לפני קצת פחות משנה עלתה לכותרות "מכונת המוסר" של MIT, שמאפשרת לכל אחד לשחק בתפקיד אלוהים ולקבוע את מי על הרכב האטונומי להעדיף במקרה של תאונה – האם עליו להגן על הנהג ולפגוע בהולכי הרגל או ברכבים אחרים? לפגוע באדם יחיד בצד אחד או בקבוצת אנשים? לפגוע באדם קשיש או בילד/תינוק? בסופו של דבר, ללא חקיקה מסודרת, מה שיקבע את עתיד הרכבים האוטנומיים הוא חוקי השוק וההעדפה של הצרכנים, וכמובן הלובי של חברות הרכב וענקיות הטכנולוגיה.
מי שמנסה להכניס קצת הגיון וחוקיות לתמונה היא ממשלת גרמניה, שכינסה לאחרונה ועדה מיוחדת המורכבת ממומחים בתחום מדעי המחשב, תחבורה, פילוסופיה ומשפט במטרה לגבש הנחיות ברורות - חוקתיות ואתיות - בנוגע לנהיגה אוטונומית וכיצד יש להנחות את המחשב לפעול במקרים של תאונה. אלו הנקודות המרכזיות שהוחלט עליהן:
פגיעה בבעלי חיים ורכוש לפני בני אדם
במסגרת אותה ועדה גובשו כ-20 הנחיות חוקתיות שביכולתן לעצב ולהשפיע על עתיד הרכבים האוטונומיים, כמו גם על החיים של כולנו. בשורה התחתונה, ממשלת גרמניה החליטה כי רכב אוטונומי תמיד יעניק עדיפות להגנה על חיי אדם על פני פגיעה ברכוש או בבעלי חיים.
במקרה של תאונות שלא ניתן למנוע, חל איסור על הרכב לבצע "סיווג" לאנשים הנמצאים בסביבה כדי להחליט במי לפגוע – כלומר, אין לייחס חשיבות לגיל, מין, גזע ומצב נפשי או גופני, ולהחליט שעדיף לפגוע באיש זקן על פני תינוק או באדם מן השורה על פני שר בממשלה או מנכ"ל ארגון צדקה. הרכב האוטונומי יונחה לפגוע במקרה חירום בכמה שפחות אנשים, לא משנה מאיזה סוג.
סעיף נוסף בחוקה נוגע לכך שבכל מצב נהיגה, יש צורך להגדיר ולדעת באופן ברור את זהות האחראי על הנהיגה ברכב - האדם או המחשב - בכל רגע נתון. כדי שזה יקרה, יש צורך לעשות שימוש במערכת מעקב, מעין קופסא שחורה, שתתעד את הגורמים לתאונה, כך שיהיה ברור מי נהג באותו הרגע ומי האשם.
כמו כן, זהותו של כל מי שנוהג ברכב אוטונומי חייבת להיות מתועדת. בנוסף, לנהגים צריכה להיות שליטה מלאה בנוגע לאיזה מידע אישי נאסף מכלי הרכב שלהם. תכליתו של סעיף זה היא למנוע מתאגידי ענק להשתמש בנתונים על מיקום הרכב לדוגמא כדי להציג מודעות פרסומיות.
בסופו של דבר, במרבית המקרים הנהגים הם אלו שיהיו אחראים במקרה של תאונות דרכים, אלא אם היא נגרמה על ידי כשל מערכתי. אנחנו אמנם עדיין לא נמצאים בבשלות הנדרשת לרכבים אוטונומיים, אבל חוקה שתעשה סדר בבלגאן היא ללא ספק התחלה הכרחית.
הכתבה התפרסמה במקור באתר Geektime
עוד ב-Geektime:
המדפסת שתקעקע אתכם בשלוש שניות
סוף סוף: פיטביט השיקה שעון חכם