החששות מפני כך שרובוטים יחליפו כליל את בני האדם במקצועות רבים היו מופרזים, לפחות בינתיים. כך עולה ממחקר של הכלכלן ג'יימס בסן מאוניברסיטת הרווארד בארה"ב, עליו מספר אתר החדשות "קוורץ".

במהלך שישה העשורים האחרונים, אוטומציה החליפה לעיתים קרובות עובדים אנושיים בארה"ב, אולם רק לעיתים נדירות חיסלה כליל מקצוע שלם. לפי המחקר, רק אחד מתוך 270 המקצועות שנכללו ברשימת המקצועות במפקד אוכלוסין שנערך בארה"ב בשנת 1950 נעלם לחלוטין: מפעיל מעליות - שתפקידו היה לשלוט ידנית במעליות ציבוריות, ואשר הצורך בו נעלם עם כניסתן לשימוש של מעליות עם כפתורים שעליהם יכולים ללחוץ הנוסעים עצמם.

אמנם, ישנם מקצועות נוספים שנכללו ברשימת מפקד האוכלוסין של 1950 והוסרו מאז מהרשימה, אולם בכל המקרים הללו הסרת המקצוע נבעה מגורמים אחרים, כמו היעדר ביקוש (שומרי אכסניות) והיעלמותן של טכנולוגיות (מפעילי טלגרף), כתב בסן במחקר.

לפי דו"ח של חברת המחקר מקינזי, שפורסם בתחילת השנה, המגמה של ששת העשורים האחרונים צפויה להימשך. למרות שמרבית המשרות כיום כוללות היבטים מסוימים שניתן להפוך לאוטומטיים באמצעות הטכנולוגיות הקיימות, ישנן מעט מאוד משרות שניתן להפוך לאוטומטיות לחלוטין.

"הבדלה זו חשובה, מכיוון שהיא טומנת בחובה תוצאות כלכליות מאוד שונות", כתב בסן במאמר שפירסם בסתיו האחרון. "אם משרה הופכת לאוטומטית לגמרי, אז האוטומציה בהכרח מצמצמת את התעסוקה. אבל אם המשרה הופכת לאוטומטית רק חלקית, התעסוקה למעשה עשויה לגדול".

דוגמא לכך היא מה שאירע בענף הטקסטיל לאחר הכנסתן לשימוש של טכנולוגיות אריגה וטווייה בזמן המהפכה התעשייתית, הוסיף בסן. "במהלך המאה ה-19, 98% מהעבודה שנדרשה כדי לייצר מטר אחד של בד הפכה לאוטומטית, אולם מספר המשרות בענף הטקסטיל גדל", כתב בסן. "האוטומציה הוזילה את מחירי הבדים והגדילה את הביקוש, וכתוצאה מכך נרשמה צמיחה במספר המשרות למרות חיסכון בעבודה בזכות טכנולוגיה".

לכתבה המקורית ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker:
אופס: טראמפ שיתף כתבה שצוחקת עליו בגלל שקרא רק את הכותרת
מזכיר משהו? בכיר בצבא ארה"ב נגד מדינה שבזבזה טיל יקר נגד נשק זול