פגיעה באמון הציבור? מידע חסוי אשר כולנו מוסרים באתר (אתר השירותים הממשלתיים) Gov.il נאסף ונשלח לגוגל באמצעות כלי הסטטיסטיקות גוגל אנליטיקס. מה הסכנות? וכיצד תוכלו להגן על המידע האישי ביותר?
אם אתם זקוקים לדמי אבטלה, פותחים בהליכי גירושים, יש לכם קנסות לשלם או נזקקתם לשירות ממשלתי אחרי, סביר להניח שגלשתם לאחד מאתרי הממשלה תחת Gov.il, מילאתם פרטים וחסכתם עמידה בתור במשרד ממשלתי. בשימוש באתר פופולרי מאוד, ובמהלך החודש האחרון היו לאתר יותר משני מיליון כניסות.
מה שלא ידעתם הוא שמידע אישי עליכם מועבר לחברת גוגל בחסות אותם אתרים. האתר משתמש בשירות אנליטיקס בשביל לאסוף מידע על הגולשים, ולהבין באילו דפדפנים הם גולשים, מה האזורים הכי פופולרים וכדומה - יש בזה צורך כדי להבין מה עובד ומה לא עובד ואיך לשפר את האתר ולהנגיש אותו לאוכלוסיות נוספות. אלא שבנוסף, השירות גם מעביר מידע מפורט לגוגל.
"יכולים לדעת אם אנחנו בלחץ"
״גוגל יודעת לקשר בין החשבון האישי מייל שלנו לבין כל דבר שביצענו באתר Gov", מסביר רן בר-זיק, מתכנת ובלוגר, "כל תוכן שאנחנו קוראים באתר, כל פעולה או הנפקת מסמך שאנחנו עושים - גוגל יודעת על זה . אם חיפשת באתר Gov לדוגמה פעולה בנושא 'דמי אבטלה' גוגל תדע. לא רק זה, גוגל גם לומדת עלינו את אופן הגלישה, כמו זמו שהיה בעמוד מסויים. גוגל יכולה אפילו להפיק מכך מסקנות על מצבנו הרגשי, למשל, תנועת העכבר יכולה לרמז עלינו שאנחנו בלחץ נפשי".
ב-Gov.il לא מסתירים את זה "גוגל עלולה גם להעביר את המידע לצד שלישי, כאשר היא נדרשת לכך מתוקף חוק, או כאשר צד שלישי מעבד את המידע בשביל גוגל", כך נכתב כחול על גבי לבן באתר Gov.il עצמו, בקישור בתחתית העמוד, אליו אף אחד לא מגיע, תחת הכותרת הלא מושכת "שימוש בקבצי "cookies".
נציגי השירות באתר גם מודעים לבעיה ״את צודקת, במדינות אחרות במקומות אחרים בכלל אין את זה, כי זה אמור להיות ברמת אבטחה מסוימת זה צריך להיות אנונימי לחלוטין", אמר נציג שירות שאיתו שוחחתי, "את לא היחידה מגיעים עוד פידבקים מהציבור, למה זה לא משתנה? אני לא יודע״.
אז מה עושים?
חשוב לציין, אין לנו טענות לגוגל. היא מספקת את השירות הזה בחינם, ותמורתו אוספת בעצמה את המידע, והתנאי הזה מאוד גלוי. השירות של גוגל זמין לכל מי שרוצה לפתוח אתר, החל מאנשים פרטיים עם בלוגים, דרך חברות מסחריות ועד גופים ממשלתיים - שבמדינות אחרות דווקא לא משתמשים בו. הבעיה היא מדינת ישראל שבחרה להשתמש בשירות איסוף מידע כזה, במקום לבחור שירות אחר, בתשלום, שלא מעיבר את המידע הלאה.
"החלופה ההגיונית היא שאתר ממשלתי ישתמש בנתונים סטטיסטיים ממשלתיים ולא יעבוד עם google", מסביר בר-זיק, "התקנת מערכת סטטיסטיקות על ידי האתר הממשלתי, שאינה צד שלישי וכך הפרטיות של האזרח נשמר, בין אם הנתונים ישמרו או לא, אף צד שלישי לא יכול לגעת בהם״.
עד שהממשלה תחליט לעשות את זה, התקינו את תוסף הדפדפן הזה לביטול שליחת מידע ל-Google Analytics והפעילו אותו כשאתם גולשים ב-Gov.il.
תגובת אתר Gov.il
״באתר הממשלה gov.il מבוצע שימוש בגוגל אנליטיקס מאחר שמדובר בכלי מקצועי ואמין ללימוד התנהגות גולשים באתרים. לימוד שימושיות באתר מאפשר לנו להשתפר ולהתאים את האתר בצורה מיטבית לגולשים.
הנתונים המצטברים אינם אישיים והמידע הנאסף הינו שימוש בסוג הדפדפן, סוג מערכת ההפעלה, סוג המכשיר, הגדרות של מערכת ההפעלה, לדוגמה: שפה, מגדר, מיקום גאוגרפי, טווח גילאים, אך ללא זיהוי אישי של שם המשתמש או כל מידע אישי אחר. חשוב לציין כי בכל דפי האתר קיימת הודעה על אופן השימוש ב- cookies עם קישור להסבר על המשמעויות וכיצד ניתן לחסום".