בצעד יוצא דופן החליט בית משפט השלום בבאר שבע לאסור על שלומי אברהם לגלוש באינטרנט עד תום ההליכים נגדו. ההחלטה התקבלה בעקבות דברי הסתה שאברהם פרסם בעמוד הפייסבוק שפתח, "כונפיית אל יהוד". מדובר בהחלטה נדירה מאחר שאברהם לא יוכל לגלוש עד תום משפטו - דבר שיכול להימשך למעלה משנה.

העונש על הסתה: הרחקה מהאינטרנט

אברהם (37), תושב ערד, פתח את העמוד לאחר חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים מגוש עציון, נפתלי פרנק, גיל-עד שער ואייל יפתח ז"ל. העמוד זכה לחשיפה רחבה ברשת והיווה במה להעלאת פוסטים גזעניים על ידי גולשים אחרים. באחד הפוסטים שהעלה, כתב אברהם, "עם ישראל מחפש נקמה. דם יהודי לא הפקר מוות לכל מחבל או שמאלני. כהנא צדק, מוות לערבים. ערבי טוב שווה ערבי מת". בהמשך אף העלה תמונה שבה נראה הנביא מוחמד חובש כאפיה עם תמונה של חזיר ברקע ובה נכתב: "מוחמד מת".

עלייה באירועי טרור יהודי (צילום: המייל האדום)
אילוסטרציה. ניסה לעורר את אזרחי המדינה|צילום: המייל האדום
באותם ימים מתוחים, ובהוראת היועץ המשפטי לממשלה, החלה יחידת הסייבר במשטרת ישראל לעקוב אחר אזרחים שהסיתו לאלימות. חוקרי משטרה עצרו את אברהם והוגש נגדו כתב אישום שייחס לו עבירות של פרסום תכנים גזעניים ופגישה ברגשי דת. אברהם אמר בתגובה שהוא בסך הכל ניסה לעורר את אזרחי המדינה, ולאחר שהבין את חומרת מעשיו - מחק את הפוסטים שהעלה. עם זאת, השופט נעתר לבקשת הפרקליטות - ופסק שעד תום המשפט אברהם לא יוכל להשתמש באינטרנט. 

החשש: ינצל את הרשת שוב לרעה

ארבעה חודשים חלפו מאז שהוגש כתב אישום נגד אברהם - אך הוא נותר מנותק מהרשת. לאחרונה הגיש באמצעות סנגורו, עו"ד תומר אורינוב, בקשה לאפשר לו לחזור לגלוש באינטרנט. לדברי הסנגור, למשטרה ולפרקליטות אין מספיק ראיות כדי למנוע ממנו את הגישה.

אבל הפרקליטות לא מסכימה. לטענה, אברהם עלול לשוב ולנצל את הרשת כדי לפרסם דברי הסתה. במקביל, השופט יואב עטר הוסיף שמדובר בפגיעה מידתית, אבל אם אברהם יזום ויציג תכנית יעילה שתאפשר לפקח על גלישתו - הוא ישקול מחדש את החלטתו.

בשנים האחרונות נעצרו אזרחים רבים שהעלו פוסטים שעניינם פגיעה בסמלי המדינה כמו המקרה של נטלי כהן-וקסברג שעשתה את צרכי על דגל המדינה, או קריאה לאלימות ופגיעה באזרחים אבל בסיום חקירתם איפשרו להם לגלוש מחדש באינטרנט.

"מדובר בהחלטה לא מידתית ונדירה במקרה כזה שנאשם לא יוכל לגלוש באינטרנט עד לסוף משפטו", ציין עו"ד אורינוב. "אני שוקל להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי כדי שיתערב בסוגיה הזו".

איך מפקחים על גלישה סלולרית?

המגבלות המוטלות על אברהם מתייחסות בעיקר לגלישה ביתית, אך איך בדיוק מתכננת המשטרה לאכוף את ההחלטה כשמדובר במכשירי סלולר? בשיחה עם NEXTER מגלה קצין משטרה שנכון לעכשיו, מדובר באתגר. "זה בלתי אפשרי עבור המשטרה לעקוב אחר אדם שנאסר עליו לגלוש במחשב הביתי והוא מחליט להערים על הרשויות ולגלוש בטלפון הסלולרי שלו", ציין הקצין.

באמצעות סנגורו, אברהם אומר שאינו מסכן איש וכי האיסור שהוטל עליו אינו מידתי ודמוקרטי שכן הוא מהווה תקדים מסוכן שעלול להגביל כל אזרח שייקלע לסיטואציה דומה.