שמועות בוואטסאפ
די לשמועות

עם תחילת המבצע הצבאי נורתה גם יריית הפתיחה במירוץ השמועות ברשת. משתמשים העבירו מאחד לשני בוואטסאפ דיווחים לא מבוססים על שמו של המבצע על מספר הצווים, ובהמשך גם שמועות על חטיפות ושמות של הרוגים. הנורא מכל קרה כאשר משפחה שמעה על מות בנה דרך הודעה ויראלית שעברה באפליקציה.

המגמה הזו, שקשה לומר האם בכלל ניתן לעצור אותה, הציתה קמפיין ברשת שקורא לאזרחים להפסיק להפיץ ההודעות הללו. כתב ערוץ 10, דורון הרמן, נמנה על עיתונאים שמובילים את הקמפיין. בעמוד הפייסבוק שלו הוא פרסם מספר פוסטים שהשורה התחתונה שלהם זהה: צריך לשים סוף לשמועות. "מי שרוצה להיות מעודכן שיתעדכן במידע בדוק בחדשות 10 או בכל כלי תקשורת אחר", כתב הרמן באחת התגובות, "שביבי מידע שקריים יכולים לפגוע סתם, להכניס אלפים ללחץ סתם".

גם העיתונאי ידידה מאיר הביעה תמיכה במסר הכללי, אך מנקודת מבט אישית יותר. "חברים, מקווה שתסלחו לי", כתב בהודעת וואסאטפ שפרסם באינסטגרם, "אני נוטש את הוואטסאפ עד אחרי המלחמה. השמועות הנכונות/לא נכונות האלה מקשות עליי את החיים. אז אשאר רק עם ההודעות של דובר צה"ח ואולי אפסיד מידע טרי - אבל אשאר שפוי".

במקביל לקמפיין העיתואני, התפרסם הלילה ב"סטטוסים מצייצים" פוסט שנכתב על ידי גילי כהן, איש מילוארים המשרת כמודיע נפגעים מקצין העיר. "אין לכם מושג כמה הכשרות אנו עוברים, וכמה אנרגיה ומשאבים צה"ל משקיע כדי שנוכל לבצע את הרגע הקשה הזה ובכדי שהמשפחה ,שמצטרפת למשפחת השכול תקבל את ההודעה בצורה המקצועית והאמפטית ביותר.

כמה שאתם חושבים שאתם מבינים את הקושי, אני אומר לכם שאין לכם מושג מה עוברת משפחה ברגע הזה - שום דבר לא משתווה לזה. השמועות האלה חורכות בבשר החי,בנשמה החשופה בדיוק כמו כדורי האוייב. התנהגו באחריות! בבקשה,יש מספיק סבל מסביב אל תתנו לאף אחד לסבול סבל מיותר".

גם רדיו דרום הצטרף למאבק, ויצא בקמפיין שמבקש מהאזרחים לקחת אחריות. ברדיו מזמינים את הגולשים לקחת אחריות ולא להעביר את ההודעות הלאה:

aשמועות בוואטסאפ
עידן יניב

aשמועות בוואטסאפ
דון לני גבאי

aשמועות בוואטסאפ
שיר לוי

 

שמועות בוואטסאפ
אומרים לא להפצת שמועות

שמועות בוואטסאפ
עלה בעמוד הפייסבוק של צה"ל
וזה כבר פרסום של צה"ל:

שמועות בוואטסאפ
רב סרן שמועתי