מטוס מלזי (צילום: Rahman Roslan, GettyImages IL)
"זו עשויה להיות החטיפה הקיברנטית הראשונה בעולם"|צילום: Rahman Roslan, GettyImages IL

 

בזמן שעשרות כלי טיס ושיט מ-25 מדינות מחפשים את המטוס המלזי שנעלם בשבוע שעבר, יש מי שמאמין שהיעלמותו בוצעה על ידי האקרים ועלולה להיות ניצן ראשון של פשיעת סייבר ברמה חדשה שטרם היכרנו.

דוקטור סאלי לייבסלי, לשעבר יועצת למשרד הפנים הבריטי בענייני מחקר ופיתוח מדעיים, טוענת כי מטוס הבוינג 777 של מלזיאן איירליינס נחטף באמצעות השתלטות על התוכנה שלו שהעניקה שליטה מלאה על המטוס לגורמים שנמצאו על הקרקע בזמן הטיסה, כך מדווח היום (א'), עיתון הסנדיי אקספרס.

"זו עשויה להיות החטיפה הקיברנטית הראשונה בעולם", אמרה לייבסלי לעיתון. "המטוס הוא גרסא מוקדמת מאוד של מה שאני מכנה מטוס חכם - כלי המוטס מרחוק ונשלט על ידי אותות אלקטרוניים. עם הזמן נראה סביר יותר ויותר שהשליטה על כמה מערכות נחטפה על ידי תרמית כלשהי - באופן ידני, על ידי מישהו שישב במושב ועקף את הטייס האוטומטי, או דרך שלט רחוק שכיבה או הימם את המערכות".

עוד ב-NEXTER:

לפי התיאוריה של לייבסלי, השליטה על מערכות המטוס עשויה היתה להילקח באמצעות טלפון סלולרי ששידר אותו ששיבשו את המערכות, או דיסק און קי שחובר למחשב המטוס והחדיר אליו תוכנה זדונית. לטענתה, הדרך בה בנוי המטוס מאפשר להחדיר פקודות חדשות למערכות שלו לאחר ההמראה. היא אף ציינה כי הסכנה נחשפה בוועידה שנערכה בסין בשנה שעברה, לאחר שמומחים מצאו כי מערכות הבידור במטוס מחוברות למערכת הטיסה וכך פריצה אל אחד המחשבים במושבי המטוס מאפשרת לחדור גם לתוכנת הטיסה.

עוד NEXTER בפייסבוק שלנו

בסוף השבוע אישר ראש ממשלת מלזיה, נאג'יב רזאק, כי לפי כל הסימנים המטוס נחטף ולא התרסק ללא התראה כפי שנחשב תחילה. הוא אמר כי לפני איבוד הקשר עם המטוס הוא סטה ממסלולו באופן בוטה שלא השאיר מקום לספק באשר לכוונת זדון של גורם כלשהוא לחטוף אותו. עם זאת, עדיין לא ידוע מי חטף את המטוס או איך, ולאן המשיך המטוס לאחר ניתוק הקשר עם הפיקוח.

לדברי לייבסלי, "נראה שיש אלמנט של תכנון מצד מישהו עם הבנה מעמיקה מאוד של הנדסת מערכות". היא מאמינה כי מאחורי פרויקט כזה יכולים לעמוד טרוריסטים, ממשלות או ארגוני פשע. עם זאת, חשוב לציין כי למרות מציאת סימולטור טיסה יקר שבנה לעצמו קברניט הטיסה בביתו היוקרתי, טרם נקבע האם המטוס אכן נחטף תוך ניצול מערכות המחשוב שלו או בדרך מסורתית יותר - טייס מתאבד. לייבסלי אמנם נחשבת מומחית בתחום השילוב שבין מדעים לביטחון, ואף עומדת בראש חברה בשם ניוריסק ("סיכון חדש") המייעצת לממשלת בריטניה בתחום, אך בדיוק בשל כך יש לה סיבה טובה להפנות את תשומת הלב לכיוון שהעניק לחברה שלה הזדמנות ליצור קשרים עם ממשלות לצורך מניעת מקרים כאלה בעתיד עוד לפני שברור אם מדובר בתיאוריה ריאלית.