מייסדי מובילאיי, אמנון שעשוע וזיו אבירם, כבר הפכו למיליארדרים. אולם הם מעולם לא הסתפקו ביצרנית מערכות הסיוע לנהג, וניתבו את החוש היזמי שלהם לסטארט־אפ נוסף. ב-2010 הם הקימו את אורקם (OrCam), שפיתחה התקן ללקויי ראייה שמתלבש על משקפיים ומקריא ומפענח עבור המשתמשים את מה שהם מתקשים לראות.
הדור החדש של ההתקן - MyEye2 - שהוצג בתערוכת ה-CES בלאס וגאס הוא מוצר מרשים ואלגנטי. הוא קטן ודק (בגודל של אצבע), קל (במשקל 22 גרם), נטול חוטים ומתלבש על כל זוג משקפיים באמצעות מגנט.
במכשיר מעבד זעיר ומצלמה המאפשרים קריאה של טקסט מודפס על גבי מסכים שונים, שלטים, ספרים ועיתונים. בנוסף, הוא מזהה פרצופים ממרחק של 6 מטרים, מוצרי צריכה (על ידי קריאת ברקודים), צבעים ושטרות כסף. הוא יודע להגיב לסימני הידיים של המשתמש: הצבעה, הפסקה או קריאת שעון. למרות הקרבה לאינטל, יחידת העיבוד של המכשיר עושה שימוש בשבב של חברת NXP.
ההתקן מיועד לסובלים מפגמי ראייה שאינם ניתנים לתיקון באמצעים אופטיים, אך שומרים על רמת ראייה מסוימת. עם זאת, גם עיוורים יכולים להשתמש בו. אורקם משווקת את המוצר גם כפתרון למבוגרים החווים עייפות בעת קריאה ואנשים הסובלים מדיסלקציה קשה. "הקטנו את המכשיר ליחידה אחת אלחוטית, בלי יחידת עיבוד נפרדת שמחוברת בחוטים - כך שמי שנעזר בו לא יוצא עם שלט ענק שמזהה אותו כאדם מוגבל", אמר אבירם, מנכ"ל אורקם, במפגש עם מספר עיתונאים ישראליים בתערוכה.
לדברי אבירם, "הייחוד במכשיר הוא שהוא מבין סצנה. הוא לא מסתכל באופן פשטני על הסביבה אלא קודם כל מזהה את הסצנה ורק כשאני מצביע הוא יודע 'עכשיו המשתמש רוצה שאומר לו מה קורה פה'. האתגר הגדול שפתרנו הוא שאת כל היכולות האלה המכשיר עושה באופליין, ללא חיבור לרשת, להבדיל ממתחרים שהתחילו לצוץ שעושים חישוב בענן ומחזירים לך למכשיר - מעבר לזה שזה לוקח המון זמן, יש גם עניין של פרטיות. עורכי דין שמשתמשים במוצר שלנו לא יסמכו על זה שהמסמך שהם קוראים עולה לענן כי לכו תדעו אם המסמך באמת נשאר שם".
אבירם גם התייחס לעלות הגבוהה של המכשיר - 3,500 דולר. "מחיר הוא דבר מורכב. נקודת הייחוס שלנו היתה מכשירי השמיעה שעולים 7,000-1,000 דולר, והלכנו על האמצע. אנחנו לא מרגישים שהמחיר הוא מחסום. עם זאת המטרה היא ש-80% מהיוזרים שלנו יקבלו מימון כמעט מלא על המכשיר. אנחנו חברה של 170 עובדים, עובדים על המוצר כבר שנה שמינית. זה פיתוח מאד מסיבי וקשה להוריד את המחיר כאשר מוכרים מעט יחידות. לכן הגישה שלנו היא להגיע לתמיכה של המדינות. זה מוצר שיכול לסייע בשילוב כבדי ראייה בשוק העבודה".
"גזרתי על עצמי יום שלם ללא קריאה - השתגעתי"
הגרסה הנוכחית של המכשיר דוברת עברית, אנגלית ומרבית השפות האירופאיות: איטלקית, ספרדית, גרמנית, צרפתית, נורבגית והולנדית. החברה נמצאת בשלבי סיום של התאמה גם לסינית, יפנית וקוריאנית. "ביפנית זה היה מורכב במיוחד. לא מספיק שהם כותבים לגובה, לפעמים יש מילים שהם כותבים לרוחב, וזה בילבל את המכשיר", ציין אבירם.
באורקם מתכננים להטמיע בדורות הבאים של המכשיר יכולות של למידה והבנת שפה: "הכנסנו למכשיר מיקרופון שכבר בנוי להבנת הדיבור של המשתמש, ובעתיד נוציא גרסאות שיאפשרו למשתמשים לנהל איתו שיח. למשל, אם את מסתכלת על תפריט את אומרת למכשיר - תמצא לי משהו בשרי", אמר אבירם.
אורקם פועלת מהר חוצבים שבירושלים. החברה גייסה עד היום 63 מיליון דולר, והגיוס האחרון שלה באפריל 2017 נעשה לפי שווי של 600 מיליון דולר. בין היתר השקיעו בה זרוע ההשקעות של אינטל, קרן אביב של יואב שלוש ו-BRM של האחים ברקת. החברה הצהירה כי היא מעוניינת לצאת להנפקה בנאסד"ק עד סוף 2018.
"כשהתחלנו עם אורקם דיברנו עם מאות אנשים כבדי ראייה כדי להבין מה הצרכים שלהם", סיפר אבירם. "אני חשבתי שדווקא החופש והעצמאות לצאת, ללכת ולעשות קניות ולא להיות בבית היא התכונה הראשונה, והופתעתי לגלות שכמעט 90% מהם דיברו על הרצון שלהם לחזור לקרוא. מאוחר יותר גזרתי על עצמי יום שלם ללא קריאה - והשתגעתי. אני ממליץ לכם לנסות".
עוד ב-TheMarker
המכוניות כבר "חכמות" – אבל מה עם הכבישים?
הישראלי שנסע לחו"ל ללמוד - ומצא עבודה בחברה שרוצה למצוא לנו חופשה בזול