התמונות הקשות מאפגניסטן ממשיכות לתפוס את הכותרות הראשיות בכל רחבי העולם. רק הבוקר (שלישי) הופצה תמונה שממחישה יותר מכל את הטרגדיה: כ-640 גברים, נשים וילדים הצטופפו במטוס תובלה של חיל האוויר האמריקני, מספר גדול פי כמה מהקיבולת המקורית. אך לצד התמונות האותנטיות הללו, נפוצות ברשת גם תמונות מזויפות שזורעות דיסאינפורמציה ברשת.
ביממה האחרונה מסתובבת ברשתות החברתיות תמונה מזוייפת של רשת CNN, בה רואים כתב כשמאחוריו מסוק שחג מעל השגרירות האמריקנית בקאבול. הכיתוב שמלווה פרדוקסלי למדי: "העברת שלטון אלימה, אך לרוב בדרכי שלום". ה"צילום" מתוך השידור של רשת החדשות האמריקנית, לכאורה, הוביל לתסיסה ולהסתה נגד הכתבים שמדווחים מהמקום ונגד רשתות החדשות המערביות, בטענה שהן מצדדות בטאליבן ומתחנפות ללוחמיו.
לאור הסתירה הפנימית בתמונה הוויראלית, בודקי עובדות של רויטרס ו-Politifact החליטו לצלול לעומק העניין – וכצפוי, גילו שהיא ערוכה. התמונה של המסוק מעל השגרירות אמנם אותנטית, וצולמה ב-15 באוגוסט על ידי רהמאט גול - אך הכתב הושתל בתוכה. מדובר בעומאר חימנס, כתב CNN שדיווח מההפגנות בקנושה שבווסיקונסין בעקבות הירי בג'ייסון בלייק באוגוסט 2020. אז, הכיתוב מתחת לתמונה היה "הפגנות בוערות, אך לרוב לא אלימות".
CNN chyron: pic.twitter.com/dfP3N8OnsQ
בשעה שהתמונה ממשיכה להסתובב בטוויטר וביוטיוב ללא הפרעה, דווקא פייסבוק נקטה בצעדים. לתמונה עצמה הוצמדה האזהרה "Altered Photo" (תמונה ערוכה), בהתבסס על הממצאים של רויטרס ו-AP. בנוסף, פייסבוק גם טוענת שהקימה צוותים עם דוברי דארי ופשטו, השפות השגורות באפגניסטן, במטרה לבחון פוסטים, תמונות וסרטונים בזמן אמת. "הצוותים שלנו ממשיכים לעקוב אחרי המצב באפגניסטן, תוך שיתוף פעולה עם הצוותים שלנו". דבר אחד בטוח: הפייק הבא מאפגניסטן הוא רק עניין של זמן.