טור של טל פבל (צילום: חדשות 2)
ד"ר טל פבל. לקחת בערבון מוגבל|צילום: חדשות 2

הבחירות לנשיאות באירן שהתקיימו ביום שישי האחרון ובעיקר תוצאותיהן, שהראו ניצחון ברור אך מפוקפק לנשיא המכהן מחמוד אחמדינג'אד, יצרו גל תקשורתי רחב תהודה אשר בו האינטרנט, בדגש על הרשתות החברתיות, ממלאים תפקיד מרכזי.

התקשורת מלאה בדיווחים שונים המצטטים בלוגרים ומצייצים (טוויטרים) אירנים המתארים את המתרחש במדינה וברחובות הבירה. קרנן, חשיבותן ועוצמתן של הרשתות החברתיות מצויות בעליה בתקופה זו. ללא ספק הצרוף 'טוויטר' ו'אירן' הינו מהיותר חמים כיום.

אולם דווקא בימים אלו בהם הרשתות החברתיות הופכות למקור חדשותי לא רק לגיטימי, אלא לעיתים כמעט בלבדי, ראוי להתייחס לדברים במידה של תשומת לב ובביקורתיות נדרשת.

זיופים בטוויטר?

חסרונן הגדול של אותן רשתות חברתיות, ובדגש על טוויטר הינה אי היכולת לעמוד על הזהות האמיתית של מוסר המידע ועל אמינותו. אמנם לעיתים קיים קישור לאתר או לבלוג המהווה הפלטפורמה העיקרית של דיווחי אותו גורם. אולם לא בהכרח די בכך.

קיים בטוויטר חשבון אשר נטען כי הוא של חסן נסראללה והכולל תמונה של האיש, קישור לאתר הארגון ואף תמונת רקע הכוללת את סמלו. אולם חשבון זה כולל חמישה דיווחים בלבד כאשר הראשון שבהם הוא "צופה בחדשות". אליבא דכולי עלמא שלא ניתן לערוב לכך שלמרות כל הסממנים לאותנטיות לכאורה, אין המדובר בזיוף.

כבר היו דברים מעולם - קיימים שני חשבונות טוויטר לציפי ליבני כאשר אחד מהם מוגדר מפורשות כזיוף למרות שכולל את כל הסממנים להיותו אמיתי (ונראה אף אמין וממלכתי יותר מזה אשר אמור להיות המקורי). בעולם ניתן למצוא אף תעוד לזיופים מפורסמים של חשבונות טוויטר. חלקן של דמויות מפתח בעולמנו.

גם המנהיג הרוחני בטוויטר

איום מאירן (צילום: רויטרס)
אחמדינג'אד. גם לו יש טוויטר|צילום: רויטרס

ובחזרה לאזורנו: האם הנשיא לשעבר מחמד חאת'מי (או מי מלשכתו), אכן מצייץ בחשבון הנושא את שמו ואשר אחריו כ-600 עוקבים? למסע הבחירות של אחמדינג'אד חשבון בטוויטר, למיר חסין מוסוי קיימים לפחות ארבעה כאשר שניים חסרי דיווחים ואחד נראה על פניו כאמין ביותר ובו קרוב ל-6,500 העוקבים אחר למעלה ממאתיים דיווחים עד כה. החשבון מקשר לעמוד ב-Flicker ובו למעלה מ-1,300 תמונות ובכלל זה מארועי הימים האחרונים.

לא בהכרח ניתן לעמוד בכל עת על אמינות כל פוצה פה ומצייץ בטוויטר, אולם דווקא בימים אלו בהם שרות זה הופך לשם דבר לא רק במדורי האינטרנט, אלא גם כאמצעי תקשורת חלופי, חשובה ביתר שאת הביקורתיות. יש לבדוק האם קיים אתר או בלוג פעיל מאחורי הטוויטר הנדון, כמה דיווחים יש בו, נושאם ותדירותם וכן לבצע בדיקות חיצוניות במטרה לגלות זיוף או חשבונות כפולים לאותו אדם או ארגון.

קיימים בלוגרים ומצייצים רבים אשר דיווחיהם משרטטים לנו את התמונה האמיתית המתרחשת ברחובות איראן כיום. אולם, כבמקרים אחרים, חשוב לברור את המוץ מהתבן בעיקר בעת הסתמכות הרבה כיום על כלים דוגמת הטוויטר אשר בבסיסם עומדים המידע מיידי והזהות האנונימית.

ד"ר טל פבל הינו מומחה לאינטרנט ולטכנולוגיה במזרח התיכון ובעולם האסלאמי. לתגובות:

Info@TalPavel.com

נשיא אירן התקפל: סופרים שוב 

המחאה באירן עוברת בטוויטר