בשנים האחרונות, נפוצו בעיתונות הטכנולוגית סיפורים על כך שנוקיה הפסידה את עידן הסמארטפונים לגמרי באשמתה: זה לא שהיא לא יכלה להתחרות באייפון - היא פשוט לא רצתה. מהנדסים בחברה סיפרו שמכשיר כמעט זהה לאייפון פותח בחברה ב-2004 - שלוש שנים לפני חשיפת המתחרה של אפל. אלא שנוקיה, ששלטה באופן מוחלט בשוק עם מכשירים מסורתיים בעלי לחצנים, ביטלה את הפיתוח מכיוון שחשבה שאין לה צורך במכשיר שייצורו יקר יותר וקשה יהיה להסביר לאנשים איך משתמשים בו.
אך לחברה הפינית היתה הזדמנות להפוך את הקערה על פיה - והיא חזרה על אותה טעות טרגית. בשנים 2013-2014 שוב פיתחה החברה סמארטפון שהקדים את זמנו. הפרויקט בוטל ביולי 2014 - שלושה או ארבעה חודשים לפני ההשקה המתוכננת. ביטול הפרויקט הכשיל למעשה גם את המטרה לשמה רכשה מיקרוסופט את חטיבת המכשירים של נוקיה חודשים ספורים קודם לכן - להאיץ את פיתוח מכשירי Windows Phone ולהדביק את הפער בינם לבין המתחרים, אנדרואיד ואייפון - מכיוון שהשאיר את מיקרוסופט בלי אף מכשיר מעניין שמריץ את מערכת ההפעלה שלה.
לאחרונה הצליחו שלושה בלוגרים טכנולוגיים להשיג אבטיפוס של המכשיר, ובסוף השבוע האחרון חשפו דניאל רובינו וזק באודן מ-Windows Central ומייקל פישר מ-Mobile Nations את כל מה שאפשר לדעת על המכשיר המהפכני שמעולם לא הושק.
המכשיר, שנקרא בתחילה בשם הקוד Goldfinger ובשלב מאוחר יותר McLaren, התבסס על טכנולוגיית מגע כל כך מתקדמת, שעד היום נחשבת עדיין לעתידנית. הטכנולוגיה, שנקראת Projected Capacitive, מסוגלת לזהות היכן נמצאת כל אחת מהאצבעות של המשתמש בקרבת המכשיר - על הגב, הדפנות, המסך ואף סנטימטר או שניים מעליו. היא התבססת על טכנולוגיה ששולבה לראשונה במכשיר Xperia Sola של סוני-אריקסון ב-2012, נמצאת כמעט בכל מכשירי נוקיה מאז 2012 ושולבה גם בגלקסי S4 של סמסונג ב-2013.
למעשה, אפשר להגיד שנוקיה המציאה את ה-3D Touch, שהושק בסוף 2015 במכשירי האייפון 6s ו-6s פלוס, רק הפוך: אצל אפל אפשר לבצע פעולות שונות על ידי לחיצה חזקה יותר על המסך, בעוד שאצל נוקיה (כמו אצל סוני לפניה) אפשר היה לבצע פעולות מקבילות על ידי החזקת האצבע מעל פריט כלשהו במסך.
כך, למשל, תכננו נוקיה ומיקרוסופט יחד ממשק שבו החזקת האצבע מעל אריח (המקבילה של אייקון באייפון או ווידג'ט באנדרואיד, שכוללת מעט מידע מתוך האפליקציה) של אפליקציה מסוימת תפתח כמה ריבועי מידע מתוך האפליקציה. באפליקציית הטלפון הוצגו כך קיצורי דרך לחיוג לאנשים האחרונים שדיברתם איתם, ובאפליקציית הדפדפן - קיצורי דרך ללשוניות הפתוחות ולמועדפים. הדימיון של הרעיון הזה ל"מגע התלת-ממדי" של אפל בולט מאוד.
אך ליכולת לבצע פעולות ללא מגע היו שימושים נוספים ומהפכניים לא פחות, שהיו יכולים לשנות לחלוטין את הדרך בה אנו משתמשים במכשירים ניידים: כך, למשל, בעת שהמכשיר מונח על השולחן ונכנסת שיחה, נפנוף היד על פני המסך היה עונה לשיחה באופן אוטומטי על רמקול, בעוד החזקה של היד למשך שנייה מעליו היתה דוחה את השיחה - מה שהיה שימושי מאוד למשל בעת בישול או עבודה אחרת המלכלכת את הידיים. תנועה דומה של החזקת היד מעל החלק התחתון של המכשיר בעת שיחה ("יד לפה") היתה משתיקה זמנית את הרמקול.
כאמור, המכשיר ידע לזהות גם את צורת האחיזה של המשתמש. כך, אפשר היה לדחות שיחה נכנסת כאשר המכשיר ביד על ידי הידוק האחיזה, או לענות בעזרת הצמדת המכשיר לאוזן (יכולת ששולבה בפועל בסמארטפונים רבים מאז המקלארן). יכולות שימושיות אף יותר היו היכולת למנוע כיבוי של המסך בעת קריאה כל עוד המכשיר מרגיש שאתם אוחזים בו (יכולת שסמסונג ו-LG ניסו לשלב במכשיריהן תוך הסתמכות על המצלמה הקדמית למעקב אחר העיניים - אלא שהרעיון נכשל), ונעילת כיוון המסך לפי צורת האחיזה, כדי למנוע מצב בו בעת שכיבה המסך מתהפך ממצב אופקי לאנכי. יכולת נוספת, שלא נבדקה על ידי הבלוגרים משום שלא נכללה באבטיפוס, היתה ביצוע זום בעת צילום על ידי החלקת אצבע על אחד מצידי המכשיר - מה שהיה חוסך שימוש בשתי ידיים והסתרה של המסך.
חוץ מחיישני המגע המהפכניים, המכשיר היה רגיל למדי: מעבד מרובע ליבות במהירות 2.3 גיגה-הרץ, זיכרון עבודה בנפח 2 גיגה-בייט, אחסון פנימי בנפח 32 גיגה-בייט עם אפשרות הרחבה בעזרת כרטיסי microSD, מסך 5.5 אינצ' ברזולוציית Full HD, מצלמה אחורית עם חיישן 20 מגה-פיקסל (שבגלל תוכנה שלא הושלמה מצלם רק ב-8 מגה-פיקסל) ומבזק LED כפול, מצלמה קדמית עם חיישן 2 מגה-פיקסל וסוללה בנפח לא ידוע.
הבלוגרים שהתנסו במכשיר סיפרו שיכולת זיהוי המגע המתקדמת היתה רחוקה ממושלמת, שכן פעמים רבות היא גרמה לכך שבעת אחיזה במכשיר התבצעו בטעות פעולות שהמשתמש לא התכוון אליהן. זה, יחד עם העובדה שנסיינים שקיבלו את המכשיר לא הצליחו להבין מה עושים עם היכולת הזו, היו כנראה הסיבות העיקריות לביטולו.
עם זאת, ייתכן שמכשיר דומה יושק בעתיד הקרוב. לפני כחודשיים חשפה חטיבת המחקר והפיתוח של מיקרוסופט כי היא עובדת על אותה טכנולוגיית מגע שהיתה במכשיר שביטלה, ואף רשמה עליה פטנט. כמעט במקביל אישר בכיר במיקרוסופט כי החטיבה שיצרה את מחשב ה-Surface של החברה עובדת בימים אלה על סמארטפון שאמור להיות שונה לחלוטין מכל מה שאנחנו מכירים. הוא צפוי לצאת רק בשנה הבאה.