"אנחנו בישראל מאוד ישירים. אין לנו את הפנים הכפולות כמו במקומות אחרים ואנחנו לא מתביישים להגיד בדיוק את מה שאנחנו חושבים" – זה, כנראה, מה שישראלי בעיניו של חן בן ארי בסטטוס בפייסבוק בו הוא מודיע שהוא עוזב את הארץ ומנמק זאת בכך ש"אני פטריוט!". את התגובות, שהוכיחו את התיאוריה הזו, הוא דווקא לא צפה.

הסטטוס של חן בן ארי מתוך:
הסטטוס של חן בן ארי, מתוך: "סטטוסים מצייצים"|צילום: Photo by Flash90

בן ארי, צעיר בן 27, כתב ביום שלישי האחרון הודעה ארוכה, שהופצה תחילה לחבריו ומאוחר יותר בתפוצה רחבה יותר בדף "סטטוסים מצייצים" (ועומדת נכון לעכשיו על  כ-10,000 לייקים, למעלה מ-3,000 שיתופים וכמעט 3,000 תגובות).

בהודעה הוא כותב כי החליט לעזוב את הארץ, ומנמק את החלטתו ברשימת האשמות נוקבות, החל מהפחד להעיר לאנשים ברחוב מחשש להידקר למוות, דרך הסיוט שעובר כל לקוח שמנסה לקבל שירות ועד חוסר היכולת להתנחם בסוף יום קשה בעישון גראס מאחר והמשטרה החליטה להכריז מלחמת חורמה על על צרכני הסמים. הוא לא שכח גם להוסיף את התלונה הנפוצה על יוקר המחיה, שלטענתו מונע ממנו להקים משפחה עם אשתו למרות הכנסה חודשית של 15,000 שקל – מעל ההכנסה הממוצעת למשק בית בישראל.

בואו לפייסבוק של נקסטר

"אני לא פחדן ואני לא בורח. פשוט אני חושב שאם אני אלך, אם כולנו נלך, המדינה אולי תתגעגע אלינו ותרצה להשתנות בשבילנו, כדי שנחזור. אני הולך לאהוב מדינה אחרת שאולי תאהב אותי בחזרה! כי אני פטריוט למי שמוכן לקבל את הפטריוטיזם שלי! אני יורד מהארץ. אני אחזור כשיהיה פה נורמלי שוב!", כתב בן ארי.

"לא ציפיתי שזה יהפוך למשהו כזה"

התגובות, כמובן, לא איחרו להגיע. אלפי גולשים הגיבו להודעה עד כה, כמה מהם בהזדהות עם מצבו של בן ארי, אך רבים מהם בעוינות רבה, תוך האשמתו של בן ארי באגואיזם, אופורטוניזם ומה לא.

"אתה מפרסם סטטוס מעומק הלב והופכים את זה למשהו ציבורי – לא ציפיתי שזה יהפוך למשהו כזה", אומר בן ארי בראיון ל-NEXTER. "מנקודת המבט שלי זה מונולוג של אדם שקשה לו, אבל זה כל כך נוגע באנשים לטוב ולרע שכנראה שנגעתי בנקודה שחיכו שמישהו יגע בה". הוא מוסיף כי "כל אחד לוקח את זה לאן שהוא רוצה ומתרגם את זה במערכת הערכים והשקפות העולם שלו", וקובל על כך ש"אנשים מתעלמים מהתוכן", ומגיבים בהתלהמות ובציניות.

לפיד:
יאיר לפיד: "אדם שמוותר על מולדתו כי לא נותנים לו לעשן גראס מוותר גם על משהו יסודי מאוד בזהותו"|צילום: חן גלילי, ShiloPro, חדשות

הגדיל לעשות שר האוצר, יאיר לפיד, שפרסם את התגובה הבאה: "אדם שמוותר על מולדתו כי לא נותנים לו לעשן גראס מוותר גם על משהו יסודי מאוד בזהותו. הוא יכול לנסוע לניו זילנד או לאי בתאילנד, אבל אחרי 6 חודשים הוא יגלה שהבעיה לא הייתה עם ישראל אלא עם עצמו".

"לקחת מטאפורה ולהוציא אותה מהקשרה זה בסדר, כי זה מה שהוא יודע. הוא מומחה בתחומי התקשורת ויודע להוציא מסר ולהשתמש לצורך כך בכל האמצעים האפשריים", אומר בן ארי, אך מוסיף ש"קל להוריד ככה מערך המסר ברגע שמערערים את דמות הדובר" – קל יותר מאשר להתמודד עם הדברים במלואם.

ובכל זאת, בן ארי נשאר אופטימי. "אני לוקח בטוב גם את התגובות הטובות וגם את התגובות הרעות. גם האנשים שכותבים לי לא לחזור, זה בגלל שאיכפת להם". הוא מציין שכמעט לא ישן ביומיים האחרונים וקיבל המוני פניות, "אבל אם זה ישרת המטרה - אני מוכן להקריב את עצמי". המטרה, לפי בן ארי, היא לקחת את התלונות הנצחיות על כמה שרע כאן ולהוציא אותן לפועל בדמות מעשים שיביאו לשיפור פני המדינה.

זה לא נראה לך קצת תמים, לצפות שאם תעזוב המדינה תרדוף אחריך ותתחנן שתחזור?

"אולי, אבל קודם כל שלחתי הצעה ליאיר לפיד ולרב שי פירון לפני מספר חודשים, לעשות שולחן עגול עם נציגי הצעירים שיעלו את מה שכואב לציבור הזה. אף אחד לא התייחס להצעה שלי. הבעיה", הוא מוסיף, "היא הקצר שיש לנו עם מקבלי ההחלטות. הם מנותקים, ומדברים על נושאים חשובים מסוימים מאוד אבל מנותקים מהחוויה היומיומית והתסכולים הקטנים". הוא מצהיר שוב ושוב ש"אני לא בורח מאחריות ומוכן לשרת את המדינה שלי בכל רגע שיקראו לי", ומבהיר כי למרות שאת הסטטוס המדובר לא העלה מתוך כוונה לשמש נציג של אף אחד, אין לו בעיה להשתלב בהמשך בחיים הפוליטיים, כפי שעשו כמה ממובילי מחאת קיץ 2011.

מעבר לכל דבר אחר, חשוב לו שהדיון סביב דבריו לא יוצא מפרופורציה. הוא מדגיש כי החלטתו לעזוב התקבלה גם ממניעים אישיים, אותם, בניגוד למניעים הכלליים, הוא לא ישתף ולא חושב שהם מעניינו של הציבור. "כל אחד יכול לבקר אותי על דעתי", הוא אומר, "מתנהל דו-שיח בפייסבוק, אני מכבד את דעתו של כל אחד. אבל כמו שאני לא התייחסתי באופן אישי לאף בן אדם ומשפחתו, אני מצפה שאנשים אחרים יתעסקו בדיון ולא בי אישית".

>> צמידי הקלוריות הגיעו לישראל