טור של טל פבל (צילום: חדשות 2)
ד"ר טל פבל|צילום: חדשות 2

רוח התזזית הסוחפת את העולם בכל האמור בתופעת "אובמה" הגיעה כעת גם לאזורנו, עם ביקורו של נשיא ארה"ב במדינות ערב. דריכות רבה קיימת בקרב מדינות היעד. לצד ההתלהבות הכללית האוחזת באמצעי התקשורת הרשמיים במדינות אלה, נוטים גורמי האופוזיציה, באופן טבעי, לצנן את ההתלהבות ולהתייחס לביקור בהסתייגות ואף בשלילה.

תנועת 'האחים המוסלמים' במצרים, אשר נציגיה הוזמנו לנאומו של אובמה באוניברסיטת קהיר, מעדיפה לא לנקוט עמדה חד משמעית ביחס לביקור אלא לשופטו "על פי מבחן התוצאה ולא על פי הכוונה". לפיכך היא גורסת כי "התגובה על הביקור והבעת הדעה לגביו תהיינה לאחר שיתבצע".

מזכ"ל הארגון, מחמד עזת, מרחיב מעט את היריעה וקובע כי "ישנה נימה רטורית חדשה מהממשל האמריקני שאינה מחייבת, אנו לא חשים בה בפועל". המזכ"ל דרש כי המסר של אובמה "יעסוק בסוגיות העולם הערבי והאיסלאמי" וקבע כי "ארה"ב עודנה נוהגת שלא בצדק בסוגיה הפלסטינית, ועודנה מתייחסת לחמאס כארגון טרור, על אף שהיא זכתה בבחירות דמוקרטיות תקינות".

"הנשמה מלאכותית למובארק"

התנועה הרפורמיסטית המצרית 'כפאיה' נחרצת יותר בעמדתה כלפי הביקור והכריזה על התנגדותה לביקור המהווה לדידה "תמיכה בישראל ובמשטר המצרי". המתאם הכללי של התנועה, ד"ר עבד אלחלים קנדיל, אף קבע כי ביקור זה במצרים הינו "הנשמה מלאכותית למשטרו של מובארק הנמצא במשבר, בנסיון לעכב את ההכרזה על מותו".

חוסני מובארק, ארכיון (צילום: רויטרס)
מובארק. לא מעט קשיים|צילום: רויטרס

הוא הוסיף כי הביקור מחזק את הדעה כי ארה"ב מעניקה קדימות ליציבות המזרח התיכון על פני כיבוד זכויות אדם וכי התנועה מתנגדת לכך שהביקור יהווה פרס לממשל המצרי, המשרת את מטרות ארה"ב באזור. התנועה קוראת לאורח לפעול לחיזוק החברה האזרחית במדינה וליתר חופש, רפורמות ודמוקרטיזציה בה.

לשם כך, יקיימו נציגיה, לצד פעילים פוליטיים נוספים, פעילי זכויות אדם ואף בלוגרים, הפגנה ביום חמישי הקרוב בקריאה לאובמה לא לתמוך במדיניות האנטי-דמוקרטית של הממשל המצרי. לטענתם, הבחירה בקהיר לנאומו זה של אובמה מהווה נסיגה מהלחץ האמריקני לדמוקרטיה באזור ובמקום זאת מהווה תמיכה בממשל הנוכחי של מובארק.

העולם שייך לצעירים

עבור צעירי המדינה הסובלים מקשיי תעסוקה, מהווה אובמה עדות לאפשרות להגשים חלום, סמל לשינוי ותקווה עבור פעילים פוליטים צעירים במדינה. זאת, בין השאר בשל היותו פעיל זכויות אדם לשעבר. הם קוראים לאובמה לא לזנוח את הצעירים והפעילים ולתמוך במאבקם לשינוי מבית.

אם נפעל לפי שיטת "האחים המוסלמים" בדבר "מבחן התוצאה ולא הכוונה", הרי שנראה כי עד כה ישנן עדויות לכך כי הרוח החדשה הנושבת בארה"ב מגיעה, במידת מה, גם למצרים. זאת באמצעות מחוות שונות לפעילי זכויות אדם במדינה.

אולם ימים יגידו האם אכן זוהי רוח חדשה במצרים אשר הינה תוצר של התאמה מקומית למציאות משתנה, או שמא משב רוח קל הנועד לרצות את האורח הנכבד. 

ד"ר טל פבל הוא מומחה לאינטרנט ולטכנולוגיה במזרח התיכון ובעולם האיסלאמי. כתובת המייל: info@TalPavel.com

 

ביקור אובמה במזה"ת: סיקור מיוחד

הווידאופדיה: ברק אובמה

סקר: אובמה מעדיף את הערבים?

בבוקר הנאום בקהיר: אבטחה חסרת תקדים

סיור ברחובות קהיר: מה עשתה הילרי עם כיסוי ראש במסגד?

קמפיין נגד אובמה: הנשיא בכאפייה

קבלת הפנים של אוסמה לאובמה

איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?