיבה הטובה ביותר דווקא לעבור אליה) היא סנאפצ׳אט, שאומנם החלה את דרכה כאפליקציה מאוד מוזרה ומבלבלת, אך זכתה לאחרונה לעיצוב מחודש שהופך אותה להרבה יותר נוחה - ומתאימה גם עבור משתמשים שנולדו לפני שנת 2005.
שיתוף תמונות ואלבומים
רוצים לשתף לכל החברים בזריזות את אלבום הטיול שלכם? זו הזדמנות מצוינת לגלות שאלבומי התמונות של פייסבוק הם, בסך הכל, פתרון די גרוע לעומת המתחרים שאולי לא הכרתם. אפליקציית התמונות של גוגל תספק לכם נפח בלתי מוגבל, גיבוי אוטומטי של כל תמונה שתצלמו ואפשרויות עריכה ושיתוף מתקדמות. גם ב-Dropbox תוכלו לשתף את תיקיית התמונות בחינם, ואפילו Flickr עדיין בסביבה וטובים מתמיד, עם נפח אחסון מטורף של טרה-בייט אחד (1000GB) בחינם.
קבוצות
הקבוצות של פייסבוק הספיקו כבר להרוג את רוב אתרי הפורומים שקדמו להן, כך שקצת קשה למצוא להן כעת אלטרנטיבה ראויה. זה לא אומר שלא נותר ברשת הישראלית אף אתר קהילות ראוי לשמו, והגדול שבהם הוא כנראה FXP שבו תמצאו קבוצות תוססות במגוון תחומים. בזירה הבין-לאומית הבחירה הטריוויאלית היא Reddit, שכבר הפך מזמן למקום שבו כל הטרנדים הבולטים מתחילים. הממשק שלו אומנם מבלבל מעט, אך ברגע שנכנסים לעניינים ההתמכרות ודאית, ואולי תשאיר אתכם בלי זמן פנוי להתדרדר בחזרה לפייסבוק.
כניסה לאתרים ואפליקציות
אם אתם משתמשים בחשבון הפייסבוק שלכם כ״תעודת זהות״ אינטרנטית לצורך כניסה לאפליקציות אחרות, פייסבוק יכולה לדעת בדיוק באילו אפליקציות אתם משתמשים - והאפליקציות עצמן עשויות לשאוב מידע רב אודותיכם (זה בדיוק מה שקרה בפרשה שהתפוצצה בשבוע האחרון).
בחלק מהאפליקציות, כדוגמת וויז או Moovit, אפשר להיכנס גם דרך חשבון גוגל. גם זו חברה שמתפרנסת מפרסום, אך לפחות עד עתה היא הפגינה רצינות רבה יותר בהגנה על פרטיכם האישיים. האפשרות הטובה והבטוחה ביותר היא יצירת חשבון חדש וסיסמה חדשה לכל אתר ואפליקציה. אם אתם חוששים שלא תצליחו לזכור את כל הססמאות, שווה לנסות תוכנת ניהול ססמאות כדוגמת LastPass, שתיצור עבורכם ססמאות מאובטחות במיוחד, ותדאג לזכור אותן במקומכם.
צ'ט והודעות
המסנג׳ר של פייסבוק הוא אחת האפליקציות המבלבלות, העמוסות והשנואות בחנות האפליקציות, כך שהפרידה ממנה בוודאי לא תהיה טרגית במיוחד. וואטסאפ אומנם מציעה ממשק נקי וברור יותר, אך משתפת מידע עם פייסבוק (הבעלים, למקרה ששכחתם).
אם אתם מחפשים פתרון שיהיה גם נוח לשימוש וגם ישמור על פרטיותכם, אתם מוזמנים לעלות על הגל ולהצטרף לטלגרם, שצוברת פופולריות אדירה בישראל. אפשרות נוספת ומאובטחת אף יותר היא Signal, אפליקציית שיחות שבנויה כל כולה סביב פרטיות ומסרים מוצפנים שאיש לא יוכל לקרוא. עכשיו נותר רק לנסות ולשכנע את החברים שגם יתקינו אותה.
אירועים
רוצים להזמין חברים לחגיגה, טיול או כל אירוע אחר שאתם מתכננים? גם כאן לא חייבים לעבור דרך פייסבוק. Wix הישראלית מספקת ״תבנית״ שתאפשר לכם ליצור בתוך דקות אתר המוקדש לאירוע שאתם מתכננים, כולל מפת הגעה וטופס הרשמה. לפתרון מתקדם אף יותר, תוכלו לנסות את Eventbrite, אתר המוקדש כולו ליצירת אירועים והזמנות. תמצאו בו לא מעט כנסי היי-טק ומפגשים עם מרצים מפורסמים, אבל אם אינכם מתכוונים למכור כרטיסים בתשלום לאירוע תוכלו להשתמש בשירותי האתר לגמרי בחינם.
תזכורות לימי הולדת
אם חשוב לכם לאחל לכל מי שאתם מכירים יום הולדת שמח, היכנסו לפייסבוק רגע לפני שאתם סוגרים את החשבון, לחצו על הקישור ל״אירועים״ (Events) המופיע בצד שמאל, ולאחר מכן בחרו באפשרות להוסיף אירועים ללוח השנה שלכם (Add events to Calendar). לאחר שתוסיפו את כל ימי ההולדת ללוח האישי שלכם (בגוגל או באאוטלוק, לדוגמה), תקבלו תזכורות לימי ההולדת בלי שום טובות מפייסבוק. והנה בונוס: את הברכה תצטרכו לתת באופן אישי, בשיחת טלפון או לפחות בהודעה. תאמינו לנו: זה הרבה יותר מרגש מפוסט עם שתי מילים על הקיר.
מכירות
פייסבוק היא אומנם זירת מכירות אפקטיבית למוצרי יד שנייה, אך בוודאי לא המקום היחיד שבו המשומשים שלכם יכולים להיות שווים כסף. אם לא מתחשק לכם לחזור לאתרי יד שניה ולשיחות טלפון עם ״מתעניינים״ לא רציניים, איביי תמיד הייתה זירת מכירות מצוינת למוצרים משומשים, ובשנתיים האחרונות היא נהנית מפופולריות הולכת וגדלה בישראל. בין החידושים האחרונים שנוספו לאתר במיוחד עבור הישראלים תמצאו מערכת שמאפשרת לכם לשלם מראש על מחיר משלוח החבילה, להדפיס בביתכם את תגית המשלוח ולדלג על התור בסניף הדואר.